Кметове в Турция хвърлят оставки, Ердоган ги принуди

Градоначалниът на Бурса се оттегли, в събота – и този на Анкара
24 окт 2017 08:50,
44
Кметове в Турция хвърлят оставки, Ердоган ги принуди
Снимка: архив, Ройтерс

Кметът на четвъртия по големина град на Турция, който е компактно населен с изселници от България и балканите - Бурса - Реджеп Алтепе подаде оставка. Оставката на дългогодишния ръководител на голямата община с около 3 милиона население е по искане на турския президент и председател на управляващата Партия на справедливостта и развитието Реджеп Ердоган.

Ердоган още преди време бе приканил "тримата големи кметове", както популярно наричат ръководителите на големите общини на Истанбул, Анкара и Бурса, които са от управляващата партия, да подадат оставки, обвинявайки ги в несправяне със задачите.

"Вярно е,че избраният на даден пост чрез избори, трябва да си отиде пак чрез избори. Но ако даден ръководител се отдалечи от електората си, ако не се съобразява с исканията на народа и генерира напрежение, това означава, че е уморен и не успява да отговори на динамиките на новите изисквания. Тогава той трябва сам да подаде оставка и на негово място да дойде нов човек. А подалият оставка може да бъде полезен и на други постове, които ще му дадем, ако пожелае да остане сред нас. Защото ако ние не го направим, народът ще го стори пред урните", заяви преди време Ердоган.

За разлика от истанбулския кмет, който веднага подаде оставка, Алтепе протака и преди два дни каза, че остава на поста си. Но вчера привечер подаде оставка, като заяви: "Няма да бъдем в конфликт с нашата партия и с нашия лидер, няма да им нанесем вреди".

Оставката на Алтепе от кметския пост и очакваната оставка на кмета на Анкара Мелих Гьокчек са следствие от загубата на електорат на Ердоган в трите големи мегаполиса, държани от ПСР, на референдума през април т.г.

Кметът на Анкара, Мелих Гьокчек, заяви, че ще подаде оставката си в събота. Той бе начело на столицата в продължение на 23 години. Смятан е за особено лоялен на президента Ердоган.

На местата на отстранените кметове се предвижда да бъдат назначени нови, верни на Ердоган кадри, за да се гарантират нужните гласове на електората на парламентарните избори и на изборите за президент, предвидени за 2019 г.

Отстраняването на кметовете на трите големи и най-важни за ПСР метрополии на Турция и заменянето им с други, се коментира от близки до управляващата ПСР коментатори, че Ердоган прави планове за възможни предсрочни избори.

Последните допитвания за нагласите на електората на ПСР показват около 50 на сто подкрепа за изборите. Но в предстоящите до изборите 2 години този процент няма изгледи да се увеличи. Предвид международната конюнктура, икономическите трудности и политическите събития, изглежда трудно ПСР да достигне и надхвърли 50-те процента. И за да не допусне загуба на гласове до 2019 г., а също и за да стопира възхода на опозиционното движение на Мерал Акшенер, се твърди, че ПСР може да изтегли президентските и парламентарни избори, предвидени за 2019 г., и те да се проведат в края на месец юли на 2018 г., т.е. преди местните избори. При този вариант ПСР се надява на подкрепата на националистите на Девлет Бахчели.

"Според застъпниците на тези твърдения паралелно на подготовката за евентуални предсрочни парламентарни и президентски избори ще се извърши и промяна на състава на кабинета. Говори се за възможна смяна на трима или четирима министри", коментира анализаторката Нурай Бабаджан.

