Един здравословен скандал: Новият тандем Путин – Собчак

Кремъл отдавна работи по проблема за кандидат-президент жена
20 окт 2017 21:12, Елка Василева
246
Един здравословен скандал: Новият тандем Путин – Собчак
Владимир Путин разговаря с Людмила Нарусова, вдовица на бившия кмет на Санкт Петербург Анатолий Собчак, и тяхната дъщеря Ксения. Снимка: архив, БТА

Спецоперацията по издигането на кандидатурата на Ксения Собчак за президент на Русия успя - независимо кой я е готвил. Наблюдателите, според които решението й да се бори за висшия пост не е новина, безспорно са били в заблуда. Най-малкото защото сами коментират сега нейната кандидатура.

Планирана кампания

Ксения Собчак е решила да участва в битката за Кремъл най-късно в края на септември 2017 г. По данни от интернет "манифестът" на журналистката е бил качен на сайта на в. "Ведомости" на 30 септември, изчакван е само конкретен ден и час за публикуване.

Явно Собчак е разговаряла предварително с президента на Русия Владимир Путин. Той е единственият фаворит в предстоящите избори през март 2018 г., естествено, ако се кандидатира най-накрая. А домейнът на сайта "Собчак против всички" е регистриран от съратниците на телевизионната водеща, дъщеря на бившия петербургски губернатор, на 10 октомври.

Очертава се координирана информационна кампания. Двата най-големи социологически центъра - "Левада" и ВЦИОМ, почти едновременно публикуваха проучвания какво мислят хората в Русия за участието на жени в политиката и ролята им в живота на руското семейство. Водещо бизнес издание помести "манифеста" на Собчак, а основната опозиционна телевизия й даде възможност да се изкаже в пряк ефир.

Идеален кандидат

Кремъл отдавна работи по проблема за кандидат-президент жена, пише Иван Преображенски, "Дойче веле". Слухове, че апаратът подбира за Владимир Путин партньорка, която да се включи в предизборната кампания, циркулираха постоянно от началото на годината.

Името на Собчак се споменаваше почти от самото начало. И ако съдим по отзивите на политолози, близки до Кремъл, и на държавните медии, тъкмо Ксения в крайна сметка е излязла идеалният кандидат. А щом говорим за щерката на бившия петербургски губернатор Анатолий Собчак, това й гарантира някои предимства в евентуалната кампания.

Освен възможността да обсъди кандидатурата си с настоящия държавен глава, тук спадат и познанствата й в Москва с редица негови земляци от Санкт Петербург. Мнозина петербургчани например казват, че днешният командващ националната гвардия на Русия Виктор Золотов (бивш шеф на охраната на Анатолий Собчак, б. пр.) е возил Ксения с кола на училище.

Така че има шанс, разпръсвайки предизборните митинги, гвардейците да третират и нея, и симпатизантите й по-нежно, отколкото опонента на Кремъл Алексей Навални. Според самата Собчак тя се кани да събере пари за кампанията си сред хора от руския елит.

Ксения признава, че няма собствен електорат. Избрала си е позицията на кандидат "против всички" - това идеално устройва Путин. Ксения може свободно да говори от либерални позиции. Това само ще заздрави сплотеното путинско мнозинство.

Като условен либерал тя ще обере всички негативи, щом ги стоварят отгоре й - закриването на болници и училища, орязването на парите за здравеопазване и другите "социал-дарвинистки" номерца, обичайни за руското правителство. Очаква се това да направи Путин изцяло недосегаем за огъня на социалните критики.

По същата логика Ксения няма да събере кой знае колко гласове. И няма да съперничи на Путин в борбата за основния му електорат - хората от средно големите градове и жените на средна възраст. Те виждат в една кандидатка от същия пол по-скоро конкурент, а не пример за подражание, та да я подкрепят. Симпатизантите на Навални масово се гневят, че Собчак е дръзнала да го измести - тя знае, че властите със сигурност няма да регистрират опозиционера (осъждан за злоупотреби).

Отмъщението на Навални и сие - или Собчак против всички

Аудиторията на главния руски опозиционер изобщо е най-критично настроена към Собчак. Което е разбираемо. Нали Навални се кани да обере гласовете на младежта и на избирателите с либерална нагласа. А ето че известна телевизионерка - открито подкрепяна от Кремъл - тръгва да брули политическите плодове от градината, окопавана дълги месеци от Навални и екипа му.

Нищо чудно, че съратниците на Навални раждат не по-малко оригинални предложения от идеята да се кандидатира Собчак. Предлагат примерно като ответен ход да регистрират Юлия Навалная, която при (слабо вероятна) победа да стане президент под патронажа на своя съпруг.

