Три националистически въглена в чергата на Европа

Проф. Анна Кръстева пред Bloomberg TV Bulgaria
23 окт 2017 14:27, Екип на Bloomberg
43
Три националистически въглена в чергата на Европа
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Този уикенд ни даде три различни примера на различни националистически вълни. Това бяха Каталуния, Италия и Чехия. Освен Каталуния, видяхме Италия, където имаше два референдума за автономия на два северни региона, както и много колоритните чешки избори. Това коментира проф. Анна Кръстева от Нов български университет в ефира на Bloomberg TV Bulgaria. "Видяхме много софт вълна в Италия, много хард в Каталуния и много пъстра и дори екзотична в Чехия".

Чехия може да се разглежда не само в европейски контекст, но и буквално в американски контекст, каза проф. Кръстева. "Видяхме, че след като Тръмп не просто спечели, а измисли модела, този модел буквално бе приложен в Чехия. Този модел има три съставки - милиардер, антикорупционна и антимигрантска реторика. Заличена е досегашната система на управление на Чехия. Чехия днес е илюстрация за радикална промяна. Виждаме, че дори се търси екзотичния феномен на Пиратската партия".

"Антимигрантската реторика е наистина парадоксална, защото Чехия има 12 бежанци и на базата на тези 12 бежанци вкарва две партии с антибежанска реторика - 30% за Андрей Бабиш и 10% за крайно дясната партия. Няма бежанци, но има огромен антибежански вот. Бежанците не са физическа реалност, а политически конструкт "какво би станало".

В Източна Европа много обичаме реториката за несъгласие с идеята за Европа на две скорости, каза още гостенката. "Не искаме да има страни, които да се движат по-бавно от други, но истината е, че има държави, които не се движат по-бавно, а се движат на заден ход".

По думите на проф. Кръстева е трудно а се сравняват утвърдени демокрации, като Франция и Германия, с "крехките демократични традиции" на новите демокрации в Европа.

"Каталуния е кълбо от конфликти - най-горещата точка на Европа. Каталуния обяви независимост точно за седем секунди. В интернет е регистрирано - това е държвата, съществувала за най-кратък срок", подчерта събеседничката. По думите й Каталуния е пример как един от най-процъфтяващите региони на Европа може да се превърне в горяща от проблеми зона, в резултат на недалновидни и необмислени политически ходове.

"Кои са условията за появяването на нова държава - да има народ, територия, годно правителство и признание. Ако има нещо, което категорично да обединява всички останали лидери в Европа, това е, че няма да признаят бъдеща държава Каталуния. Няма нито една държава, която да е декларирала готовност да признае Каталуния".

Какво се договориха лидерите на ЕС? Защо отново видяхме разминаване на мнението на гражданите и елитите около Brexit? Какво би означавала липса на сделка между Великобритания с ЕС за гражданите в цифри? 

 Повече можете да видите на Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


43
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
27
 
5
 
! Отговори
Чужденеца преди 6 години
България за всички! Религия, цвят на кожа и убеждения не са важни.
15
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
В чехия има 12 бежанци, но и 150 хил. украинци, 80 хил. руснаци, 60 хил. виетнамци, 20 хил. българи и 30 хил. румънци... На някои хора може да не им е кеф, примерно...
14
2
 
28
 
! Отговори
Айнщайн преди 6 години
Професор. Ка качество. Тази е от тоя тип хора дето са накълвали и зазубрили само едно нещо в живота си и само него повтарят. Иначе не могат да си обършат и дупето, ходят като мухи без глави и се плашат от гълъбите, спъват от фугите на тротоарните плочки и не могат да се ориентират от входната до стълбищната врата. Като я питаш коя дата или колко е часа те гледа умно 20 мин. без отговор. А ако и се наложи да си опържи яйца ще се изгори и ще умре от глад. Аман от таквиз "учени"
13
28
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ей такива, като тоя 12 дето плюе ЕС и всичко ...Обаче цял живот не е създал нищо. Айде измисли някаква система, измисли по-Добър начин , предложи нещо , ангажирай се с него. Няма той е простоо една утрепкаа , която нагнетява и утре ще гладуватее заедно с него. Важни са хората, които се опитват да градят да може би правят грешки , но са хора . А тоя никога нищо няма да създаде. Си остане бай *** от форума, който има претенции към всички.
12
6
 
25
 
! Отговори
Уффф преди 6 години
А бе щом е професор и е в понапреднала възраст, дори преди да си е отворила устата е ясно какво ще каже.Боже, Боже, защо не ни пратиш държавник като Орбан?
11
35
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Аз ако съм на Западните , ще изкарам държави като Унгария извън ЕС. И да ходят на майнатааа си сами, да се оправят с руските главорези. Създали им съюз , измислили им правила , дават им пари , ползват намаления , свободно движение . Накрая *** неискал това, не искал онова. Значи в хубавото са горди с ЕС, а като има проблем плюят .Типичната психика на беден и простт човек. Те за това, не ни искаха и нас в ЕС, защото не сме по различни.
10
5
 
36
 
! Отговори
е преди 6 години
Не са въгленчета бе, професорке: вече пожарът на бунта гори...и сигурно ще сме още живи, та да видим края на тая евротолерастка Европа...А иначе - страхотно герданче имаш - тип "гръмнал компактдиск"!...
9
2
 
31
 
! Отговори
Бай преди 6 години
Госпожата е в грешка - въглените са 4. Ето цитат от медиите за четвъртия:"НЕЗАКОННО! 13-годишна ромка бременна от 16-годишния си брат Ромка на 13 години от град Брезово, Пловдивска област е бременна в седмия месец, а бащата ще е брат й, съобщава Трафик нюз. За капак таткото е 16-годишен."
8
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Чужденецаза всички, които не са фанатизирани бедуини !
7
15
 
2
 
! Отговори
Чужденеца преди 6 години
България за всички!
6
2
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
много проsstа тая.ами нали затова има само 12 бежанци *** офцо, щото хората не ги искат !а не защото ги бил излъгал някакъв дето приличал на тромпета.ако слушаме вас, всички кои не гласуват за вашите либерастки партийки са неонацита, десни радикални елементи и крайни екстремисти.цяло чудо е все още, как така тези десни екстремисти ходят на работа, живеят, учат, гледат си децата и си обичат държавата, и още няма концлагери, разруха и война... а всичките едни такива.. само радикални терористи
5
3
 
23
 
! Отговори
Българина преди 6 години
А кой допусна тук да има 150 бежански деца и поет анажимент срещу пари за 1612 маймуни? Герб са предатели
4
2
 
37
 
! Отговори
Циник преди 6 години
3 ли? Я да видим - Австрия...Чехия...Полша...Унгария...Испания....Италия....СловенияДругарко Кръстева....един уважаващ себе си учен....ще се запита защо е така?Освен ако не е изплагиатствал професурата си...и не е извадил дипломата от пакетче Зрънчо!Европейците не желаят безмълвно, и безропотно да слязат от сцената....правейки място на камилари!Те желаят да решават сами за държавите си...не са съгласни с БерлинскоБрюкселския диктат!
3
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Мачкай, Вова!
2
2
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ЕС не е про-либерална и демократична държава, а анти-националистическа и действаща против собствения си народ в интерес на чужди граждани от терористични държави. Европейските лидери са заплаха за националната сигурност на ЕС, хората са в правото си да се защитят от безразсъдството на фашистите от ЕС. Каталунците ще се защитят от асимилация и етническо прочистване от фашисто-расиста Рахой.
1
0
 
20
 
! Отговори
Хаха преди 6 години
Ами за да няма и да са 12 трябва да има такива партии , не НБУ !