В същото време се твърди, че в средите на ПСР има и много несъгласни с идеята за възможни предсрочни парламентарни и президентски избори. Според тях този вариант ще е по-скоро в ущърб на ПСР.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


44
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
32
1
 
0
 
! Отговори
КЕФ преди 6 години
До сигурноА ДАНО!!!
31
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
На Путинските *** ще кажа само - като толкова много ви харесва ислямският диктатор отивайте в Турция.
30
2
 
3
 
! Отговори
три свободниСтолчета преди 6 години
в Анкара арменци и евреи, в Стамбул - кюрди, гърци и тн шарен свят, в Бурса - сигурно само гюленисти, отде да му намерят 99 % електорални единици
29
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До АнонименПо скоро Фандъковщината не минава пред Ердоган .
28
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен ...от съвременният свят ....Какво да стане, да започнат едни гей прайдове като в,,съвременният свят,, ли?
27
5
 
7
 
! Отговори
Фандъкова преди 6 години
Добре, че не съм кметица в Турция, пу,пу,пу...досега да са ме отстреляли за имитация на работа.
26
7
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ценкочоковщината не минава на Ердоган. Затова Турция върви напред, а ние кретаме.
25
10
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Голяма част от турците не са балами и го показаха на референдума. Ердоган очакваше да спечели с 60 % на 40 %, а спечели с 51 % на 49 % и то като се говореше за разни изборни измами, които са можели да повлияят на вота.Много от турците виждат какво прави Ердоган, че се опитва да отдалечи Турция от съвременният свят и да я вкара в обръжението на СА. Затова една жена след референдума плачеше. Турция си отива и те го виждат.Така че борбата за бъдещето на Турция продължава. Без гласове Ердо е нищо.
24
7
 
11
 
! Отговори
ЕрдоганЯ преди 6 години
Затри много свои противници, но ще дойде и неговият ред. Историята го е диказала.Развилнял се е като бесен,но кръв ще повръща.
23
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ще го напънат след време, като Кадафи, Садам и т.н. В модерния свят диктаторите не изкарват много, било то и модерни диктатори.
22
4
 
11
 
! Отговори
българин преди 6 години
И на султана времето му ще дойде.Ще му намерят цаката и на него.
21
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Усещам, че скоро много от нашите изселници ще се върнат тук. Ако ги пуснат, разбира се. Я, през комунизма какви кльонове, мрежи и бодлива тел бяха сложили по границите - да не бягат хората от щастливата диктатура на пролетариата. А, да не забравим стрелбата на месо, че много хора и това не помнят.
20
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Абе започва да се чува че Адолф Ердоган взел да разработва химическо и атомно оръжие!
19
5
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Поредният диктатор в световната история... В малка или в по - голяма степен се самозабравя на високия пост и оттам изкривява управлението според личните си амбиции, забравяйки за общочовешките права и прекрачвайки граници във вътрешната и външна политика.
18
6
 
13
 
! Отговори
... преди 6 години
Като цяло историята и друг път е виждала и помни такива кат ердоганя! За съжаление това никога не е свършвало с нещо добро! За още по голямо съжаление ние българия де сме баш до този и ще имаме "привилегията" да гледаме "шоуто" от първия ред! Сега само да се нядяваме, че няма да има много престрелки и бомбандировки и откъсване на територии както ердоганя сам го каза! *** като гледам той и сега има подръжници сред българите, та се чудя да не станем пак новата стара османска провинция!
17
12
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Браво на Ердоган! Приближен му бил кмета. Приближен ама като не си върши работата си заминава, а не като бойковите циркове.
16
9
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Ердоган ще затрие Турция !!"Защо бе, махайки кметова, които не вършат обещанията ли? Там има ли кой да маха ненужни хора, които не си свършват работата? Или те не го правят за да не затрият България??? :-)
15
9
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Правилно. Щом има отлив на гласове за управляващата партия и кметът е от нейните редици значи не си върши работата и трябва да бъде сменен. Новият може да е по-добър и да върне доверието на хората. Де и у нас с Ценкочоковците да беше така
14
5
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Партията е права дори когато греши".Познато,познато.Ние това сме го преживели."Честит" им на турците ислямския комунизъм,култ към личността и всичко което произхожда от това.А изселниците в Бурса там да си стоят.Пак да го преживеят.
13
14
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ердоган е съпруга на Путин.Пълна прилика са си.Дядо им се казваше Хитлер