При Тръмп Америка е на първо място, но все по-изолирана

Външната му политика намери своята "тема": доктрината на оттеглянето
18 окт 2017 22:10, Елка Василева
62
При Тръмп Америка е на първо място, но все по-изолирана
Доналд Тръмп. Снимка: архив, Reuters

Позицията на Доналд Тръмп за Иран е нова атака срещу многостранния подход в международните отношения, която поражда риска, че, следвайки лозунга "Америка на първо място", Съединените щати ще се изолират в света и техният авторитет ще отслабне.

Наблюдателите досега се затрудняваха да дадат определение на дипломацията на американския президент, изтъквайки неговата непоследователност или пропастта между провокативните му изказвания и действията му, пише Франс прес.

Речта на Тръмп пред Общото събрание на ООН през септември, чийто лайтмотив бе "суверенитетът", и обявеното му в петък решение да не потвърждава, че Техеран спазва споразумението за иранската ядрена програма, толкова ценено от международната общност, изглежда обаче са поредното доказателство за тенденцията, започнала след влизането му в Белия дом през януари.

"Външната политика на Тръмп намери своята "тема": доктрината на оттеглянето", обобщи президентът на изследователския център Съвет за външни отношения Ричард Хаас.

Иранското споразумение е последното "попълнение" във вече дългия списък на международни ангажименти или организации, които Вашингтон напусна или заплаши да напусне: Транстихоокеанското партньорство (ТТП), Парижкото споразумение за климата, Северноамериканското споразумение за свободна търговия (НАФТА) и ЮНЕСКО.

Не е изненадващо, че бивши представители на правителството на САЩ от времето на предишния президент, демократа Барак Обама, се включиха в дебата, за да направят една мрачна равносметка на първите девет месеца на неговия републикански наследник, който нямаше никакъв дипломатически опит, преди да бъде избран.

Републикански критики

"За пореден път Тръмп поставя под съмнение способността на Съединените щати да изпълняват своите международни задължения", недоволства Бен Роудс, заместник-председател на Съвета за национална сигурност на Обама, осъждайки "нарушаването на (историческото) споразумение", сключено през 2015 г., за да попречи на Техеран да се сдобие с ядрено оръжие. "Другите страни вече няма да искат да сключват споразумения със Съединените щати, защото ще мислят, че ние няма да държим на думата си."

И въпреки че милиардерът републиканец не стигна чак дотам да "скъса" иранското споразумение, както бе обещал, фактът, че не потвърди, че Иран спазва своите задължения, плюс заплахата му да сложи край на сделката "във всеки един момент", ще отслабят и изолират Вашингтон, както и неговия съюз с европейците, едновременно с това укрепвайки Иран, Русия и Китай, предупреждава Уенди Шърман, която бе главният представител на САЩ в преговорите.

Демократите обаче не са единствените критици.

Бивши високопоставени дипломати, които са служили при президента републиканец Джордж Буш младши, също изразиха публично съмненията си. Така Ричард Хаас подчертава несъответствията в изказванията на Доналд Тръмп, който не спира да осъжда иранската диктатура и режим, "навеждайки на мисълта, че смяната на режима е крайната цел на американската политика", и в същото време твърди, че вече не иска да налага такива решения.

Никълъс Бърнс, друг бивш дипломат, който сега преподава в училището по управление "Джон Ф. Кенеди" към Харвардския университет, осъжда "тези исторически грешки". Съединените щати "се оттеглят при Тръмп от ролята си на световен лидер", твърди той.

Както при оттеглянето на САЩ от Парижкото споразумение за климата европейците се обединяват, за да защитят иранския пакт. Ръководителката на европейската дипломация Федерика Могерини каза, че Доналд Тръмп няма право едностранно да сложи край на сделката.

А френският президент Еманюел Макрон, който охотно демонстрираше, че са съмишленици с магната в областта на недвижимите имоти, този път категорично се разграничи от Тръмп, разговаряйки с иранския си колега Хасан Рохани, за да го успокои и да обяви, че смята да направи посещение в Техеран.

Последици за севернокорейската криза

Много наблюдатели се безпокоят какви ще са последиците за основната международна криза в момента, предизвикана от севернокорейските ядрени амбиции.

