Въпрос на пари: Афганистанци се бият в Сирия, без да знаят залозите

Те рискуват живота си на страната на Асад
Обновена: 24 окт 2017 19:25 | 24 окт 2017 18:45, Елка Василева
51
Въпрос на пари: Афганистанци се бият в Сирия, без да знаят залозите
Снимка: архив, Reuters

Безработни и без перспективи, хиляди афганистански шиити, вербувани от Иран, заминават да се бият в Сирия в защита на режима на Башар Асад.

"За мен това бе просто въпрос на пари, не знам някой да отива там от религиозни подбуди", споделя един от тези афганистанци, завърнал се в Кабул, след като е рискувал живота си във война, в която няма представа какви са залозите.

Шиит от общността хазарейци, роден в Кабул, представящ се с псевдонима "Шамс", разказва пред Франс прес, че е бил два пъти в Сирия през 2016 г.

След като първоначално привличаше афганистанските бежанци, около 2,5 милиона души, пребиваващи предимно нелегално в Иран, към тази авантюра проявиха интерес афганистанци от всички възрасти, безработни, които се включват в чужда война, въпреки че собствената им страна е от 40 години в конфликт.

Именно в тази бедна, дълго време дискриминирана малцинствена група иранци набират бойци за "Бригадата на фатимидите", съставена от 10-20 хиляди афганистански шиити, бореща се срещу сирийските сунитски бунтовници.

"През 2016 г. отидох в Иран с надеждата да си намеря работа, но след месец безуспешно търсене реших да замина за Сирия" след разговори с афганистански посредници, разказва 25-годишният млад мъж.

"Те те насърчават: ще защитаваш светите места, ще бъдеш борец за свобода. Ако се върнеш жив, имаш (право на) десет години пребиваване в Иран. В центъра за набиране ти предлагат 1,5 милиона томана (еквивалента на 400-450 долара) на месец. А като подпишеш, двойно повече".

Посредниците му взимат 100 долара комисиона, следва месец военно обучение в Делиджан, на юг от Техеран, където той среща други свои сънародници на възраст "от 14 до 60 години".

Първия път "Шамс" се научава да борави с автомат "Калашников", а втория получава елементарни артилерийски оръжия, зачислени му отново от Корпуса на гвардейците на ислямската революция, който превозва със самолет новобранците в Сирия.

Първата му мисия е да охранява казарма близо до Дамаск през май-юни 2016 година. Всичко приключва успешно и младежът отива пак в Сирия през септември.

Обстановката се променя: изпратен е близо до Алепо, на първа линия срещу групировките "Ислямска държава" и "Джебхат ан нусра", без да има ни най-малка представа за какво се води тази битка, освен религиозното противопоставяне шиити-сунити. Командният състав е ирански, но има и афганистански командири.
"В Алепо попаднахме на засада: от общо около сто души оцеляхме към петнайсет. Ако умреш, тялото ти го отнасят в Иран". Не в Афганистан, където се отслужват погребални церемонии в джамиите, без ковчег и гробище.

Но семействата получават заплатата на умрелия.

Според организацията "Хюман райтс уоч" "Бригадата на фатимидите" е съставена от около 15 000 афганистанци, а пакистанският й еквивалент "Бригада зайнабюн" има само 1000.

"Имаше пакистанци, иракчани, все шиити. Всички бяхме омешани, имаше и араби, не им разбирахме езика", се смее, спомняйки си "Халил", един от първите заминали през 2014 гoдина. Тогава е бил на 17.

"Няма никаква надеждна бройка, тъй като "Ал Кудс" (специалните части на иранския гвардейски корпус) не казват нищо по темата", посочва Ахмад Шуджа, бивш анализатор на "Хюман райтс уоч" в Кабул.

Али Алфонех, анализатор в Атлантическия съвет във Вашингтон, брои погребенията в Иран и изчислява, че "от септември 2013 г. в Сирия са загинали 764 афганистанци".
Въпросът е деликатен и от двете страни на границата, а бойците и техните семейства не желаят да говорят за това.

