В Ломбардия и Венето гласуваха за повече автономия

Управляваща в тези области е Северна лига, клоняща към сепаратизъм
Обновена: 23 окт 2017 08:52 | 23 окт 2017 08:40, Елка Василева
13
В Ломбардия и Венето гласуваха за повече автономия
Роберто Марони. Снимка: БТА

Избирателите в две богати области в Северна Италия - Венето и Ломбардия, гласуваха с голямо мнозинство на референдуми вчера за по-голяма автономия от централното правителство в Рим, предадоха Ройтерс и Асошиейтед прес.

Над 90 процента от гласувалите избиратели в двете области, които са управлявани от клонящата към сепаратизъм Северна лига, подкрепиха по-широка автономия, при която да имат повече правомощия в сферата на имиграцията, сигурността, образованието и околната среда, както и да използват по-голяма част от данъчните си приходи. В тези две области е съсредоточена една трета от икономиката на Италия.

Още по темата

Президентът на Венето Лука Дзая каза, че над два милиона жители на областта са гласували на референдума, чийто резултат нарече "красив". "Венето се превръща в лаборатория за автономия", посочи той.

Но при обработката на резултатите е имало хакерска атака, добави Дзая. "Имаме три нива на сигурност, две от които бяха засегнати от хакери. За момента сме частично блокирани и се свързваме по телефона с всяка община. Ще имаме окончателни резултати след няколко часа", каза Дзая.

Президентът на Ломбардия Роберто Марони заяви, че с референдумите двете области могат да обединят сили, "за да поведат битката на века."

Двамата лидери ще обсъдят с регионалните съвети исканията на двете области към централното правителство, след което ще отидат в Рим, за да се срещнат с премиера на Италия Паоло Джентилони.

Референдумите не са обвързващи за централното правителство, отбелязва Ройтерс.
 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


13
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
1
 
0
 
! Отговори
Ala-Bala преди 6 години
Не слушайте европейските чиновници, те нямат сметка от големи и силни държави. За тях е по-добре да са много и слаби, така по-лесно ги управляват и по-евтино подкупват управниците им. Пример: Полша и България. В Брюксел цари политическа шизофрения!По въпроса за Каталуния не направиха нищо, умно чакат Испания да се разпадне. На всички е ясно, че политическо обединение няма да има. Не търсете външни причини, всички империи се разпадат по вътрешни причини.
12
18
 
1
 
! Отговори
Палермо преди 6 години
Как им се иска на другарите ЕС да се разпадне и да се върне СИВ. Сладки мамини гълъбчета.
11
15
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
МНОГО ПО-ВЕРОЯТНО Е КОМУНИСТИЧЕСКА РУСИЯ ДА СЕ РАЗПАДНЕ ОТНОВО ОТКОЛКОТО ЕС :DИ КОЛКОТО ПО-СКОРО ИМПЕРИЯТА НА ЗЛОТО КОМУНИСТИЧЕСКА РУСИЯ СЕ РАЗПАДНЕ ТОЛКОВА ПО-ДОБРЕ!
10
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
СКОРО ЩЕ ИСКАТ НЕЗАВИСИМОСТ ЗАЩОТО НЕ НЕ СА ИТАЛЯНЦИ А АЛЧНАЛЯНЦИ :DТО ТАКА ТРЯБВА ДА РАЗДРОБИМ И БЪЛГАРИЯ НА ОБЛАСТИ :D СЯКА ОБЛАСТ ЩЕ Е АВТОНОМНА И СЪС СОБСТВЕН ПАРЛАМЕНТ! :DЗА ПАРИ ХОРАТА СЕ ОТРИЧАТ ОТ ИМЕТО СИ ОТ ДОСТОЙНСТВОТО СИ ОТ НАЦИОНАЛНОСТТА СИ!!АЗ НЕ БИХ СЕ ОТРЕКЪЛ ОТ НАЦИОНАЛНОСТТА СИ ЗА ПАРИ!!! ЕЙ СЕГА ДА МИ ПРЕДЛОЖАТ ДА СТАНА ГЕРМАНЕЦ НО ДА СЕ ОТРЕКА ОТ БЪЛГАРСКОТО СИ ГРАЖДАНСТВО НЯМА ДА ПРИЕМА!!!ХОРА ТРЯБВА ДА ИМАМЕ ПОНЕ МАЛКО СЕБЕУВАЖЕНИЕ!!! :D
9
8
 
11
 
! Отговори
рени преди 6 години
Съвсем нормално. Никои не иска Социализъм. В северна Италия работят, та да може мързеливия юг да си клати краката. Просто на умните и работливи в един момент им писва да издържат всякакви и искат самостоятелност. Това се е то демокрация и капитализъм в действие. Който смята че не са добри модели да прочете за Детройт, като оставиш простото и мързеливо население да дава акъл. И сега понеже в Бг-то са като в южна Италия може да ме сцепите от минуси.
8
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Нова Европа да не се превърне в средновековна Европа.Като гледам на къде тръгна работата с тези референдуми на области и градчета.Ами и Султан си имаме на изток ,чиста работа.
7
2
 
15
 
! Отговори
Пуч трол преди 6 години
Да живеят градовете-държави! Долу европейските правителства!
6
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
idvaaaa ........ TAMNITE VEKOVE 2ra chast :)
5
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Така де, все по-голяма автономия, докато накрая се отделят от Италия, както стана с Косово.
4
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Някой да е забелязал, че тук става дума за по голяма автономия? Няма нищо общо с Каталуня.
3
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Е някой да си спомня притчата за хан Кубрат и синовете му???
2
6
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
И, започна вятърът на промяната. Края на ЕС и начало на нова Европа.
1
2
 
27
 
! Отговори
123 преди 6 години
Даже не се споменава за какво огромно мнозинство става въпрос , всъщност... А то е 98%, но се споменава, че референдумите не били обвързващи. Ох, демокрацийооо..