Брюксел уверен: Никой в Европа няма да признае Каталуния

Съюзът се бои от умножаването на малките държави
22 окт 2017 20:42,
97
Брюксел уверен: Никой в Европа няма да признае Каталуния
Снимка: Reuters, архив

Нито една страна в Европа няма да признае независимостта на Каталуния, заяви днес на конференция във Флоренция председателят на Европейския парламент Антонио Таяни, цитиран от ТАСС, която се позовава на АНСА.

След референдума за независимост в Каталуния на 1 октомври, днес италианските области Венето и Ломбардия гласуват са организиране на референдум за по-голяма автономия, отхвърляйки обаче всяко сравнение с Каталуния, посочва Франс прес.

В интервю, поместено в днешния брой на в. "Месаджеро" Антонио Таяни посочва, че Европа трябва да се бои от умножаването на различни малки държави. "Затова и никой в Европа няма намерение да признае Каталуния като независима държава", подчертава той.

"В разгара на Брекзита британската министър-председателка Тереза Мей заяви, че Великобритания никога няма да признае Каталуния", допълва Таяни.

По думите му "Испания исторически е унитарна държава с много автономни области, с различни народности, които говорят на различни езици, но които са единна държава".

Той изтъкна, че "двата референдума (в Ломбардия и Венето) са легитимни, за разлика от този в Каталуния", освен това каталунският референдум е за независимост, докато двете италиански области искат по-голяма автономия.

Испанският в. "Расон" пише днес, че парламентът на Каталуния най-вероятно ще обяви едностранно независимостта на областта на 27 октомври. Каталунските власти предприемат тази стъпка, след като вчера испанският премиер Мариано Рахой заяви, че задейства член 155 от конституцията, който не е прилаган никога досега. Така Мадрид иска да разпусне каталунското правителство и да се организират избори в областта до половин година.

Сенатът (горната камара на парламента) трябва да одобри предложените от правителството мерки на 27 октомври. 

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


97
Още по темата: независимостКаталуния
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
90
0
 
18
 
! Отговори
JAS преди 6 години
Ами общо-взето сепаратизма пречи на федерализма и глобализацията. Особен пък ако е икономически силен. На евроРестите им се ще националните суверенни държави да не съществуват, така по-лесно ще ни натресат ман.г.уст.и за съседи.
89
0
 
20
 
! Отговори
Helleborus преди 6 години
Глобализацията тече като изкуствен процес, с цел големите корпорации да се намърдат навсякъде на "конкурентен" принцип. Липсва икономическата защита, а без нея каква свобода може да имат народите, дори и да се отделят, илюзия. Каква свобода може да имат като култура, докато медиите им са международни гиганти? Освобождаваме хората чрез демократизиране, при което им отнемаме всъщност икономическата и духовна свобода. Хората се бунтуват, но не уцелват същината на врага - прикрития империализъм.
88
0
 
19
 
! Отговори
Helleborus преди 6 години
Ние като общества все не можем да изработим такъв ред, който е изключително ***, моят дом, моята крепост. Спойката на света би трябвало да идва от взаимното споразумение да не си пречим, да не се месим, да не се крадем, да спрем духа на империализма. Защото той винаги се утвърждава при всеки нов ред. Както и да го въртим и да го сучем, каквито и "ценности" да измисляме, все искаме да сложим ръка върху икономиката и културата на другите държави, с насилие и без да сме канени.
87
0
 
19
 
! Отговори
Helleborus преди 6 години
Свободата е в двете направления и икономика и култура. При насилственото обединение на хора, текат зависимости и в двете направления и културни и икономически. Хората няма как да се чувстват добре като част от огромни пирамидални структури, от където тече пропаганда и законотворчество безкрай. Добрия вариант е едно справедливо международно законодателство, спиращо агресията, икономическа и културна и максимална свобода на общностите, които се чувстват сродни, без насилие над мисленето им.
86
0
 
20
 
! Отговори
Helleborus преди 6 години
Държавите са създадени, когато са се появили империите, които наемат огромни армии. Преди това общност е имало там, където е имало семейства с една култура. Държавата не е измислена като някакъв връх на цивилизацията, тя е компромис със свободата на хората, доброволно подчинение на един цар, заради сигурността. Естествено царете се самозабравили. Където има струпване на голяма власт има големи злоупотреби с нея. Когато хората се почувстват спокойни, тече обратния процес, всеки иска да е свободен
85
1
 