Осемнайсетгодишният син на Хала Амина вече е бил два пъти в Сирия. "Семейството ми не ми разрешава да говоря с вас", шепне тази хазарейка, майка на шест деца.

Според "Шамс" младите афганистанци влизат във връзка помежду си главно чрез "Фейсбук" и "Телеграм", за да се уговорят да заминат или след като вече са отишли.

"Броят им е военна тайна", признава Рамазан Башардост, депутат от Кабул от общността хазара. "Иранското правителство ги използва и третира като роби. . . Колкото до афганистанското правителство - нещастието и гладът на народа не са негов проблем".Според него "въпросът е бил неколкократно повдиган пред парламента".

Министерството на външните работи е привиквало иранския посланик в началото на октомври след доклад на "Хюман райтс уоч", критикуващ вербуването на тийнейджъри.

"Парите и перспективата за разрешително за пребиваване за тях и семействата им в Иран са главни мотивиращи фактори", казва Ахмад Шуджа.

Но подобно на "Халил", увещаван от майка си, "Шамс" е предпочел да се върне в Афганистан и се надява да си купи малко магазинче. "Не съветвам никого да замине натам, ако има работа тук".
 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


51
Още по темата: ИранСирияафганистанци
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
1
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Вярвам на статията както никога досега но след като Иран финансира редовната сирийска армия. Tо тогава смъртния враг на Иран финансира терористите и терористите не обелиха и дума против смъртния враг на Иран, а се бият свирепо срещу мюселманските си братя.
24
1
 
49
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Каква загриженост на организация бореща се за правата на хората, а е против борбата срещу И.Д.от наемници.В Сирия фактически е борба м/у сунити/ИДИЛ/срещу шийти,алевити/Иран,Сирия/,ние ,като малка православна държава,какво търсехме по афганистанските планини и пустините на Ирак?
23
18
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Нали се чудехте от къде са им парите на мигрантите. От къде имат пари за смартфони и каналджии. Стоплихте ли вече?Бият се няколко месеца за Асад, вземат си заплатата от Иран(най-добрите фалшиви долари) и хайде в юропата.
22
15
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ква стана тя ....Според родните форумни "специалисти" ЦРУ обучаваше терористични групи ...Тя каква излезе. .. Да видим след още 5 години :)))
21
2
 
48
 
! Отговори
Дядо Радой преди 6 години
Краварите от ФАЩ бастисаха света!Дано Господ все по-често им напомня за себе си.
20
8
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Абе вие да не си мислехте, че се бият безплатно за Асад?
19
4
 
51
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Брях-брях-брях!Какво кощунство прави Иран,ако,въобще го прави!А нали точно това правят СрАЩ от десетилетия насам,като въоръжават стотици банди,на основата на парите,под "знамената" на идеологии и религиии",подплатени с тлъсти пачки долари!!!!Не беше ли това и последното им отроче ИДИЛ,което така "успешно" ликвидираха в Ракка,след като преди това го дислоцираха далеч от града!!!Е,сега може би има и техни "ученици",които ползват отпадъците от "демократизацията" на избитите от тях народи!
18
2
 
49
 
! Отговори
до 16 преди 6 години
"15 Защо ти съмняваш ли се че е точно така Бъди сигурен че е така. Иран за какви ги имаш"Според моят източник, шиит от общността "Пастун", роден в Кабул, представящ се с пресвдонима "Хари", Франс Прес тиражира лъжи в тази статия. Хайде *** доказвай дали казвам истината.
17
8
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
14 Бунтовниците от СДС са си на собствена земя и не са наемници
16
7
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
15 Защо ти съмняваш ли се че е точно така Бъди сигурен че е така. Иран за какви ги имаш
15
2
 
49
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Шиит от общността хазарейци, роден в Кабул, представящ се с псевдонима "Шамс", разказва пред Франс прес, че е бил два пъти в Сирия през 2016 г."Аха, променили са обичайното "източник, пожелал да остане анонимен" на "използващ псевдоним". Слугинските медии на САЩ никога не ги е бивало в съчиненията.
14
2
 
