"Чешкият Тръмп" - с огромна победа на парламентарния вот

Милиардерът Бабиш обяви, че партията му АНО е проевропейска
Обновена: 21 окт 2017 21:03 | 21 окт 2017 20:53, Веселина Йорданова
41
"Чешкият Тръмп" - с огромна победа на парламентарния вот
Бабиш и съпругата му Моника. Снимка: БТА

Чешкият милиардер Андрей Бабиш спечели огромна победа на състоялите се вчера и днес парламентарни избори в Чехия, която дава на този бизнесмен извън политическия елит силен мандат да намалява данъци, да увеличава държавните инвестиции и да се бори с имиграцията, предаде Ройтерс.

Още по темата
Популисткото движение на Бабиш АНО получи над 30 процента от гласовете - три пъти повече от всяка друга партия. Този резултат му дава възможност да управлява в коалиция само с една партия.

АНО е първата политическа сила, която разбива продължилото четвърт век доминиране на две традиционни партии от център-дясно и център-ляво - допълнителна промяна в променящия се политически пейзаж в Европа, където бежанската криза роди протестни групи.

С едва 7,4 процента от гласовете управляващите социалдемократи на премиера Бохуслав Соботка са на път да отбележат най-слабия си резултат след мирното разделяне на Чехословакия през 1993 г.

Крайнодясната антиевропейска партия "Свобода и пряка демокрация" на родения в Токио бизнесмен Томио Окамура отбеляза голям успех с повече от 10 процента от гласовете. Друга протестна партия, на Пиратите, също е на път да спечели места в долната камара на парламента с недоволните либерални гласове.
По последни данни девет партии ще спечелят места в парламента.

Победителят на изборите в Чехия, лидерът на популистка партия АНО на Андрей Бабиш заяви днес, че неговата партия е проевропейска, част от ЕС и НАТО, предаде Ройтерс. Бабиш изтъкна, че ЕС трябва да спре да говори за Европа на две скорости. Той изрази надежда, че в Чехия скоро ще бъде съставено правителство и заяви, че ще преговаря с всички партии за това.

Очакванията са Андрей Бабиш, който е безспорният бъдещ премиер, да се обърне за коалиционни преговори първо към социалдемократите, заяви неговият заместник Ярослав Фалтинек пред журналисти. Но председателят на социалдемократите Милан Хованец заяви, че партията може да мине в опозиция.

Бабиш може да поиска коалиция и с дясната Гражданска демократическа партия, която излезе на втора позиция с близо 11 процента от гласовете. Тази партия и социалдемократите са оглавявали всяко чешко правителство след разделянето на Чехословакия, като се изключат служебните кабинети, припомня Ройтерс.

Чешката Гражданска демократическа партия няма да участва в каквато и да е правителствена коалиция с победилата популистка партия АНО на Андрей Бабиш. Това съобщи тази вечер пред журналисти лидерът й Петър Фиала, цитиран от Ройтерс.

Очаква се АНО да разполага с 81 депутати в 200-членния парламент, Гражданската демократическа партия може да получи 23, а социалдемократите да се окажат с 15 при досегашни 50.

Усложняващ фактор за коалиционни преговори са политическите обвинения срещу Бабиш, че е получил незаконно 2 милиона евро от европейските фондове, преди да влезе в политиката.

Ако коалиционните преговори с традиционните партии се провалят, има възможност АНО да формира правителство с подкрепата на комунистите или на крайнодясната антиевропейска партия "Свобода и пряка демокрация".