Според Робърт Айнхорн от Института Брукингс, за да седне Пхенян на масата за преговори, "трябва да мисли, че Америка е готова да изпълни своите ангажименти". Следователно заплахата за оттегляне от иранското споразумение вреди на тази перспектива.

Още повече, че що се отнася до Северна Корея, американската администрация възприе стратегия, която минава през единството на международната общност, през ООН, за да бъде оказан натиск върху режима на Ким Чен Ун. "Сутрешните туитове" на Доналд Тръмп, който обещава на Пхенян "огън и жупел", обаче "объркват севернокорейците, американците и нашите съюзници в Европа и Азия", каза наскоро този изследовател пред АФП.

"Тръмп изглежда мисли, че икономическата и военната мощ на Съединените щати са достатъчни, за да им позволят да правят каквото и когато си искат", анализира Барбара Славин от мозъчния тръст Атлантически съвет. "Това, което той не разбира, е, че Съединените щати са на върха на своята мощ, когато поемат инициативата, за да се стигне до международен консенсус."

Само критиците на иранското споразумение оценяват положително американската позиция. Тя бе приветствана от Ерусалим и Рияд - регионалните врагове на Техеран, получи известна подкрепа в консервативните мозъчни тръстове и въпреки някои резерви сред републиканците в Конгреса.
 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


62
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
40
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Че то "доктрината на оттеглянето" започна още при Обамата.Тръмп сега не се е оттеглил, просто е по-гявол. Оставя другите да се наси.....т сами, примерно като другарят Ким.
39
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Обама направи много отстъпки, хвана се на хорото на евроревльовците и отслаби значително позициите на САЩ. Ако искаш уважение, ако искаш да прокараш интереса си, трябва да анализираш силните си страни и да ги използваш, за постигане на целта си. Да клякаш пред КНДР, Иран, ислямски фундаменталисти, екофанатици и т.н., с ясното съзнание че правиш толкова големи компромиси, че в бъдеще те ще направят слаб е признак на слабохаректерност и най-прекия път към посредствеността!
38
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
В цялата статия личи единствено личната неприязъм на автора към Тръмп и нищо повече. Липсва сериозния анализ, общо взето Тръмп се оказа враг 1 за всички мекокитковци с твърдата си риторика и действия, на фона на гей-политиците в ЕС. Тръмп е истински лидер, твърд, решителен и готов да поеме отговорността да вземе наложителни, но непоулярни решения. Не можеш да си силен, когато постоянно правиш отстъпки, когато се държиш като ревлива свръхемоционална женичка.
37
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
дОКЛАДЪТ, ЧЕ РУСИЯ Е ЗАПЛАХА НОМЕР 1 Е АБСОЛЮТНО ВЕРРЕН!
36
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Много разбирачи много нещо в този сайт. Като сте толкова умни , че давате акъл на САЩ вземете и оправете Бълтария , а не само да драскате глупости по .
35
1
 
5
 
! Отговори
До С. Димитров преди 6 години
ДрОгарю Димитров, САЩ е най-развиваща се държава защото си защитава интереса в цял свят. От години живея тами тук, и ясно виждам как се тътрим в корупция и бедност, в пълно беззаконие и ограбване на българина. В САЩ има проблеми, но като сравним живота ни тук и този там, просто няма сравнение. Чувам поне от 20 худини как загива Америка. И още не е. Живея в NY. Само с организацията на транспорта и града те години напред. За ваше съжаление не умират. Работят и на умните и можещите плащат много.
34
3
 
3
 
! Отговори
Симеон Димитров преди 6 години
До anonymous, Само за последните 20 години САЩ са нашматкали долари на стойност 155 пъти надхвърляща цялата собственост на САЩ като държава. Това е факт ,който се знае от всеки макро икономист. Икономиката им е на изкуствено дишане. Не създава резерви, само дефицит. По 1.5 трилиона долара на година. Външният им дълг е вече 21 трилиона. А зад долара стои само голят з...к на американския президент.Доларите нямт покритие от 1975 година.Тапети.
33
2
 
