Барселона отговори с протест на Мадрид, иска свобода!

Хиляди се включиха в демонстрацията, участва и Пучдемон
Обновена: 21 окт 2017 20:17 | 21 окт 2017 20:12, Веселина Йорданова
162

Карлес Пучдемон. Снимка: БТА

Около 450 000 демонстранти все събраха днес следобед в центъра на Барселона по данни на общинската полиция. Те поискаха независимост за областта, след като Мадрид се обърна към Сената за разпускане на каталунското правителство, предаде Франс прес.

Демонстрантите бяха два пъти повече в сравнение с вторник вечер, когато 200 000 души излязоха на улицата да протестират срещу арестуването на двама каталунски лидери.

Протестиращите призоваха да бъдат освободени от ареста Жорди Санчес и Жорди Куишарт, лидери на организацията Национална каталунска асамблея и Омниум културал, съобщи вестник "Паис", цитиран от ТАСС.

Още по темата

Към протестната акция са се присъединили премиерът на Каталуния Карлес Пучдемон, неговият заместник Ориол Жункерас и други членове на регионалното правителство. Заради демонстрацията бе спряно движението по някои улици.

Демонстрантите носеха "естелада" - неофициалното знаме на Каталуния, което е символ на привържениците на независимостта. Те скандираха "Права, самоуправление и свобода за двамата Жорди".

Протестът в Барселона бе организиран няколко часа след изявлението на испанския премиер Мариано Рахой, който обяви, че е задействан член 155 от конституцията, позволяващ да бъде ограничена автономията на областта.

Мадрид каза, че ще освободи от длъжност членовете на каталунското правителство и ще поиска да се състоят нови избори в Каталуния до 5 месеца.

Правителственият план трябва да бъде одобрен от Сената. Гласуването е насрочено за 27 октомври.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


162
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
59
1
 
2
 
! Отговори
той преди 6 години
До Анонимен42 от 100 имащи право на глас
58
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"82 Е и кво като са половин милионКолко излязоха да гласуват 42%Да са били възпрепятствани още някой друг процент"Още някой друг процент? Испанските власти закриха повечето избирателни секции още преди референдума. Голяма част от каталунците не успяха да си упражнят вота, а всички знаем как щяха да гласуват, щом бяха порязани и бити.
57
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Демонстрантите бяха два пъти повече в сравнение с вторник вечер, когато 200 000 души излязоха на улицата да протестират срещу арестуването на двама каталунски лидери"Демек били са около половин милион, но не смеете да назовете директно числото, защото шефовете са заповядали да го увъртате.
56
0
 
7
 
! Отговори
до 55 преди 6 години
Ахахахха, то оставаше индианците през океана да дойдат в Европа.
55
2
 
4
 
! Отговори
до 68 преди 6 години
Твоя прадядо добре .... ами ти какво си направил направил за праунуката на на оня прадядо, за когото се е бил твоя прадядо?
54
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Да не забравяме и "тюрма народов". Когато там започнат подобни процеси ще стане страшно. Те не, че не са започнали, но все още плахо...
53
10
 
5
 
! Отговори
Каталуния-SI преди 6 години
Направо ви казвам от какво се опасяват франкистите в Мадрид и трътлите в Брюксел- Каталуня ,нещо като свръх мощна икономическа бомба,като ХонКонг.И ние можеме, но за съжаление вече сме в капана на вътрешно бездушие.
52
1
 
0
 
! Отговори
Hafen die Wahrheit преди 6 години
67 кой какъв? Кой повтаря и защо... тъна в блажено невидение!!
51
3
 
9
 
! Отговори
до 64 преди 6 години
Бих се съгласил с теб, но ако добавиш към примера си и Франция, тя също трябва да "освободи" някои "народи"!!! Да не пропускаме и Италия основана като държава малко преди освобождението на България. Британия също е създадена не на добра воля. Белгия също! Та въпроса ми е, какво очакваш, разбиване на Европа на племена, етноси или както е сега модерно да се казва, на региони? Ако това е добро, кажи!?!?
50
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
От 64 до 68 Какво общо има Каталуния,Барселона,Испания със Московия ,Русия,Киев.Темата е за Испания ,не за Русия!
49
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
моя прапрадядо се е бил за свободата на твоя прадядо и свободата на други плъхчета. Докато са пръцкали на топло. Аз знам родата си от 1800 насам за разлика от много други....Викаш след като се е бил за свободата след това е забогатял. Ясно.Аз си знам родата поне със 130 г. по-рано от тебе.
48
2
 
2
 
! Отговори
до 60 преди 6 години
Колко пъти ще повтаряш едно и също ? Разбрахме, че си такъв .
47
3
 
1
 
! Отговори
До 61 преди 6 години
Не съм ги виждал, просто изказвам предположения. Сигурно има хора които биха могли да ги видят. На мен също ми е интересно да ги видя, със сигурност ще са интересни.
46
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Да се разпада тази държава,Испания е останка от средновековието и колониалното минало.Народност испанец няма,зад Испания ,се крие Кастилия ,която натрапи езика си на всички други области.Независимост ,за Каталуния,Баския,Галисия и всички на които им е омръзнала Испания.
45
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Хаха в грешка си мойто момченце моя прапрадядо се е бил за свободата на твоя прадядо и свободата на други плъхчета. Докато са пръцкали на топло. Аз знам родата си от 1800 насам за разлика от много други.
44
2
 
9
 
! Отговори
до 54 пенчо преди 6 години
Пенчо. Нежнии ми другарю. Попитай свойте колеги от групата на сороските гей протестари.
43
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Какво става с другия референдум? Кюрдския. Защо нищо не се чува за него? Не е удобно ли или ще проличи двуличието на управниците от Евросъюза?
42
0
 
8
 
! Отговори
Hafen die Wahrheit преди 6 години
51Ти па отде виде сметките на Пучдемон? Ако си така добър дай и ние да ги видим, защото аз лично не обичам слухове.
41
2
 
2
 
! Отговори
до 58 преди 6 години
Себе си визираш нали ?
40
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Свобода или евросъюз!