Барселона отговори с протест на Мадрид, иска свобода!

Хиляди се включиха в демонстрацията, участва и Пучдемон
Обновена: 21 окт 2017 20:17 | 21 окт 2017 20:12, Веселина Йорданова
162

Карлес Пучдемон. Снимка: БТА

Около 450 000 демонстранти все събраха днес следобед в центъра на Барселона по данни на общинската полиция. Те поискаха независимост за областта, след като Мадрид се обърна към Сената за разпускане на каталунското правителство, предаде Франс прес.

Демонстрантите бяха два пъти повече в сравнение с вторник вечер, когато 200 000 души излязоха на улицата да протестират срещу арестуването на двама каталунски лидери.

Протестиращите призоваха да бъдат освободени от ареста Жорди Санчес и Жорди Куишарт, лидери на организацията Национална каталунска асамблея и Омниум културал, съобщи вестник "Паис", цитиран от ТАСС.

Още по темата

Към протестната акция са се присъединили премиерът на Каталуния Карлес Пучдемон, неговият заместник Ориол Жункерас и други членове на регионалното правителство. Заради демонстрацията бе спряно движението по някои улици.

Демонстрантите носеха "естелада" - неофициалното знаме на Каталуния, което е символ на привържениците на независимостта. Те скандираха "Права, самоуправление и свобода за двамата Жорди".

Протестът в Барселона бе организиран няколко часа след изявлението на испанския премиер Мариано Рахой, който обяви, че е задействан член 155 от конституцията, позволяващ да бъде ограничена автономията на областта.

Мадрид каза, че ще освободи от длъжност членовете на каталунското правителство и ще поиска да се състоят нови избори в Каталуния до 5 месеца.

Правителственият план трябва да бъде одобрен от Сената. Гласуването е насрочено за 27 октомври.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


162
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
39
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Нашествията в Европа през вековете винаги са били или от североизток или от югоизток. Дали не сме пред прага на едновременно източно нашествие?
38
14
 
4
 
! Отговори
пенчо преди 6 години
Здравейте братя русофили.Аз съм мъжко момче,просто,но ходя на фитнес,пия анаболи и съм много здрав.Всяка вечер пребивам по някой който не ме кефи.Путин е моя идол,истински мъжага.Напоследак обаче се случва нещо,всяка вечер сънувам как Путин изстрелва големите ракети,и след това ме взима в големите си мъжки ръце.Събуждам се със странен сърбеж от зад.Какво значи това братя и братушки.Вие имате ли такива сънища.
37
7
 
4
 
! Отговори
М преди 6 години
На контра протеста бяха три пъти повече лично ги видях на Барса на мач идват повече.
36
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Проследете сметките на пучдемон и ще ви стане ясно кой е диригента.
35
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 47 Имаше етническо прочистване в Косово,но прочистване от сърби.През 80те год. ,десетки хиляди сърби напуснаха Косово заради натиск на албанското мнозинство.Във всички сръбски градове има преселници от Косово,не от добро са избягали тези хора.
34
10
 
9
 
! Отговори
Hafen die Wahrheit преди 6 години
Този ПучиДемон, го заплашва 30 години затвор, за дестабилизиране на Испания и неподчинение на централната власт. Де го наш Ицко може и той да "намаже" покрай този Демон. Нали вицепремиера заведе дело срещу него за лъжа! По принцип каталунците нямат много вина, че са лесно манипулируеми, за това има член 155 от испаниската конституция. Всеки гони някаква цел, но важното в случая е закона! Испания както всеки друг съюз или обединение е по- силна заедно. Другото е ала бала!
33
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 47Абсолютно!
32
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Голям довот през 15 век имало "графство". То тая логика и индианците да поискат САЩ , хората населявали нашите земи да поискат българия и т.на.Няма как да стане. Трябва да се спре с тая лудост за отцепване на райони . Това е крачка назад в историята на света. Випки държави трябва да махнат оръжията си и света да тръгне по нова пътека. Тоя филм го играят вечв 100 години и стигна до задънена улица.
31
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Комуниста Милошевич си искаше властта,от там тръгна всичко!
30
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Питайте на колко косовари , на колко от Крим на колко англичани им се подобри благосъстоянието ...Не всичко е благосъстояние. То и на прапрадядо ти благосъстоянието му е било по-добро през турско ама дойдоха да го освободят.
29
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Голям цирк ! Хората обичат лъжи под формата на илюзия. Питайте на колко косовари , на колко от Крим на колко англичани им се подобри благосъстоянието .
28
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Имаше Косово защото сърбетата са меки китки, не като коравите изпанци.
27
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Струва ми се ,че до няколко години освен, Каталуния и други области ще кажат ,Adios Espana !
26
4
 
6
 
! Отговори
направо невероятно преди 6 години
Хорото го поведе 1,дето смята Сервантес за каталунец!Браво,направо нямам думи!Направо пренаписа европейската история!Друг един образ пък дето е забравил че не е на предизборен митинг,а в обикновен форум,къкри патетично,че "никой не може да спре народа в порива му към свобода"!Какъв порив бе,шушон,когато над 60% не са гласували!?Когато ОФИЦИАЛНАТА цифра е 42%!А реално са около 30!Това,че Рахой е слабак и страхливец,е ясно!Но ако премиера беше друг човек с топки,сега цяла Испания щеше да се смее!
25
4
 
3
 
! Отговори
ким сун преди 6 години
Някои хора не могат да разберат че мандата на толерантност и либерализам в ЕС свършиха.Една част от хората искат по твърдо и строго управление.Това беше показано на всички избори в ЕС.От сега ще играе сопата.Ислямисти,сепаратисти,терористи,русофили,американофили,всички които искат да разрушат ЕС ще бъдат наритани.
24
7
 
22
 
! Отговори
СВОБОДА ЗА КАТАЛУНИЯ преди 6 години
Щом евроатлантиците създадоха изкуствената мюсюлманска държава Косово в сърцето на християнска Европа защо Путин да не им забие една свободна Каталуния в евроатлантическите задн.ици ?!
23
2
 
18
 
! Отговори
Независимост преди 6 години
Утре обявявам независимост в блока и ставам самостоятелна градска единица, изискваща признание от ЕС, ООН, НАТО и Милко Калайджиев. Не може да потъпкват правото ми на самоопределение. Ако искането ми не бъде удовлетворено, ще направя мирна манифестация, наводнявайки комшията от шестия етаж.
22
11
 
1
 
! Отговори
Доналд Туск преди 6 години
Г-Н 17 Вие не сте запознат изглежда с изстрадалите албанци които са били арестувани , изтезавани и убивани от жестоките сърби !Преследавани и измъчвани че изповядват най честната ,мирната и велика религия на този свят -Исляма . Ние в Брюксел обичаме Исляма И СМЯТАМЕ ЧЕ България ОТНОВО ТРЯБВА ДА ПРИЕМЕ ТОВА ВЕЛИКО УЧЕНИЕ ПО СВОИТЕ ЗЕМИ ! Стараем се да върнем мирът и свободата в НЕШЕТО СЕМЕЙСТВО .Бог е велик и неговото име е Алах .
21
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Това не е тото днеска пускаш фиш и утре си печалифш в пълна заблуда са много от тези демонстранти. Да питат седесарчетата дето скачаха по площадите и после избягаха или пратиха децата си навън.
20
2
 
3
 
! Отговори
до 28 преди 6 години
Май си падаш по зеленикави човечета ...