2
 
! Отговори
Симеон Димитров преди 6 години
До Г. Сомов, не знам какво вие предпочитате, но разбирам защо сме били 480 години под властта на падишаха. Заради овце като вас. Няма да върнем античното величие на България, но можем да имаме достойнство и благодарност към тези които са ни освободили. Ако не знаете ако Русия беше загубила войната в 1876 г. ние щяхме да имаме съдбата или на кюрдите или на арменците в Турция. Факт е обаче че руската икономика бележи постоянен ръст, а крадльовците от САЩ затъват все повече.
32
2
 
5
 
! Отговори
Симеон Димитров преди 6 години
Ако бяхте живели поне една година в САЩ , едва ли щяхте да пишете подобни дитирамби за безкрайното щастие да се живее в САЩ. Освен това САЩ са световен пар'азит. Те изсмукват ресурси и дори интелект срещу шарени хартийки, които печатат безконтролно и могат да си напечатат колкото искат. На практика американската мечта я плащаме ние.
31
3
 
2
 
! Отговори
Г. Сомов преди 6 години
До "Картинката е Ясна" , Браво на правописа. Я кажи ти коя школа завърши ? И до другият *** който претендира , че съм аз , ти знаеш какво си рядко комунистическо . Утивай там от където са те изкарали.
30
3
 
8
 
! Отговори
Картинката е ясна! преди 6 години
До Г. СомовСомов! Изкарай един курс по правопис и се ограмоти малко! Чак след това се пробвай да разсъждаваш! Хайде, за по- сложните думи има някакъв резон понякога да бъдат бъркани, но когато основна дума, като "купувам", употребявана десетки пъти на ден, ти я пишеш "копувам", това вече не е неволна грешка или следствие от бързо писане с клавиатурата! Това е неграмотност!
29
4
 
3
 
! Отговори
Г. Сомов преди 6 години
До #30, да бе , прав си , че доларът е хартйка. Прав си за другите работи. Но кажи ми ти какво предпочиташ пред USA ? Да разбира се България. Реалността е ,че България няма да си възвърне античното си величие. Тогава какво остава за теб? Euro Union продажни ценности ? Коруптна Русия ? Китайски комунизъм ? Да Американските хартйки почват да правят смисъл. Не е идеално но е по хубаво от другите алтернативи и затова петролът се копупа с $$$$$$.
28
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Щом един регионален съдия от Хаваите може да отмени указ на Тръмп, къде му е силата на президентчо!
27
8
 
9
 
! Отговори
anonymous преди 6 години
До Додо 33Хората в Либия, Сирия , Ирак и Украйна са жертви на гадната политика на САЩ, Англия и Франция.Западните страни свалят законни правителства за да могат да крадат злато, уран,нефт и газ и да поддържат стандарта си висок. За сметка живота на хората.
26
1
 
15
 
! Отговори
Додо преди 6 години
Америка на Тръмп ЕСТЕСТВЕНО ще бъде изолирана от "света", ако под това разбирате Запада, който е ОСЛЕПЯЛ за напъна на Исляма за световна доминация и перманентно представя мюсюлманите за жертви, вместо за агресорите, които са! Всички форми на Джихад са впрегнали-тероризъм, миграция, размножаване, полит-театри, виктимизации и т.н., но "Културата" на Запада се е отрекла от ценностите, които са я създали! Не желае да се бори за културното си оцеляване и демонизира Тръмп, когато вижда че той го прави
25
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
общото при Тръмп и Ким е: Америка фърст!
24
7
 
9
 
! Отговори
anonymous преди 6 години
Русия е най-великата държава на света, взе си Крим , ако иска може да вземе и цяла Украйна, украинците вече съжаляват за Майдана-сега ги управляват едни неофашисти и ***.Да свикват американци, англичани, французи и други западни лицемери.
23
6
 
13
 
! Отговори
anonymous преди 6 години
Доларът е хартийка без покритие, бълван от частната организация Държавен резерв на САЩ.За да крадат ресурси и да финансират цветни революции.САЩ е корпоративна и частна държава, империя пред разпад.
22
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
сигурен съм 4е ще приживеят изолация от северна Корея , Иран и Асад .... Путин да му мисли щото след Крим го изолиза цял свят дори Беларус не го призна
21
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 1448Интересно сам ли стигна до този извод или ти беше внушен по русофилска линия от метрополията Русия?