Пучдемон обвини правителството в нападение срещу демокрацията

Каталунският лидер поискал местният парламент да обсъди ситуацията
148
Пучдемон обвини правителството в нападение срещу демокрацията
Снимка: БТА

Каталунският лидер Карлес Пучдемон определи действията на испанското правителство срещу Каталуния като "най-страшните нападения" от диктатурата на Франсиско Франко, предаде Ройтерс.

Още по темата
"Това е нападение срещу демокрацията", каза Пучдемон, цитиран от ДПА.

Той изтъкна, че народът на Каталуния не може да приеме мерките, взети от испанското правителство.

Пучдемон заяви, че е поискал каталунският парламент да се събере, за да обсъди решението на Мадрид да задейства член 155 от конституцията, позволяващ да бъде ограничена автономията на областта.

Той обаче не препоръча изрично на местния парламент да гласува за едностранно обявяване на независимост.

По-рано днес испанският премиер Мариано Рахой обяви, че е задействан член 155 от конституцията.

Мадрид каза, че по този начин ще освободи от длъжност членовете на каталунското правителство и ще поиска да се състоят нови избори в Каталуния до 5 месеца. Правителственият план трябва да бъде одобрен от Сената. Гласуването е насрочено за 27 октомври. (БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


148
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
103
1
 
2
 
! Отговори
XAAXAXA преди 6 години
Пучдемон :D: D верно ли така се казва тоя бе хахахахахаахах аман от демОни
102
2
 
2
 
! Отговори
Реалист преди 6 години
Под турско владичество сме били умопомрачителните 500 г. , а под руско владичество само 45г. А сега де ? Ми ако предевят претенции ? Кой ще спечели?Руския език си го знаеме , ама тепърва да учиме турски, нещо не ми отъмва.
101
2
 
2
 
! Отговори
Реалист преди 6 години
До относно кърджали 98 Аз знам само за Аляска че е закупена. Всички други земи са завладяни с оръжие включително и ние.В исторически план всяка държава би могла да има претенции към съседи. Ама нали тогава ще се избим?За това Пуч Демон на бесилото за назидание. Иначе ефекта на доминото.
100
2
 
2
 
! Отговори
Така е преди 6 години
Пуч Демон трябва да бъде публично обесен за назидание на всички, които искат да съсипят Испания. Горбачов се измъкна , но този трябва да бъде жестокон наказан.
99
0
 
3
 
! Отговори
Шаран-БГ преди 6 години
Кой ратифицира най-новата Конституция на Испания от 2013 -та година от името на Каталуния? Какво знае за Пако Ранас Пучдемон ? Кога е раждан ? Още от сега областта има спад в туризма с 40 %! Колко вече фирми напуснаха района? Злото, което причиниха шепа крадци ,с цел да замажат престъпленията си към собствения си народ и към цяла Испяния, е сторено!! И да се отделят, и да не се отделят--- каталунците ще сърбат попарата от тук нататък. Какво им бе зле до сега Кому и защо е нужно отделяне?
98
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
според европейските правила една европейска държава не трчбва да има териториални претенции към друга, е значи и Испания трябва да се изключи от ЕУто
97
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
само не разбрах при автономия на Каталуня , Каталуня автоматично излиза от европейски съюз , и трябва да започне преговори за влизане в ЕС .Т.е Каталуня на втора скорост ли ще бъде като България и Румъния или на първа?
96
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Свобода за Черноморската Република! От Дуранкулак до Резово.Искаме и ние да се отцепим. Ще гласуваме на референдум за присъединяване към Русия.Ако се намесите - Путин ще пуска бомби.
95
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Този Пучдемон май не знае какво иска.Само ще завлече каталунците на дъното.Каталуня е част от Испания и завинаги ще остане там.По-голямата част от испанците и каталунците искат да са заедно.
94
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ВСЕКИ НАРОД, КОЙТО ИЗЛИЗА НА УЛИЦАНА, ЗА ДА ОТСТОЯВА ПРАВАТА СИ Е ВЕЛИК.ЗА БЪЛГАРСКИЯ НАРОД ОЩЕ ПРЕДИ 150 г. СЕ Е ПРОИЗНЕСЪЛ ПЕТКО СЛАВЕЙКОВ. И Е АБСОЛЮТНО ПРАВ.В българия протестират само ако се плаща.
93
1
 
2
 
! Отговори
ELIZABET 2 преди 6 години
MAXAITE SE OT ES ELATE PRI GORDITE I NEZAVISIMI NACIII
92
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
KVA DEMOKRACIQ V ES NQMA TAKOVA NESCHTO
91
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
НАРОДЪТ ВИНАГИ ИМА ПРАВО. В СЛУЧАЯ КАТАЛУНСКИЯТ.ДРУГОТО Е ДИКТАТУРА И ФАЛШИВА ДЕМОКРАЦИЯ.А ДВОЙНИТЕ СТАНДАРТИ НА КОЛОНИАЛНИТЕ НИ ГОСПОДАРИ ОТ БРЮКСЕЛ СА ИЗВЕСТНИ ОТДАВНА.
90
1
 
7
 
! Отговори
Паметлив преди 6 години
Спомнете си какво се случва преди повече от 500 години-Испания се обединява,изгонва окончателно мюсулманите и ЕВРЕИТЕ и става велика!Днес сме свидетели точно на обратния процес-наводняване с мю*слита и разцепване на страната.Съвсем очевидно Богоизбраните имат пръст и в двете неща!Те с години подготвят почвата за настоящите събития и дойде време за активната фаза по украински сценарий.Впрочем,централната банка на Израел е готова да поеме финансите на Каталуния!Завинаги,най-вероятно....
89
2
 
3
 
! Отговори
относно кърджали преди 6 години
е смешно някой да претендира за нерависимост...както това е грешно за косово,домбас и донецк защото тези земи не са на хората които са се размножили там а принадлежат на други народи....все едно наемателя да претендира за имота !!!Българската земя никога не е принадлежала на турция а е била заграбена но това не води до правни последствия за претенции. каталуния и крим имат право на незвисимост ако местните го желаят
88
1
 
4
 
! Отговори
Пончо преди 6 години
Егати драмата с тия,това само показва какви лидери има във Европа,никви,медузи,държава се управлява със желязна ръка,преди няколко стотин години такава медуза като тоя да е изгнил отдавна.Но сме демокрация,сега е така.
87
0
 
5
 
! Отговори
Никой не е.. преди 6 години
..поискал още "свобода и независимост за Кърджали", но някакво охах.авено личице вече мечтае назидателно на тази тема. Бих посъветвал ха.хото първо да се опита да проведе подобен референдум в Кърджали, да види какво ще се случи, а после да търси подкрепа . Ще е доста поучително за него. Пък и добра възможност да се запознае с реалностите в ердоганова Турция. Там свобода и независимост колкото щеш.
86
2
 
2
 
! Отговори
681 преди 6 години
Дали пък днес/нощес този Пучдемон няма да бъде арестуван?Така се полага по законите на демокрацията!
85
10
 
2
 
! Отговори
турчин преди 6 години
До 125Да, свобода и независимост за Кюрдистан, както и на Кърджали от България. Щом за Каталуния, Крим и Домбас може, значи и за Кърджали и Кюрдистан може. Подкрепям. Надявам се към мен да се присъединят всички, които искат независимост на Каталуния
84
1
 
7
 
! Отговори
до турчин преди 6 години
До турчин Свобода и независимост за Кюрдистан Предполагам Ердо няма да е против, нали е демократ и защотива човешките права