Един здравословен скандал: Новият тандем Путин – Собчак

Кремъл отдавна работи по проблема за кандидат-президент жена
20 окт 2017 21:12, Елка Василева
246
Един здравословен скандал: Новият тандем Путин – Собчак
Владимир Путин разговаря с Людмила Нарусова, вдовица на бившия кмет на Санкт Петербург Анатолий Собчак, и тяхната дъщеря Ксения. Снимка: архив, БТА

Спецоперацията по издигането на кандидатурата на Ксения Собчак за президент на Русия успя - независимо кой я е готвил. Наблюдателите, според които решението й да се бори за висшия пост не е новина, безспорно са били в заблуда. Най-малкото защото сами коментират сега нейната кандидатура.

Планирана кампания

Ксения Собчак е решила да участва в битката за Кремъл най-късно в края на септември 2017 г. По данни от интернет "манифестът" на журналистката е бил качен на сайта на в. "Ведомости" на 30 септември, изчакван е само конкретен ден и час за публикуване.

Явно Собчак е разговаряла предварително с президента на Русия Владимир Путин. Той е единственият фаворит в предстоящите избори през март 2018 г., естествено, ако се кандидатира най-накрая. А домейнът на сайта "Собчак против всички" е регистриран от съратниците на телевизионната водеща, дъщеря на бившия петербургски губернатор, на 10 октомври.

Очертава се координирана информационна кампания. Двата най-големи социологически центъра - "Левада" и ВЦИОМ, почти едновременно публикуваха проучвания какво мислят хората в Русия за участието на жени в политиката и ролята им в живота на руското семейство. Водещо бизнес издание помести "манифеста" на Собчак, а основната опозиционна телевизия й даде възможност да се изкаже в пряк ефир.

Идеален кандидат

Кремъл отдавна работи по проблема за кандидат-президент жена, пише Иван Преображенски, "Дойче веле". Слухове, че апаратът подбира за Владимир Путин партньорка, която да се включи в предизборната кампания, циркулираха постоянно от началото на годината.

Името на Собчак се споменаваше почти от самото начало. И ако съдим по отзивите на политолози, близки до Кремъл, и на държавните медии, тъкмо Ксения в крайна сметка е излязла идеалният кандидат. А щом говорим за щерката на бившия петербургски губернатор Анатолий Собчак, това й гарантира някои предимства в евентуалната кампания.

Освен възможността да обсъди кандидатурата си с настоящия държавен глава, тук спадат и познанствата й в Москва с редица негови земляци от Санкт Петербург. Мнозина петербургчани например казват, че днешният командващ националната гвардия на Русия Виктор Золотов (бивш шеф на охраната на Анатолий Собчак, б. пр.) е возил Ксения с кола на училище.

Така че има шанс, разпръсвайки предизборните митинги, гвардейците да третират и нея, и симпатизантите й по-нежно, отколкото опонента на Кремъл Алексей Навални. Според самата Собчак тя се кани да събере пари за кампанията си сред хора от руския елит.

Ксения признава, че няма собствен електорат. Избрала си е позицията на кандидат "против всички" - това идеално устройва Путин. Ксения може свободно да говори от либерални позиции. Това само ще заздрави сплотеното путинско мнозинство.

Като условен либерал тя ще обере всички негативи, щом ги стоварят отгоре й - закриването на болници и училища, орязването на парите за здравеопазване и другите "социал-дарвинистки" номерца, обичайни за руското правителство. Очаква се това да направи Путин изцяло недосегаем за огъня на социалните критики.

По същата логика Ксения няма да събере кой знае колко гласове. И няма да съперничи на Путин в борбата за основния му електорат - хората от средно големите градове и жените на средна възраст. Те виждат в една кандидатка от същия пол по-скоро конкурент, а не пример за подражание, та да я подкрепят. Симпатизантите на Навални масово се гневят, че Собчак е дръзнала да го измести - тя знае, че властите със сигурност няма да регистрират опозиционера (осъждан за злоупотреби).

Отмъщението на Навални и сие - или Собчак против всички

Аудиторията на главния руски опозиционер изобщо е най-критично настроена към Собчак. Което е разбираемо. Нали Навални се кани да обере гласовете на младежта и на избирателите с либерална нагласа. А ето че известна телевизионерка - открито подкрепяна от Кремъл - тръгва да брули политическите плодове от градината, окопавана дълги месеци от Навални и екипа му.

Нищо чудно, че съратниците на Навални раждат не по-малко оригинални предложения от идеята да се кандидатира Собчак. Предлагат примерно като ответен ход да регистрират Юлия Навалная, която при (слабо вероятна) победа да стане президент под патронажа на своя съпруг.

Така нещата излизат извън схемата "Ксения Собчак вместо графата "против всички", изхвърлена от изборните бюлетини.

Фактически кандидатурата на телевизионната звезда формира широка коалиция, която можем да наречем "всички против Собчак". За Кремъл тя е само инструмент - е, ако Путин не реши да разиграе операция "Приемник". Хората на Навални виждат в Собчак самозванка и узурпатор. Скептична спрямо "навалнистите", либералната аудитория е недоволна от сътрудничеството на Ксения с Кремъл.