Така нещата излизат извън схемата "Ксения Собчак вместо графата "против всички", изхвърлена от изборните бюлетини.

Фактически кандидатурата на телевизионната звезда формира широка коалиция, която можем да наречем "всички против Собчак". За Кремъл тя е само инструмент - е, ако Путин не реши да разиграе операция "Приемник". Хората на Навални виждат в Собчак самозванка и узурпатор. Скептична спрямо "навалнистите", либералната аудитория е недоволна от сътрудничеството на Ксения с Кремъл.

А всичко това създава здравословна атмосфера на скандал. В нея Собчак, може би дори пряко воля, става съвсем сериозен кандидат, който наистина ще събере гласовете на всички недоволни не само от Путин или Навални, а от днешна Русия изобщо. Колко са те в страната - ще видим през март догодина.
 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


246
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
76
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ами да, всичко е ясно, Путин пада, руснцаите избират Собчак и copocoида като се събудил краката му отвити...
75
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Е, хайде да е честито на путинофилите със "Собчак велика !"...иначе е хубава ***..!
74
12
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Незабавно излизане на България от НАТО и ЕС и ориентация към Русия и Евразийския Съюз! В ЕС България няма бъдеще!
73
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Демокрация е *** дума в Русия, вече и в България!Демократ=предател=сорос...........оид
72
1
 
9
 
! Отговори
До Анонимен преди 6 години
Че на кой му пука за раССията ти бре ват.ник, тя е страна от третия свят !
71
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Сергей Лавров е най-великият дипломат , направи смешни американците, гений на дипломацията!!!
70
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Много хубава тая рускиня Ксения Собчак , като богиня е !!!
69
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Путин , Медведев и Сергей Лавров ще командват пак Русия, свиквайте, господа и дами !!!
68
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Западните фирми не могат да крадат от ресурсите на Русия за разлика от времето на предателя Горбачов и пияницата Елцин, затова е лош Путин, нали??Още ли е жив тоя предател Горбачов, да бъде проклета тая гадина ***!!!Продаде Русия и СССР заради една нобелова награда, един третокласен артист Рейгън и вещицата Тачър го излагаха, а той се хвана като ***.
67
4
 
9
 
! Отговори
Калеко Алеко преди 6 години
КаГеБейският сценарий вече е написан и тази Собчак е част от него. Доколкото си спомням в една предишна публикация вече я бяха определили за спаринг-партньор на товарищ путин. Явно жужито дотам го е докарало, че на ринга може да се съревновава само с жени !!!
66
12
 
7
 
! Отговори
РОССИЯ преди 6 години
живея и работя в москва това което виждам русия на светлини години е по напред от българия жалко че нямаме такъв като путин.да изчисти тази *** от крадци лъжци и продажници.
65
9
 
6
 
! Отговори
Anonymous преди 6 години
Либерал наистина е обидна дума, Русия е велика, защото изгони чужди НПО-та и организации на Сорос, които работят с/у Русия под маската на благотворителност, а са западна агентура,ясно ли е?
64
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Русия трябва да свали своята тоталитарна империалистична мантия и да се присъедини към парада на радостта на бившите комунистически страни, които приеха демократичния капитализъм през 90те. Но 24 години по-късно, Русия се връща към най-лошите сценарии в съветски стил и сталинистки култ към Путин. Изчезна многопартийната политика и се върна неоимперализмът. Органите за сигурност превърнаха Русия в полицейска държава, а думата "либерал" се превърна в обида.
63
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
С Путин Русия за 10 години от нулата стана петата икономика в света.
62
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Толкова го е страх горкия, че не може да има опонент който той не е одобрил. После русияните не били роби...
61
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Като условен либерал тя ще обере всички негативи, щом ги стоварят отгоре й - закриването на болници и училища, орязването на парите за здравеопазване и другите "социал-дарвинистки" номерца, обичайни за руското правителство. ама моето лекуване в русия е бесплатно а българските номера в здравеопазването се плаща.не можете в бг да платите степендия за децата които учат бесрамници какви глупости пишете
60
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Руска "демокрация" ала КГБ !
59
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тежка ще е участта на следващият президент. Ще се налага да връща Крим. Нашенското рушкофил няма да го преживеят.
58
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
а с Христо Бисерво кво стана бе
57
3
 
1
 
! Отговори
до 74 преди 6 години
Напротив другарю. "Каталуния трябвало да вземе разрешение от испанското правителство за да стане независима" , все едно "Ботев да иска разрешение от султана за да се бори срещу турското робство" . Кво ще измъцъш по въпросъ ?