56
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ахам да, афганистанците се биели за Асад срещу пари, а САЩ хвърлят милиони и въоръжават бунтовниците да свалят Асад не за да поемат контрол над Сирия чрез марионетно правителство, а защото са адски "загрижени" за сирийците... ;)От добра душа го правят. :D
13
2
 
60
 
! Отговори
Един от Северозапада преди 6 години
Нещо не ми се връзва в тая статия??? Безработни и нещастни в Афганистан? След като Сащ и коалицията на желаещите се биха там, и донесоха демокрация, поставиха свое демократично правителство? Не, не може да бъде!!! Долна комунистическа лъжа и пропаганда на Путин! От където мине САЩ да донесе демокрация, всичко цъфти и връзва, и народа бере изобилно плодовете на мира и демокрацията минимум 50-10 години! Нещо сте се объркали.....
12
2
 
56
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Това е капитализъм! Всички се купуват с пари! Което не става с малко пари става с много пари! Нашите висши ръководители са високо платени за да изнасят оръжие със самолет под дипломатическо прикритие! Американците плащат щедро! С разкрития излезе Диляна Гайтанджиева но пуснаха целия репресивен държавен апарат ДАНС, МВР, ДАР, ДАТО и т.н. Истината е неудобна за политиците!
11
1
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Въпрос на пари: Афганистанци се бият в Сирия без да знаят залозите"-Войните в близкия изток няма изгледи да свършат близките години,защото самите народи живеещи там се избиват по между си в това кой е по велик пред алях л...ар а нас ни дели една Турция от горещата точка.Русия и САЩ ще мятат бомби още дълго време докато изравнят сирия със земята ,както руснаците бяха изравнили авганите след 10 г. присъствие, и както сащ после изравниха ирак.
10
2
 
49
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Краварите окупираха Афганистан дългосрочно и си произвеждат опиум от там хора като Ел Чапо станаха разпространители на опиум и развиха ''бизнеса'' Краварите разбраха че вече могат без Ел Чапо и наритаха мексиканците така спасиха света и придобиха монола на опиума без да се оцапат.
9
0
 
57
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Безработни и без перспективи, хиляди афганистански шиити, вербувани от Иран, заминават да се бият в Сирия в защита на режима на Башар Асад."А чуждестранните наемници воюващи срещу Асад биват описвани от двуличните западни медии като смели революционери, борещи се за свобода и демокрация.
8
22
 
33
 
! Отговори
Василев преди 6 години
Русия е на колене!!!Пада Сирия, а след нея Украйна, Северна Корея и Иран!Руският военен и търговски флот в Черно Море ще бъде закрит!България се ц.иганизира и след 20 години американци и британци ще бъдат съюзници с ромите!Велики и всемогъщи са англоскасонските корпорации!!!Добър вечер селяни прости!!!Агент Джил Райън!ЦРУ!!!
7
0
 
50
 
! Отговори
Циник преди 6 години
На тези тарамбуки ( един от най-лошите сортове ) това им иде "отръки" - да убиват!Сами си признават - за пари! И с тези Мурксул напълни Европа, и ще продължава да я пълни!Днес за пари - утре за джихад... за тези шебеци човешкият живот - не струва пукнат грош!И шведската журналистка - дето я съдиха за расистки изказвания го каза най-добре !За тях шведските затвори са Хилтън хотел...фитнесзали...басеини....изсмяли и са се в лицето!
6
0
 
49
 
! Отговори
припаднала пред БНТ преди 6 години
Горките афганистанчета, нали ни бяха приоритет за "интеграция". Какво излезе, първо бяха "бежанци", после станаха мигхранти, сега наемници. Тая държава в непрекъсната война удвои населението си за последните 30 год до 40 млн камилара, от които 85% са под 18год възраст. Има още много да ни гостуват, докато не въведат задължителната кастрация по ония земи.