А всичко това създава здравословна атмосфера на скандал. В нея Собчак, може би дори пряко воля, става съвсем сериозен кандидат, който наистина ще събере гласовете на всички недоволни не само от Путин или Навални, а от днешна Русия изобщо. Колко са те в страната - ще видим през март догодина.
 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


246
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
96
1
 
2
 
! Отговори
Да преди 6 години
ИМПЕРИЯТА !!!
95
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Руснака повече се интересува и вълнува от цената на бояришника отколкото кой ще е президент.
94
2
 
2
 
! Отговори
изражението е муми преди 6 години
случаят с ксения трябва най-приятелски да се рзглебда като "Чадър преди Дъждулка"
93
11
 
19
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА ! преди 6 години
Какво да ги коментираме руснаците ?!Навремето рускините се омъжваха за българи, защото смятаха България за Европа ...Сега такива бракове са много рядко.Значи руснаците вече са по-добре от нас.Западът не понася Путин, защото той направи Русия отново световен фактор.А, руският народ харесва своя лидер и ще го преизбере отново независимо дали западняците искат или не.
92
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
do 118 Другарю а ти провери в сайтовете колко е месечната средна заплата в Москва?2200 евро! Аре лека.
91
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Той е единственият фаворит в предстоящите избори през март 2018 г., естествено, ако се кандидатира най-накрая."Нервнички ми изглеждате нещо. Дали Путин ще се кандидатира, дали няма, загадка нали ахахха. Чак ми е кеф как ви трови шефовете, поръчали статията.
90
11
 
7
 
! Отговори
Някои преди 6 години
Режима в Русия е желязен трудно ще се пропука самото обедняване явно не голям проблем за по голямата част от обществото което се е алкохолизирало и за тях по важна е цената на водката.
89
5
 
6
 
! Отговори
Anonymous преди 6 години
До Калеко АлекоЗаклет русофоб си, ама си леко елементарен и тъпичък, вижда се добре!!!!
88
3
 
7
 
! Отговори
hypocritical bastard преди 6 години
драги 111 , към някой си авкуст 2017-та средният размер на пенсията в РФ е 7067 рубли , което си е 200 лв по вчерашният курс , а 14 307 рубли е средният размер на пенсиите на инвалидите от войните . Към 01.07.2017 минималната заплата в РФ е 7800 рубли = 225 лв. Всичко това може да се провери много лесно в сайтовете на различни институции на РФ . Поздрави
87
4
 
13
 
! Отговори
Ревизия преди 6 години
Не знам за Путин ама Фандъкова и екипът и са вредни и опасни за София!
86
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
С *** е свършено, въпрос на 1-2 години още! Глад майка!
85
3
 
1
 
! Отговори
JJivanov Warning преди 6 години
Не купувайте цигари с нови холограми на тях страшно вредни са..масови убиици калибрират техника з а достигане до нас през йоносферния екран и произвеждат и разпространяват стотици милиони тежко терористични вражески хологрaмни оръжия дневно..ДА се блокират входовете на АЕЦ КОЗлодуй и да се конфискуват всички..Този тип нови холограми подържат "КРАЯ НА ФАНЕРОЗОЯ" опит за пълна ликвидация на нашия общ дом тн Земя .
84
6
 
0
 
! Отговори
Ново оръжие преди 6 години
Вчера в магазин CBA Bulgaria увидели новие тежоло терористичние анти земние оружия заклеяни на цигаретние пакетики.Они дают указания на жестокая вражеская военно терористичная армада которая приближает от МАрс и Юпитер..Новие красние гологрмание оружия от тип военно терористичная мафия РАК & Clack dead pandemic..Медииние манипулатори називат ета вражеская армада РЪШЪ .Неправилной перевод стал проблем между наркомани от Брюксел и МОсква.ВНушали что \РЪШЪ убили 300 000 наши на МАрс
83
11
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
В Русия при коминистическата диктатура на Путин нямат тоалента хартия и банани и не могат да бегат на запад а ние при евроатлантизма и демокрацията имаме тоалетна хартия и банани и можеме да бегаме на запад.
82
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Средната пенсия в Русия е около 15 000 рубли. След като един пенсионер си плати водата, тока, наема, отоплението от пенсията му остават 12 хил рубли. Това е все едно един пенсионер в България със 200 лева пенсия като плати тока, парното, наем за гарсиониерка и водата да му истаната 130 лева. Вместо това българските пенсионери ровят в кофите за боклyкa защото парното излиза повече от пенсията и не остава за храна.
81
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
на всички, които толкова се стараят да плюят Путин искам да кажа...милите, много ви се иска да имаме такъв Президент, и не само вие...сигурно много ви е яд, че го имат руснаците-умен, умен, умен, смел, дето върна гордостта и надеждата на народа си, който казва-за мен Русия е всичко!! и го прави!така, че плюйте ....ама ви се иска....и стига с тия приказки, че руснаците били зле..тоя виц вече не е актуален
80
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Да не би вече ремонта на мавзолея да е приключил ?
79
5
 
6
 
! Отговори
Зозо преди 6 години
Уахххаааааа, Путин здава властта! Уаххахааааааааа..., а място при пастърмата на Ленин приготвил ли си е?
78
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Интересна личност е баща и , Анатолий Собчак , агент на КГБ и преподавател в няколкоелитни университета в СССР , включително и в този на МВД . В края на 80-те и началото на 90-те успява да привлече в своя екип като депутат ,а по-късно и като кмет на Петербург , своя докторант Медведев и признатия за негоден в школата за разузнавачи и изпратен на утешителна административна длъжност подполковник от КГБ Путин . Тая определено е десидент колкото да краде гласове от Навални
77
3
 
8
 
! Отговори
До путинофилите преди 6 години
Хайде приключвайте с вечерния си намаз към Аятолах путин, пийте си препарата за вана и си лягайте !