Въпрос на пари: Афганистанци се бият в Сирия, без да знаят залозите

Те рискуват живота си на страната на Асад
Обновена: 24 окт 2017 19:25 | 24 окт 2017 18:45, Елка Василева
51
Въпрос на пари: Афганистанци се бият в Сирия, без да знаят залозите
Снимка: архив, Reuters

Безработни и без перспективи, хиляди афганистански шиити, вербувани от Иран, заминават да се бият в Сирия в защита на режима на Башар Асад.

"За мен това бе просто въпрос на пари, не знам някой да отива там от религиозни подбуди", споделя един от тези афганистанци, завърнал се в Кабул, след като е рискувал живота си във война, в която няма представа какви са залозите.

Шиит от общността хазарейци, роден в Кабул, представящ се с псевдонима "Шамс", разказва пред Франс прес, че е бил два пъти в Сирия през 2016 г.

След като първоначално привличаше афганистанските бежанци, около 2,5 милиона души, пребиваващи предимно нелегално в Иран, към тази авантюра проявиха интерес афганистанци от всички възрасти, безработни, които се включват в чужда война, въпреки че собствената им страна е от 40 години в конфликт.

Именно в тази бедна, дълго време дискриминирана малцинствена група иранци набират бойци за "Бригадата на фатимидите", съставена от 10-20 хиляди афганистански шиити, бореща се срещу сирийските сунитски бунтовници.

"През 2016 г. отидох в Иран с надеждата да си намеря работа, но след месец безуспешно търсене реших да замина за Сирия" след разговори с афганистански посредници, разказва 25-годишният млад мъж.

"Те те насърчават: ще защитаваш светите места, ще бъдеш борец за свобода. Ако се върнеш жив, имаш (право на) десет години пребиваване в Иран. В центъра за набиране ти предлагат 1,5 милиона томана (еквивалента на 400-450 долара) на месец. А като подпишеш, двойно повече".

Посредниците му взимат 100 долара комисиона, следва месец военно обучение в Делиджан, на юг от Техеран, където той среща други свои сънародници на възраст "от 14 до 60 години".

Първия път "Шамс" се научава да борави с автомат "Калашников", а втория получава елементарни артилерийски оръжия, зачислени му отново от Корпуса на гвардейците на ислямската революция, който превозва със самолет новобранците в Сирия.

Първата му мисия е да охранява казарма близо до Дамаск през май-юни 2016 година. Всичко приключва успешно и младежът отива пак в Сирия през септември.

Обстановката се променя: изпратен е близо до Алепо, на първа линия срещу групировките "Ислямска държава" и "Джебхат ан нусра", без да има ни най-малка представа за какво се води тази битка, освен религиозното противопоставяне шиити-сунити. Командният състав е ирански, но има и афганистански командири.
"В Алепо попаднахме на засада: от общо около сто души оцеляхме към петнайсет. Ако умреш, тялото ти го отнасят в Иран". Не в Афганистан, където се отслужват погребални церемонии в джамиите, без ковчег и гробище.

Но семействата получават заплатата на умрелия.

Според организацията "Хюман райтс уоч" "Бригадата на фатимидите" е съставена от около 15 000 афганистанци, а пакистанският й еквивалент "Бригада зайнабюн" има само 1000.

"Имаше пакистанци, иракчани, все шиити. Всички бяхме омешани, имаше и араби, не им разбирахме езика", се смее, спомняйки си "Халил", един от първите заминали през 2014 гoдина. Тогава е бил на 17.

"Няма никаква надеждна бройка, тъй като "Ал Кудс" (специалните части на иранския гвардейски корпус) не казват нищо по темата", посочва Ахмад Шуджа, бивш анализатор на "Хюман райтс уоч" в Кабул.

Али Алфонех, анализатор в Атлантическия съвет във Вашингтон, брои погребенията в Иран и изчислява, че "от септември 2013 г. в Сирия са загинали 764 афганистанци".
Въпросът е деликатен и от двете страни на границата, а бойците и техните семейства не желаят да говорят за това.

Осемнайсетгодишният син на Хала Амина вече е бил два пъти в Сирия. "Семейството ми не ми разрешава да говоря с вас", шепне тази хазарейка, майка на шест деца.

Според "Шамс" младите афганистанци влизат във връзка помежду си главно чрез "Фейсбук" и "Телеграм", за да се уговорят да заминат или след като вече са отишли.

"Броят им е военна тайна", признава Рамазан Башардост, депутат от Кабул от общността хазара. "Иранското правителство ги използва и третира като роби. . . Колкото до афганистанското правителство - нещастието и гладът на народа не са негов проблем".Според него "въпросът е бил неколкократно повдиган пред парламента".

Министерството на външните работи е привиквало иранския посланик в началото на октомври след доклад на "Хюман райтс уоч", критикуващ вербуването на тийнейджъри.

"Парите и перспективата за разрешително за пребиваване за тях и семействата им в Иран са главни мотивиращи фактори", казва Ахмад Шуджа.

