Брюксел уверен: Никой в Европа няма да признае Каталуния

Съюзът се бои от умножаването на малките държави
22 окт 2017 20:42,
97
Брюксел уверен: Никой в Европа няма да признае Каталуния
Снимка: Reuters, архив

Нито една страна в Европа няма да признае независимостта на Каталуния, заяви днес на конференция във Флоренция председателят на Европейския парламент Антонио Таяни, цитиран от ТАСС, която се позовава на АНСА.

След референдума за независимост в Каталуния на 1 октомври, днес италианските области Венето и Ломбардия гласуват са организиране на референдум за по-голяма автономия, отхвърляйки обаче всяко сравнение с Каталуния, посочва Франс прес.

В интервю, поместено в днешния брой на в. "Месаджеро" Антонио Таяни посочва, че Европа трябва да се бои от умножаването на различни малки държави. "Затова и никой в Европа няма намерение да признае Каталуния като независима държава", подчертава той.

"В разгара на Брекзита британската министър-председателка Тереза Мей заяви, че Великобритания никога няма да признае Каталуния", допълва Таяни.

По думите му "Испания исторически е унитарна държава с много автономни области, с различни народности, които говорят на различни езици, но които са единна държава".

Той изтъкна, че "двата референдума (в Ломбардия и Венето) са легитимни, за разлика от този в Каталуния", освен това каталунският референдум е за независимост, докато двете италиански области искат по-голяма автономия.

Испанският в. "Расон" пише днес, че парламентът на Каталуния най-вероятно ще обяви едностранно независимостта на областта на 27 октомври. Каталунските власти предприемат тази стъпка, след като вчера испанският премиер Мариано Рахой заяви, че задейства член 155 от конституцията, който не е прилаган никога досега. Така Мадрид иска да разпусне каталунското правителство и да се организират избори в областта до половин година.

Сенатът (горната камара на парламента) трябва да одобри предложените от правителството мерки на 27 октомври. 

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


97
Още по темата: независимостКаталуния
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
70
3
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ПО ОБЯСНИМИ ПРИЧИНИ ТУК В БЪЛГАРСКИТЕ МЕДИИ ХИЧ НЕ СЕ КОМЕНТИРАТ РЕЗУЛТАТИТЕ ОТ ИЗБОРИТЕ В ЧЕХИЯ КОИТО СЕ ПРОВЕДОХА ТЕЗИ ДНИ,А ТЕ СА НА ПЪРВО МЯСТО Е АНТИСИТЕМНАТА ПАРТИЯ НА МАГНАТА БАБИШ,КОЙТО ВЕДНАГА СЛЕД ПОБЕДАТА НА НЕГОВАТА ПАРТИЯ ЗАЯВИ,.ЧЕ ВЪПРЕКИ,ЧЕ ЧЕХИЯ Е ЧЛЕН НА ЕС И НАТО ТОВА НЯМА ДА ПОПРЕЧИ НА ЧЕХИЯ ДА СЕ ОБЪРНЕ НА ИЗТОК КЪМ РУСИЯ И КИТАЙ.ВТОРА ПОЛИТИЧЕСКА СИЛА СА КРАЙНО ДЕСНИТЕ КОИТО СА ЗА ИЗЛИЗАНЕ ОТ ЕС ,ТРЕТИ СА ПИРАТСКАТА ПАРТИЯ КОЯТО СЪЩО Е ПРОТИВ ЕС,А ЧЕТВЪРТИ СА КОМУНИСТИТЕ
69
4
 
26
 
! Отговори
Може би преди 6 години
искат да кажат, че нито една страна от ЕС няма да признае Каталуния. За цяла Европа не съм сигурен, а за света да не говорим. Пак да припомня. Севернокипърската турска република e призната само от Турция, но това не и пречи.Който е ходил, знае колко са по-добре от нас!
68
6
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Че то РФ е съставена изцяло от отделни държави, които верно никога не са били независими, но си имат и територии и език. То и Каталуния никога не е била независима.Така че да се говори, че Русия била за независима Каталуния няма как да стане.Тя Русия ако е толкова за независимост, както е федерация и направо ще се разпадне. А тя едва ли това иска.
67
3
 
22
 
! Отговори
DEMOKRAT преди 6 години
vseeki ima pravo na svoboda. nikoy ne e dlajen da e rob na drug.
66
4
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Да признаем Фландрия и Каталуния
65
4
 
