Жалиш се от тормоз в службата – уволняват те!?

Европейският парламент признава проблем със сексуално насилие
25 окт 2017 20:42, Екип на Dnes.bg
20
Жалиш се от тормоз в службата – уволняват те!?
Снимка: архив Reuters

95 процента от хората, които се решават да говорят, че са жертва на тормоз на служебното място, биват уволнени от работа. Това беше съобщено по време на дебат в Европейския парламент в Страсбург.

Дискусията е първа в историята на институцията, която е предизвикана от кампания в социалните мрежи. #MeToo започна от разкритията за холивудския продуцент Харви Уейнстейн и доведе до хиляди публични изповеди на жени и мъже по цял свят.

Още по темата

Евродепутатите заклеймиха насилието и насърчиха световната кампания, като възможност вниманието да бъде привлечено към проблема.

По официални данни 45-55% от европейките са били обект на някаква форма на насилие – у дома или на работното място. При една трета от тях става дума за инциденти с колеги или  началници.

Еврокомисията увери парламента, че ще продължи да финансира неправителствени организации, които да помагат на жертвите, но заяви че повече доброволци и специализирана психологическа помощ ще е добре дошла за облекчаване на състоянието им. Евродепутатите се изказаха за повече гласност по въпроса и за защита на жените и мъжете, които се решават да говорят, за да не загубят работата си. Те смятат, че най-сигурното средство за успех е борбата със страха на жертвите да говорят за посегателствата над тях.

Според тях обучението на момчетата от ранна детска възраст също може да допринесе за подобряване на ситуацията, като не трябва да се разчита само на семейството да свърши работата, тъй като значителна част от случаите на насилие се случват именно в семейна среда.

Единственият българин, който се включи в дебата беше избраната от Гърция Костадинка Кунева. Тя заяви, че случаите на посегателства са факт и в Европарламента, "който би трябвало да е едно от най-сигурните работни места". Кунева обърна внимание, че насилието, включително изнасилванията са ежедневие в бежанските лагери и центрове и настоя за повече усилия за подобряване на условията за момичетата и жените в тях.

Европейският парламент призна, че сексуалното насилие е факт и в институцията, след като няколко влиятелни европейски издания, сред които "Сънди Таймс" и "Политико", публикуваха изповеди на жертви. Евроскептиците обвиниха бившия шеф на парламента Мартин Шулц, че се е опитвал да отърве депутати от преследване.

Евродепутатите призоваха за наемането на независими експерти, за да разследват обвиненията срещу членове на парламента, но други заявиха, че инцидентите могат да се разнищят при сегашните правила и не е нужно да се дублират усилията.

От 2014 г насам в специалната вътрешна комисия, която се занимава с жалбите на служителите, има 10 оплаквания за сексуален тормоз, включително срещу трима депутати, както и срещу еврочиновници. Жалбите включват опипване, маструбация пред сътрудници, както и възлагане на задачи на асистенти, чието изпълнение изисква от тях предоставяне на сексуални услуги.

Шефът на Европарламента Антонио Таяни обеща най-строго прилагане на правилата и пълно разследване на подадените сигнали.

Европейската комисия също призна за подадени жалби за сексуален тормоз, но неин говорител заяви, че на вътрешните правила гарантират на жертвите сигурност и разследване с наказване на виновните.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


20
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не обвинявайте жените, защото злоупотреби от този вид трудно се доказват, и са тежки за осмисляне от жертвата. Когато обаче една излезе пред целия свят, и то със запис - за всички е много по-лесно да излязат на светло и толкова. Замислете се, ако 55% признават че са били обект на тормоз, това е брутално. Това значи, че всяка втора жена пред очите ви - жена ви, дъщеря ви, майка ви, сестра ви, някой я е докосвал без нейно желание, изнудвал "да дойде само за малко" и т.н. Това е отвратително!
17
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Причините защо едва сега изплуват тези случаи може да са много, но най-вече е обичайната - срам и страх от последсвията. Когато тормозещият ти е висшестоящ, уважаван и известен, шансът да спечелиш битката е малък - твоята дума срещу неговата, а негативните последици за теб самата - големи. Примерно в шоубизнеса, ако на млада актриса й излезе име, че обвинява в секс. тормоз, кой ще я наеме? Така че много от нас, ако не е изнасилване, не докладват. И си носят срама и лошите спомени цял живот.
16
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ха, ха тормозели ги... Аз съм чувал даже и за жени, които не тормозят мъжете за пари...Но никога не съм ги виждал.
15
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Жената си е казала: Дали не попаднах в един задружен харем, отвратила се е от собствените си мисли и си е тръгнала. Нормално.
14
2
 