Но подобно на "Халил", увещаван от майка си, "Шамс" е предпочел да се върне в Афганистан и се надява да си купи малко магазинче. "Не съветвам никого да замине натам, ако има работа тук".
 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


51
Още по темата: ИранСирияафганистанци
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
45
0
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До да питамБраво, с питане и до Стамбул се стига! Та на въпроса - Русия и Иран са поканени от правителството на Сирия. САЩ чий го дирят там и бомбят? Никой не ги е канил, нямат и резолюция на ООН?! Това не е ли агресия и нарушение на международното право?И едно инфо: конгресът на САЩ е започнал разследване срещу Обама и Хилъриту.
44
0
 
31
 
! Отговори
чери преди 6 години
До Анонимен СЪЩИТЕ КАТО АМЕРИКАНСКИТЕ СХЕМИ. САМО ЧЕ ПО ПРОДУКТИВНИ.
43
0
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До да питам ЗАЩИТАВАТ СИРИЙСКИЯ НАРОД ОТ АМЕРИКАНЦИТЕ (ДАЕШ).
42
0
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До да питамАко си добър, това означава ли, че трябва да оставиш всеки да си развява байрака както си иска?
41
2
 
31
 
! Отговори
да питам преди 6 години
а Русия и Иран що щат в Сирия? Нали не са империалисти и капиталисти? Нали са добрите?
40
4
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ЕТО ГИ РУСКИТЕ СХЕМИ ЗА СПОНСОРСТВО НА ТЕРОРИЗМА...
39
1
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ей като започнете да пишете глупости значи...А нашите военни защо ходят в Афганистан и Ирак преди това? Да не би да е заради идеята? Разбира се, че също за пари.
38
0
 
38
 
! Отговори
Боби преди 6 години
До Анонимен 35РФ наложи ВЕТО защото в 99% от случаите се казва АСАД е ползвал хим оръжие еди кога си еди къде си - каза - КОЙ? И ето тук започва интересното!Информацията е от неправителствени организации финансирани от КОЙ и действащи на териториите на ИД и "Сирийската Опозиция" - Да ви светва лампичката от този факт?Казвам Ви го в прав текст 200гр взрив очерниха Сант Петрбургското метроРФ и Асад ползват стандартно 250 кг бомби от 4 до 16 на самолет - просто няма смисъл да ползват хим оръжие
37
0
 
37
 
! Отговори
Гост+ преди 6 години
Очевидно, Щатите затова са бясни на Иран.
36
1
 
37
 
! Отговори
Стамат преди 6 години
Браво! Всички като един срещу узурпатора!
35
1
 
42
 
! Отговори
Adolf Eichmann преди 6 години
Защо не го правят обаче е друг въпрос! М-Ай 5/6 или ЦРУ не са толкова добри за да го предотвратят. Може би има и друго - може би просто не искат - а защо ли е друг въпрос! Правете си изводите, страхотен театър се разиграва в световен мащаб!
34
12
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Русия наложи вето на резолюция на Съвета за сигурност на ООН за идентифициране на страните, отговорни за химически нападения в Сирия.Единадесет от страните в Съвета за сигурност подкрепиха подготвената от САЩ резолюция, Китай и Казахстан се въздържаха, а Русия и Боливия я отхвърлиха.
33
3
 
38
 
! Отговори
Adolf Eichmann преди 6 години
Толкова ли е трудно да се сложат Янките или техните *** британците на колене? Не не е! Нужни са 50 психопата готови да умрат на мига, експлозиви и детонатори - тва е.... Защо 50 ли? В годината има 52 седмици. По един самоубийствен атентат на седмица който да вземе поне 20-40 жертви в центъра на Ню Йорк или Лондон и тва е. Парализираш ги и те ЩЕ паднат на колене! 50 психопата лесно могат да се намерят и да се вкарат в тези държави нелегално - все едно не съществуват - оборудването също!
32
6
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
31 Това ТАСС ли те открехна
31
2
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Войната в Сирия е частна война, финансирана от марионетни правителства в името на интереса на няколко американо-юдейски фамилии.
30
1
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А защо американските войници в кюрдски униформи изтриха материалите на холандския журналист? Какво ли крият от западното общество?
29
0
 
50
 
! Отговори
Очаквам отговор преди 6 години
А защо се бият другите чужди наемници, които не са на страната на законната власт в Сирия? Има убит наивник от Великобритания в Ракка. Той за какво се бореше и кой му плаща?
28
1
 
45
 
! Отговори
Напротив преди 6 години
Тези хора се бият срещу поробителя си САЩ, на на друго бойно поле, на което агресорът САЩ е много по-уязвим. Днес. Бг пак манипулира общественото мнение!
27
2
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Знаят те, знаят залозите . Не искат,, демократичните ценности ,,на Запада ,не искат на 100 литра петрол да остава един литър за тях или един килограм злато, като у нас
26
1
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
18 Ако си поживял колкото мен и си прочел колкото мен сигурно ще можеш да отсееш истината от лъжата. Като начало прочети "Вихрушка" на Джеймс Клавел , няма да те забивам в трудовете на Кисинджър