Милиардерът Сорос дари $18 млрд. на "Отворено общество"

Така организацията става втората най-богата в САЩ
18 окт 2017 13:17, Елка Василева
112
Милиардерът Сорос дари $18 млрд. на "Отворено общество"
Джордж Сорос. Снимка: архив, Reuters

Прочутият американски финансист Джордж Сорос дари голяма част от богатството си на своята фондация, създадена през 1984 г. в подкрепа на демокрацията, човешките права и свободата на печата, предаде Франс прес.

"Отворено общество" получи 18 милиарда долара от 87-годишния Сорос, голям донор на Демократическата партия в САЩ, заяви говорителка на фондацията пред АФП.

Сумата е свързана с "текущия трансфер на активи" от страна на Сорос, "който планира да остави най-съществения дял от богатството си на фондациите "Отворено общество", изтъкна тя.

Дарението превръща "Отворено общество" във втората най-богата неправителствена организация в САЩ след фондацията на Бил и Мелинда Гейтс, която разполага с 40 милиарда долара, за да подпомага решаването на проблемите в общественото здравеопазване и развитието навсякъде по света, сочат данни на "Нешънъл филантропик тръст".

"Отворено общество" представлява мрежа от 39 организации, работещи в цял свят. Първата започна да действа през 1984 г. в Унгария, родната страна на Сорос. Последната до момента бе открита през 2016 г. в Мианма.

Джордж Сорос е президент на "Отворено общество", а синовете му Александър и Джонатан - членове на управителния съвет. В дейността на фондацията участват и други от децата му.

Известен с рисковите си финансови операции, американският милиардер от унгарско потекло е дарил досега 12 милиарда долара от състоянието си за благотворителни цели.

Първото му дарение е от 1979 г., когато финансистът осигури стипендии на чернокожи ученици от Южна Африка в разгара на апартейда, напомня фондацията му на своя сайт.
 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


112
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
62
1
 
8
 
! Отговори
до 59 преди 6 години
Плевня,ти ли си?
61
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Соколе, Соколе, доган пиле шарено..."Това бяха първите протестни движения зародили се в нета и социалните мрежи."Ха, ха, ха! Протестите в социалните мрежи са реални колкото скандалите в реалити шоу.
60
1
 
9
 
! Отговори
Гюнтер преди 6 години
Аааа..аз се зачудих вчера оная мумия рептилска кЛинтън зашо зала пак,то нещо се мътело пак.
59
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
60 вече писах елементарен си *** като повечето тук. Сигурно ЦРУ е ислало непременно да свали сеоя човек и да сло жи нахово място мюсюлмански братя
58
2
 
12
 
! Отговори
Циник до Сокол 9 преди 6 години
Арабска пролет - организирани ( нескопосано ) от ЦРУ - серия държавни преврати!!!Да ми отговаряш - Да! Случайно! Е меко казано - несериозно!А твърдо казано - защо ли си губя времето с теб?!
57
16
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
54 Обама носи косвено вина за това което се случи в Сирия защото не се намеси и със своето бездействие позволи на Асад да остане на власт като по този начин войната се проточи и разбираемо се маргинализира
56
2
 
3
 
! Отговори
Рубладжия преди 6 години
Брей, да му се прииска на човек да стане ***. Пък и долара е по-як от рублата.
55
9
 
3
 
! Отговори
Сокол 9 преди 6 години
54 Да случайно всички бяха изненадани.това бяха първите протестни движения зародили се в нета и социалните мрежи.
54
4
 
22
 
! Отговори
черпете тролове преди 6 години
Троловете на Козяк И Отровено общество са въз възторг . парите са осигурени
53
2
 
30
 
! Отговори
Българка преди 6 години
ДНЕС,защо ми изтрихте коментара?Последната организация на Сорос е открита през 2016 г в Мианмар.През 2017 започват бунтове на рохингите мюсюлмани,нападат будистките села и полицейски постове.Когато правителството изпрати армията започнаха да пискат,че са репресирани.Какво не ви хареса,че ми изтрихте коментара,Истината ли?Или и вие взимате от тези пари на Сорос и си пазите господаря? Няма ли в България демокрация и свобода на словото?
52
1
 
17
 
! Отговори
Циник до Сокол 9 преди 6 години
Случайно се случи през неговите 2 мандата????Кой беше президент на САЩ???Кой главнокомандващ???Той носа ли си е чоплил от 2009 до 2017???
51
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
51 пропусна съзнателно от тела . Сигурно за да не скучаете
50
16
 
3
 
! Отговори
Сокол 9 преди 6 години
50 Какво общо има Обама с Арабска пролет а вярно случи се през неговия мандат а трябваше да се случи още преди 27 годи заедно с Европейска пролет или есен по точно по врене на Буш старши.
49
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Сокол 9"Няма как да пиша грамотно и без това си е голямо мъчение" Ами що се мъчиш, бе, брат?... :))))))))))))))))))
48
1
 
25
 
! Отговори
Циник преди 6 години
Обама ... човека с "Арабските пролети"... така ни запролети, че гората от гробове расте...и край не се вижда!2 мандата - 8 години!Миротворците - трепаха наред!С огризките от софрата им...Меркел да се оправя!Нобелова награда за мир!Струва (след Обама) пукнат грош!
47
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Чакаме го вече. Кога?
46
6
 
2
 
! Отговори
Сокол 9 преди 6 години
44 нямам претенции за гении но в никакъв случай *** като болшинството тук. А от тела няма как да се пише по грамотно и без това си е голямо мъчение
45
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Много симпатична стара костенурка са сложили на снимката. Само не разбирам защо е с коса...
44
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Укърбърг и него го засякоха да дарява в подобни фондове, Всичко е за избягване на данъци, нещо в което евреите са ненадминати. Иначе от тия 18млрд и трохичка да падне за българските продажници, пак ще кълват с охота.
43
3
 
25
 
! Отговори
Некъф луд преди 6 години
Взема от себе си и ги дарява на себе си за да да са във фонд където са по малко данъците и после ми тръбите на всякъде, че "дарявал".Я кажете отворено общество освен да се бърка в политиката на други държави за да може сорос да си прави машинациите колко бедни нахраниха и на колко жадни дадоха вода?