17
 
! Отговори
РУСКИ ИДИОТ преди 6 години
РУСИЯ ЩЕ ПРИЗНАЕ КАТАЛУНИЯ
84
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Трябва да има една по-принципна основа, на която да се вземат такива решения, а не всеки път според настроенията на великите сили.
83
0
 
20
 
! Отговори
Не е нужно преди 6 години
То е достатъчно БРИКС и ШОС /т.е близо половината свят/ да признае Каталуния и да търгува с нея хич не й трябва ЕС.
82
0
 
19
 
! Отговори
Ala_Bala преди 6 години
Не слушайте европейските чиновници, те нямат сметка от големи и силни държави. За тях е по добре да са много и слаби, така по-лесно ги управляват и по-евтино подкупват управниците им. Пример: Полша и България. В Брюксел цари политическа шизофрения!
81
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Брюксел заповядва: Никой в Европа да не признава Каталуния!Това е дешефрирането на "уверението".
80
8
 
17
 
! Отговори
юбералес преди 6 години
До анонименБелград бомбардираше Косово, отне им автономията и първите международни сили които влязоха там, бяха руснаците. Престанете със съпоставките Косово, Крим, Кюрдистан, Кърджали и т.н. случаите са различни.
79
0
 
24
 
! Отговори
проктолог преди 6 години
Тайван също не е признат като независима държава! И какво от това?
78
1
 
17
 
! Отговори
До 74 преди 6 години
Е, в Гардиън и в Уошингтън поуст като се коментира, каква толкова? Евроскептицизмът на Бабел не е нещо кой знае колко ново или различно като концепция и модел, но англичаните най-вече обръщат внимание на факта, че поне засега той не споделя и по-скоро отхвърля политиките на Будапеща и Варшава, докато американците акцентират върху предизборния популизм в стил "Тръмп" и си задават резонния въпрос "след като вече е във властта, доколко новата партия ще спази дадените обещания и кога ще се отметне"
77
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
80 И не само той , но и семейството Му , учениците Му, последователите Му и първите християни благодарение на които учението Му е стигнало до нас също са евреи.
76
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 75Ти замислял ли се, промит мозък, че твоя Господ също е евреин по произход?!
75
4
 
29
 
! Отговори
До 74 преди 6 години
Вярно станало голямо шоу в Чехия. Защо нямаше никакво инфо по официалните медии? То ясно що, платени говорилници, *** на задни части на новите "шефове". Ми кви ша ги точат сега пуделите в Брюксел. Изглежда, че в Чехия е настъпил тотален провал за про-ес партиите. Чехите яко са се натопорчили против Брюксел, те отдавна си отстояват интересите де, но мигрантите, храните и всичко останало явно им е кипнало...
74
6
 
19
 
! Отговори
анонимен преди 6 години
в испания няма евреи св инкв ги е изгонила преди векове и сега се натискатда влязат на иб полуостров
73
11
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Еми и Варна да стане автономна ?!
72
4
 
35
 
! Отговори
анонимен преди 6 години
а как признахте косово и веднага се настани ам база от какьв зор как можев 21 век така да се подмятат хора като това което гледахме по тв това не сафалшиви новини а истински духьт на франко излезе от гроба
71
8
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен68-ТОЧНО ЗАЩОТО СЪМ ВЯРВАЩ ХРИСТИЯНИН НЕ МОГА ДА ХАРЕСВАМ САТАНИСТКОТО ПЛЕМЕ-ЕВРЕИТЕ КОИТО РАЗПНАХА НАШИЯ ГОСПОД ИСУС ХРИСТОС И КОИТО ПРЕД ПИЛАТ ПОНТИЙСКИ СПОРЕД ЕВАНГЕЛИЕ ОТ ЙОАНА СА ВЗЕЛИ ГРЕХА ЗА УБИЙСТВОТО НА ГОСПОД ВЪРХУ ГЛАВИТЕ СИ.ТАКА,ЧЕ ЕВРЕЙЧЕ ТЕЗИ ВАШИ НОМЕРЦА ДА СМЕСВАТЕ ВАШАТА САТАНИСТКА ЕВРЕЙСКА РЕЛИГИОЗНА ДОКТРИНА С ХРИСТИЯНСТВОТО НЕ МИНАВА..НАЛИ САМИЯ ВАШИЯ ХАРОЛ УОЛЪС РОЗЕНТАЛ ЕДИН ОТ НАЙ ВЛИЯТЕЛНИТЕ ЕВРЕИ ПРИЗНАВА,ЧЕ ВАШИЯ (БОГ) Е ЛУЦИФЕР.