Чешкият президент Милош Земан заяви, че ще даде месец за преговори, преди да свика новия парламент. (БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


41
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
33
1
 
5
 
! Отговори
Тест преди 6 години
Въпрос с повишена трудност: Кои държави просперират ?със Президент Милиардер +илисъс Президент Генерал -
32
2
 
5
 
! Отговори
панализатор преди 6 години
Доказан човек на .....Как ставаш милиардер без да имаш покровителКръсника си има Кръсник Жал ми е за чехитеевро съюза отвъръща на удара
31
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Чехите се изложиха
30
14
 
10
 
! Отговори
111 преди 6 години
Доживяхме цървулковците да избират богаташи ,освен да ги грабят,и да ги управляват.***!Само след 2-3 години цялата тази дясно популистка помия ще отиде в канализацията,защото богатите знаят и могат само да стават още по-богати, а не да дават на бедните!Китай е модела на "новата ера",както реши последният им конгрес-съчетаване на пазарната икономика със социалната политика при постепенно въвеждане на политическия плурализъм!Русия е 4-5-та цигулка-пропусна историческия си шанс да бъде лидер!
29
7
 
4
 
! Отговори
Кротко преди 6 години
Виждате увредени сме от нови черни спи генератори инсталирани на цигарени кутии подават тежко увредените в главите жертви мъже.
28
8
 
23
 
! Отговори
до 14 преди 6 години
Богатите никога не са оправяли света. Те оправят винаги само себе си. Днес е времето на популизма.
27
7
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ако всички крадящи милярдери трябваше да станат президенти, значи трябва да преназначим премиера си...
26
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Май е времето на несистемните кандидати да печелят в евроатлантическия свят. Това значи, че са омръзнали дори на себе си с лицемерието, което пръскат по света с пълни шепи.
25
4
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Откога комунистите харесват милионери?Откогато " ги назначиха" за милионери.Пролетарии бяха. Експоприираха експоприаторите и самите те станаха капиталисти, та сега разсипват всичко.Нали разполагат с пари, за които не са се трудили
24
6
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Цветан Василев -президент.Колко милиарди окраде и пак нищо не могат да докажат.
23
8
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Браво на чехите! Винаги са били първи в борбата, това от Яношик го знаем и от чешкото въстание 1956г.
22
2
 
16
 
! Отговори
Смехурко преди 6 години
До ФАКТ!На какъв език пишеш бе, брато?Ти или си забравил българския, или никога не си го научавал.
21
7
 
13
 
! Отговори
ФАКТ! преди 6 години
До СмехуркоМи да на командно е така диша че дишат не.рите и ара.ите в Европа по простата причина че белите европейци едвам поемат въздух по старческите домове!
20
11
 
23
 
! Отговори
Смехурко преди 6 години
"къф елит бе брат запада е на командно дишане"*** кво приказваш?Той Запада е на командно дишане от 7 ноември 1917 година.Скоро ще станат сто години оттогава, а той диша, та се къса. Да не говорим, че ония, които преди го погребваха по три пъти в месеца, сега си пращат там синчетата, дъщеричките, па и паричките.
19
8
 
20
 
! Отговори
ФАКТ! преди 6 години
Нищо не са извадили тоя бил проевропеец демек същите ла.на!
18
7
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ЧЕШКИЯ ГЕРБ
17
15
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
И чехите извадиха късмет.Само ние останахме за присмех с тая наведена слугинските Тиква.
16
5
 
15
 
! Отговори
М, да ... преди 6 години
До 17 АнонименЕлит /политичиски, традиционен-исторически/ има единствено във Великобритания! Останалото l EI е плява нарекла се елит/политически/!
15
10
 
33
 
! Отговори
ФАКТ! преди 6 години
До Анонименкъф елит бе брат запада е на командно дишане.Ниска раждаемост разцепване на идеи застаряващо население вълни от съмнителни мигранти.Провал на политиката им в Близкият Изток в Германия недостиг на работници във Франция безработица и са пред социален срив щото Макрон иска да премахне привилегиите им.Италия с по-голяма безработица от франция.Испания се цепи след тях Корсика и Белгия.Кви лисици тва са обиконовени кокошкари!
14
1
 
19
 
! Отговори
Хашек преди 6 години
Липсва само Партията на умерения прогрес в рамките на закона.