Рахой обяви: Започва суспендиране на автономията на Каталуния

Испанското правителство свиква нови избори, за да попречи на отцепването
Обновена: 21 окт 2017 15:36 | 21 окт 2017 15:35, Веселина Йорданова
149
Рахой обяви: Започва суспендиране на автономията на Каталуния
Снимка: БТА

Испанското правителство започна процеса на суспендиране на автономията на Каталуния, заяви премиерът Мариано Рахой след правителствено заседание, съобщиха световните агенции.

Още по темата
Рахой обяви, че ще бъдат орязани правата на каталунския парламент, регионалното правителство ще бъде уволнено и ще бъдат свикани нови избори, за да се попречи на областта да се отцепи от Испания.

Испанският премиер отбеляза, че правителството е взело това безпрецедентно решение в отговор на "едностранните, незаконни действия, насочени към конфронтация", от страна на каталунското правителство на Карлес Пучдемон.

Рахой добави, че правителството "никога не е имало желание" да задейства член 155 от конституцията за суспендиране на самоуправлението на областта, но е принудено да го направи.

Решението, каза той, има за цел да възстанови законовия ред, да гарантира неутралитета на регионалните институции и на обществените услуги и икономическата дейност, както и да опази правата на гражданите.

Сега решението трябва да бъде одобрено от Сената, като гласуването там е насрочено за 27 октомври.

Каталунските власти заплашиха да обявят независимост след спорния референдум на 1 октомври за отцепване, забранен от Конституционния съд.

Премиерът на Испания съобщи също, че последните данни за икономиката в Каталуния са "обезпокоителни" и че ако бъде обявена независимост, икономическият растеж ще спадне с 30 процента. (БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


149
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
44
2
 
7
 
! Отговори
До 50 преди 6 години
До 50Такива като мен ?? Бъркаш се. Не знам как си направи лично изводите за мен че съм подкрепял независимост на Косово, но не не съм. Както написах не искам в Европа 150 държави всеки, който му кефне да си прави държава. Още една разлика между Косово, Каталуня и Крим. Косово и Каталуня са от 500 години в рамките на съответните държави (Косово не точно, но е люлка на сръбската идентичност) а Крим, е подарен на Украйна преди 50 години. Единствената смислена независимост е тази на Крим.
43
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Думата "суспендира" откъде я открихте? Толкова ли са прости преводачите/журналистите, че не могат да я преведат. Явно "прекратяване" или "отнемане" не звучи достатъчно западно.
42
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Браво Рахой действай според конституцията.Една шепа хора размътиха главите на милиони...Затвор за метежниците
41
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Говорите така, но ако опре ножа до кокала с нашите турци в Кърджали и другите райони едва ли ще викате "дайте им тая възможност" и "това е диктатура, а не демокрация""Интересно, защото когато Косово се отцепи от Сърбия, такива като тебе обясняваха как това било висша демокрация.
40
11
 
7
 
! Отговори
Moltes gracies преди 6 години
Явно някой хора искат да видят 150 държави в Европа. Говорите така, но ако опре ножа до кокала с нашите турци в Кърджали и другите райони едва ли ще викате "дайте им тая възможност" и "това е диктатура, а не демокрация"
39
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
По отношение на мерките предприети от Мадрид, чуваме само някакво шепнене от страна международната общност (САЩ и ЕС), когато става дума за цепеща се област извън ЕС, от същите чуваме гръмки слова как трябвало да се чува волята на народа.
38
5
 
8
 
! Отговори
ама какви са тези преди 6 години
преси с които мачкат каталунците значи?Щом хората го искат-дайте им тая възможност да живеят независимо.
37
7
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Момент само да се опитам да разбера атлантическата логика; когато генерал Франко смазва каталунските опити за независимост, той е диктатор. Когато брюкселската държанка Рахой смазва каталунските опити за независимост- той е висш европеец, патриот и герой.
36
1
 
11
 
! Отговори
До 41 преди 6 години
До 41И защо е Каталуня богата ? Защо Барселона организираха олимпиада, защо има толкова много индустрия в Каталуня ? Да не би всичките тези пари за организиране на олимпиада, за строителство на заводи и т.н. да са дошли от Франция ? Всичко е с ясното съзнание, стимулиране и разрешение от правителството в Мадрид. Всяка страна си има богати и бедни провинции. Дайте да цепим София защото Видин са много зле и взимат от парите на София...смешна работа.
35
3
 
4
 
! Отговори
пак преди 6 години
Нови избори?знаем ги тези сега ще ги фалшифицират ...
34
4
 
12
 
! Отговори
Visca espanya unida преди 6 години
Карлас Пучдамон в затвора! Само използват медиите,лъжи и всички възможни способи да настроят хората едни срещу други и за да управляват и да крадат на воля. Да не си мислите,че каталунските политици са цвете за мирисане. Срещу бившите им президенти Мас, Пужол има разследвания за източване на държавни пари А разликата между Крим и Каталуня е кристално чиста. В случая с Крим до урните отидоха над 80% от хората,а в Каталуня 40%.. Във всяка нормална държава това не се брой за нормален рефенредум
33
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Каталуния по начало става част от Испания формално, чрез брак между феодали. Днес богатата Каталуния носи изпадналата в криза Испания като воденичен камък на врата си.
32
3
 
10
 
! Отговори
лудост преди 6 години
Значи преди години същия този запад призна кървавото разпокъсване на Сърбия и създаването на Косово,а сега са недоволни за Каталуния!?
31
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Когато някоя област от държава извън ЕС реши да се цепи, започват едни денонощни анализи за причините това да се случва. До ден днеш ЕС вряга целият си репресивен апарат за да се мълчи за мотивите на Каталуния.
30
3
 
7
 
! Отговори
защо преди 6 години
Това не е решение и ще доведе до радикализация на Каталуния и може да се появи и съпротива с оръжие.
29
3
 
15
 
! Отговори
ЕЙ преди 6 години
Защо за Косово,а на скоро и за Кюрдистан може а за Каталуня не може,защо никой не помисли преди години когато САЩ отвориха кутията на пандора с Косово тогава и Испания призна това недоразумение Косово а сега плаче.
28
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ако това се случваше в България, Суджук Паша щеше да даде независимост срещу 4 тона суджук.
27
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Все едно ГЕРБ да ни продаде на САЩ за 1 милиард в сметката Борисов и всички несъгласни български области това да бъдат обявени за сепаратисти.
26
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ВСЕ ЕДНО БСП ДА ИСКА ДА ОТЦЕПИ СЕВЕРОЗАПАДНА БЪЛГАРИЯ. ВЕДНАГА НАРОДА ЩЕ СЕ ВДИГНЕ И ЩЕ ИЗТРЕБИ СОЦИАЛИСТИЧЕСКИТЕ СЕПАРАТИСТИ
25
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Пучдемон: Обявавам независимост, ако замразят автономията на Каталуния.