37-годишната Джасинда Ардърн става премиер на Нова Зеландия

Лейбъристите ще съставят коалиционно правителство
19 окт 2017 15:39, Елка Василева
3
37-годишната Джасинда Ардърн става премиер на Нова Зеландия
Джасинда Ардърн. Снимка: Reuters

Лейбъристката партия на Нова Зеландия, която е в опозиция от девет години насам, се връща на власт и ще състави ново коалиционно правителство. Ако това се случи, лидерката на лейбъристите - 37-годишната Джасинда Ардърн, ще стане най-младият премиер на страната от 1856 г. и нейна трета министър-председателка, съобщиха ТАСС и Франс прес.

Новината бе съобщена от Новозеландската телевизия, след като днес приключиха продължилите почти месец след общите избори консултации между водещите политически сили в страната.

Изборите в Нова Зеландия се състояха на 23 септември, но никоя партия не успя да събере абсолютно мнозинство в 120-местния парламент. С най-добър резултат бе управлявалата досега консервативна Национална партия на Бил Инглиш - 56 места. Лейбъристите спечелиха 46 места, а традиционните им съюзници, "зелените" - 8. Партията АСТ Нова Зеландия си извоюва едно място.

Съдбата на новия кабинет зависеше от решението на популистката антиимиграционна партия "Нова Зеландия преди всичко", получила 9 кресла в парламента. Днес нейният лидер Уинстън Питърс заяви, че ще сключи коалиционно споразумение с лейбъристите. "Тази страна гласува за промени", подчерта той.

За да формират правителство, лейбъристите ще трябва да си гарантират и подкрепата на Партията на зелените. Според Питърс "зелените" може и да не влязат в коалицията, но ще подкрепят кабинета, ако в парламента се повдигне въпросът за доверие към правителството.

Националната партия, управлявала страната от 2008 г., минава в опозиция.
/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


3
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Колко ли пищаци на старите и корумпираните е осмукала за да я направят премиер...
2
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ами това е старите са компрометирани и вече нямат тежест. На всякъде почват да идват млади хора . Това е положението. Тея 30 години се мъчат до никъде не е докараха ...Само конфликти и глад.
1
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Джасинда е доста харна и за джасане. Аз съм кандидат.