3
 
! Отговори
Not suprised преди 6 години
Още в гимназията учителя ми по математика ми се натискаше той на 60 аз на 15. Меко казано педофил...После и в университета същата история дори и частен изпит ми направи, за да може да ми се сложи по всякакъв начин. Винаги едно прямо НЕ ги връща в реалността. Не се впечетлих особено от тази трагедия, много мъже мислят със знаем кое. Едно е сигурно, след 10 години няма да тръгна да ги обвинявам, too late.Та така в Холивуд някои мацки са се сетили, че могат да изкарат някой лев на стари години
13
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не е редно една жена или да търпи тормоз, или да трябва да напусне. Когато една жена отива на работа, тя отива там, за да работи. Не за да си търси партньор или едно бързо. Ако отива за това, трябва да бъде уволнена. Същото трябва да важи и за мъжете. Сексът няма място на работното място. Може да е забавно, вълнуващо, и т.н. но не е редно и води до проблеми. Това как жената се облича, усмихва, пипа косата си, и т.н. няма никакво значение. Най-вероятно не е заради ТЕБ.
12
2
 
7
 
! Отговори
#MeToo преди 6 години
Била съм жертва на опит за изнасилване, както и на "тормоз" от колеги. Слагам "тормоз" в кавички, защото не се е стигало до крайности, но когато шефа докосва врата ти или ръцете ти или коленете ти и ти прави намеци, а ти се чудиш къде да се денеш и как да се дръпнеш, за да спре, но да го направиш така че да не се разсърди, защото не искаш конфликт, е това не е нормално! Не разбирам защо мъжете поставят жените в такова положение. Ако една жена те желае, тя ще ти каже. Ако не казва - не те желае.
11
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не е така.Дойде нова жена от многото и шефа още,като я видя си я хареса.Имаше специално отношение към нея и това направи голямо впечатление на целия персонал.Жената си беше стабилна ,сериозна но имаше излъчване няма ,как да ви го опиша.Трябва да се види това.И тя прави впечатление, явно от това.
10
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Еми много ясно, робите ще са си роби, без значение как се водят официално.
9
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Всеки способен новоназначен в средноголяма фирма,задължително трябва да издъни ейчарката,така че да й дадат болнични поне за пет дни,а после две седмици да работи права.Това му отваря доста врати,а ще стигне и до жената на шефа.
8
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Винаги ми е било странно, този сексуален тормоз.И защо ,този мъж те иска докато му пишеш доклади? Носиш кафе и обяд?.Така! Значи провокираш желание в него.Търкаш му се,слагаш си циците, явно на бюрото.Пипаш го закъчливо за ръцете.Ходиш разголена с деколтета и къси поли, извън рамката на дрес кода на фирмата.Значи ..не може му говориш служебно и той да иска да те скъса от секс в следващия момент. Освен,ако не сте мъж и жена...любовници.Да сте във силна страстна емоционална връзка.
7
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Факт е! Една колежка бивша не съм в тази фирма живея от време на време и в други страни.Тази колежка скочи на бой на друга жена и жената напусна по собствено желание защото беше подложена на стоически.След това въпросната колежка и се.похвали на Фейсбука как щяла да я смачка и се гордееше с постъпките си.
6
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Деградация на човека и в сексуално отношение.Що за животно трябва да си. , да удовлетворяваш нагона без чувства.
5
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Може и да има някъде т.н. сексуален тормоз , но да се оплакваш след 10-20 години е повече от наглост. А пък в Холивуд всяка кандидат артиска сама се натиска и след това се оплаква . Абе сетила се Мара да се побара .
4
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Като оня днеска де ми вика на какво работно време си бари да не си ми началник та да ми нареждаш какво мие времето имам началник тои казва а не ти докога да стоя как да стоя и колко да стоя оттам натака не ме интересува никои щото ако зема да гледам твоето работно време може да припадна ако го видя и по колко минути тие часа любими
3
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ще се жалим то зарад тия сме на това ниво писна ни шуробажанащина и тем подобни да ни командват
2
9
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Половината жени били жертва на насилие в Европа? Долни варвари, жената е свято създание, което дарява живот! Та дори в Средновековието тя е била по-сигурна, отколкото в пееераския ЕС.
1
8
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А колко са се оплаквали лъжливо за да изнудят да ги повишат? Такива статистики има ли?