Барселона отговори с протест на Мадрид, иска свобода!

Хиляди се включиха в демонстрацията, участва и Пучдемон
Обновена: 21 окт 2017 20:17 | 21 окт 2017 20:12, Веселина Йорданова
162

Карлес Пучдемон. Снимка: БТА

Около 450 000 демонстранти все събраха днес следобед в центъра на Барселона по данни на общинската полиция. Те поискаха независимост за областта, след като Мадрид се обърна към Сената за разпускане на каталунското правителство, предаде Франс прес.

Демонстрантите бяха два пъти повече в сравнение с вторник вечер, когато 200 000 души излязоха на улицата да протестират срещу арестуването на двама каталунски лидери.

Протестиращите призоваха да бъдат освободени от ареста Жорди Санчес и Жорди Куишарт, лидери на организацията Национална каталунска асамблея и Омниум културал, съобщи вестник "Паис", цитиран от ТАСС.

Още по темата

Към протестната акция са се присъединили премиерът на Каталуния Карлес Пучдемон, неговият заместник Ориол Жункерас и други членове на регионалното правителство. Заради демонстрацията бе спряно движението по някои улици.

Демонстрантите носеха "естелада" - неофициалното знаме на Каталуния, което е символ на привържениците на независимостта. Те скандираха "Права, самоуправление и свобода за двамата Жорди".

Протестът в Барселона бе организиран няколко часа след изявлението на испанския премиер Мариано Рахой, който обяви, че е задействан член 155 от конституцията, позволяващ да бъде ограничена автономията на областта.

Мадрид каза, че ще освободи от длъжност членовете на каталунското правителство и ще поиска да се състоят нови избори в Каталуния до 5 месеца.

Правителственият план трябва да бъде одобрен от Сената. Гласуването е насрочено за 27 октомври.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


162
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
79
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не е въпрос на двоен стандарт. Това е абсурдно твърдение. Държавата е една - Испатия. Точка.
78
10
 
4
 
! Отговори
КВА СВОБОДА ,БЕ.... преди 6 години
НАЛИ ВИДЕХ НА ЕКРАНА НА ТВ, ДА РАЗВЯВАТ ЧЕРВЕНО ЗНАМЕ СЪС СЪРП И ЧУК ..... и ВЕДНАГА МИ СТАНА ЯСНО ЗА КВА "СВОБОДА" СТАВА ВЪПРОС...!ПАК СА ИГРАЛИ РУСКИ ПАРИ ТАМ ...1РУСНААЦИТЕ НЕ СА СЕ ОТКАЗАЛИ ОТ ТЕХНАТА Т.Н ..."МИРОВАЯ РЕВОЛЮЦИЯ".....ха,ха,хаааааааа........" УЖ ,...ПРЕМЕНИЛ СЕ ИЛИЯ ----ПОГЛЕДНАЛ СЕ И ..ПАК У ТИЯ!"
77
7
 
12
 
! Отговори
Въпросче преди 6 години
Демокрацията е потъпкана. Да питам САЩ няма ли да бомбардира Мадрид, защото малтретират и извършват насилие над каталунците ? Къде са пазителите на демокрацията САЩ ? Защо мълчат ? Западняците са страшни лицемери. Значи, когато им е изгодно на тях хората има право на референдум и да се самоопределят, а, когато не им е изгодно - мълчат като миди. Двоен стандарт.
76
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До АнонименГоляма част от каталунците не успяха да си упражнят вота-----------Какъв вот да упражняват като референдума е незаконен?И не виждам какво ви топли вас автономията на Каталуния? Или сте потенисти и искате ЕС да се разпадне?
75
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
И Джохар Дудаев искаше независимост по същия начин и със същите спонсори. РУСНАЦИТЕ ГО НАПРАВИХА НАПЪЛНО НЕЗАВИСИМ.
74
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 107 Само дето референдумът за независимост на Каталуния беше обявен предарително за незаконен от Конституционният съд на Испания.
73
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ТОЯ ОЧИЛАТИЯ ЩЕ ИЗГНИЕ В ЗАТВОРА
72
11
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Официалните новини от Каталуния са, че повечето хора са против независимост на областта.
71
5
 
10
 
! Отговори
Югославия преди 6 години
Вижте сега, Каталуния е като Косово- беше проведен референдум, мнозинството иска независимост, значи ООН, МООН, САЩ, МАЩ ЕС, МЕС и всякакви паpазитни образувания трябва по същият начин да се застъпят за разцепването на дадената държава.
70
4
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Пет пари не давам за целостта на Испания, но няма как да не ми направи впечатление тоталното мълчание на загрижената "международна общност" дето винаги е на всяка манджа мерудия що се отнася за териториалното разцепване на държави, които не са част от "отбора".
69
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Всеки мисли за разделение, ние сме малко по силни от другите може и без тях да се справим.А какво се оказа още не започнало ,2000 най големите фирми на Каталумия се пререгистрират в други области на Испания.Т. или 30 % от икономиката на Каталумия замина на бързо.Основния аргумент отиде по дяволите защото е зависим от текущото положение и невалиден при автономност.Имат много свобода от Мадрид, собствена полиция,образование, здравеопазване и управление след това ще им замине и тази свобода.
68
1
 
6
 
! Отговори
Каталуния-SI преди 6 години
96 Забелязваме -si. Германия и Франция също -дори тръгнаха на банкова война с Швейцария и я Загубиха -моля ти се. Фрау Хмеркел припалва танковете и пак ще загубят.
67
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
С пълното бездействие и апатия на ЕС към проблема, лъсна голият *** на Брюксел. Иначе ако се случваше в държава извън съюза, щяха да са първи критици на местните власти, както неведнъж се е случвало досега. Пълни паляци.
66
9
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Комично е как пред заплахата да загубят територия, великите брюкселски "хуманисти" дума не обелват за човешките права в Каталуния.
65
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Забелязвате ли как паляците против Каталуния всеки път използват България като плашило? Колко са жалки и неадекватни горките, ама отчаянието води дотам.
64
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Разгледате снимки от Германия , Полша , Русия , Япония и куп други държави. И се съвземете вече. Света има достатъчно . Минавате границата на разумното и ще го използва някой националист подобен на Хитлер и тогава връщане назад няма. Има само кръв и болка.
63
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Очевидно всета забогатя, хората се оядаха и вече търсят проблемите . Ставате като богатите синковци алчни и проблемни. Явно трябва да стане отново голямата мизерия , за да се кротнат всипки. Всеки реве само за пари ....вижте света след ВСВ и пак помислете какво говорите . Всички сме тръгнали по много лош път , където няма топло , няма храна , няма телефони ....Няма нищо. Тогава ще видите , какво е нямане.
62
13
 
2
 
! Отговори
Пуч трол преди 6 години
Евросъюзът е една голяма торта, от която всеки може да си отреже парче. Най-сладка е глазурата по краищата на тортата, като Барселона и България. Хайде на десерта!
61
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Не можаха . Опитваха се но не можаха . Така че не са закрити ПОВЕЧЕТО а само НЯКОИ"30.09.2017- Повечето обществени сгради, които трябваше да се използват като избирателни секции за референдума за независимост на Каталуния, бяха закрити, ЗАЯВИХА ОТ МИНИСТЕРСТВОТО НА ВЪТРЕШНИТЕ РАБОТИ НА ИСПАНИЯ.
60
8
 
1
 
! Отговори
той преди 6 години
До Виктор Януковичотивай в раша да си вземеш рублите и лекарството