34
 
! Отговори
Гост преди 6 години
Това, което е казал Антонио Таяни всъщност е информация за лидерите на съответните държави в ЕС. Да не си помисли някой от тях, че може да вземе решение различно от това! Официално размахване на пръст! Относно независимостта, идеята е едни ръководители да се облажат от възможността да се разпореждат с финансови средства и власт, а не някой друг да ги контролира! И това важи не само за Испания и Каталуня!
64
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
65 Ти християнин ли си , май не си
63
5
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
66 Коя е зловещата им роля, това че дадоха на света Спасителя ли или може би Айнщайн и плеядата Нобелисти . Да значението им за света е непропорционално на бройката на народа им разпръснат по земята.
62
3
 
22
 
! Отговори
Факт преди 6 години
До АнонименНе бих казал точно че ги мразя(ев*ре*ите),а че играят зловеща роля в световното развитие!
61
5
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен63 ВСЕКИ МИСЛЕЩ ЧОВЕК ЗНАЕ КАКВИ МИЗЕРИИ НАПРАВИХА ЕВРЕИТЕ В СВЕТА И Е НОРМАЛНО ВСЕКИ ВЕЧЕ ДА МРАЗИ ***
60
4
 
32
 
! Отговори
Паметлив преди 6 години
До АнонименЗащо например Косово беше признато?Да не би там да живеят свободолюбиви интелектуалци,страдащи от сръбския гнет?Напротив-Косово беше и си остава една престъпна структура,център на търговията с наркотици!Обаче е много нужно на САЩ,с оглед целите им на Балканите!Впрочем,като добавим факта,че ЦРУ е световен лидер в търговията с наркотици,а в Афганистан е американската армия,изводите се налагат сами....Нищо чудно и за Каталуния да се готви подобна роля,но по-изтънчена,разбира се!
59
10
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
59 какво са ти направили евреите , че да ги мразиш толкова
58
1
 
19
 
! Отговори
Сокол 9 преди 6 години
61 Написал си нещо като нищо само и само да си контра
57
3
 
25
 
! Отговори
Факт преди 6 години
До Сокол 9Кой гласувал за Брекзит ли?Няма никакво значение,важно е кой го е решил!А след като властта в UK се държи от ев*ре*ите-работата е ясна!
56
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Хаха, никой никога не е признавал ЧЕРАНАТА ОВЦА, ПОИСКАЛА ДА СЕ ОТДЕЛИ ОТ СТАДОТО.А да видим какво ще стане...Ако обичаш някого ще го оставиш да си тръгне, иначе си тиранин...))Европо, защо пусна Британия? за един преател питам.
55
9
 
22
 
! Отговори
Факт преди 6 години
До Сокол 9ЕС наистина няма намерение да признава Каталуния.Обаче Израел смята да го направи,а израелската централна банка е готова да поеме финансите на новата държава!По-нататък нещата тръгват по веригата на подчинение-Израел заповядва на САЩ,САЩ на ЕС и ето ти призната независима Каталуния!Малко е опростено наистина,но общо взето такава е схемата.Защо му е на Израел да отслабва ЕС чрез разделение и ислямско нашествие?Ами слабите по-лесно се подчиняват!А белите хора са конкурент на ев*ре*ите!
54
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Сокол 9.Много си прав.
53
8
 
26
 
! Отговори
Сокол 9 преди 6 години
Каталуния ще сгреши много ако се отдели . Първо никой няма да я признава . Второ следствие от първото ЕС през крив макарон а от там и обединеният пазар . Трето- чака ги кризаЧетвърто и пето , за какво за Бога им е да се отделят , какво Европа ще се дели на графства , княжества, кантони, деспотства, градове държави . Та така е по-лесна пляка както за мигрантите така и за големите играчи от Азия.
52
3
 
24
 
! Отговори
Сокол 9 преди 6 години
55 Имаш ли представа кой гласува във ВБ за Брексит , бедните и тъпитее, богатите и умните гласуха за оставане . Историята с Каталуния е подобна , лъжат бедните каталунци разни левичари че ще станат по-богати като се отделят
51
10
 
23
 
! Отговори
РЕАЛНОСТИТЕ преди 6 години
НАЙ- БОГАТИТЕ И СТАБИЛНИ ХОРА НАПУСКАТ ЕС - ФАКТ! юК И КАТАЛУНЯ. ОСТАВАТ ФРЕНСКИТЕ И НЕМСКИТЕ ПОМИАРИ И ЛУЗЪРИ,,,