Талибаните в Афганистан демонстрират сила пред Тръмп

Рекорден брой мащабни нападения бяха извършени преди дни
25 окт 2017 14:28, Елка Василева
13
Талибаните в Афганистан демонстрират сила пред Тръмп
Снимка: БТА

Зачестилите кървави атаки срещу силите за сигурност в Афганистан са демонстрация на сила на талибаните пред американския президент Доналд Тръмп, а наред с това целят и деморализиране на местните сили, смятат експерти.

При три от четирите големи нападения, извършени от вторник насам срещу обекти на армията или полицията, бунтовниците използваха заредени с експлозиви военни автомобили "Хъмви" и оръжия, откраднати от силите за сигурност, пише Франс прес.

Тези операции свидетелстват също за нова стратегия на талибаните, които се съсредоточават основно върху обекти на силите за сигурност, след като години наред се опитваха да нападат градове и жителите им бяха принудени да бягат масово като в Кундуз, който за кратко беше под талибански контрол през 2015 и 2016 г., и Лашкар Гах в Хелманд миналата година.

Талибаните "искат да покажат силата си след обявяването на новата политика на Тръмп и предстоящото разполагане на допълнителни американски сили", обясни Ванда Фелбаб-Браун от института "Брукингс".

За сметка на това "те не се опитват да завземат столици на провинции, вече не хабят силите си за този вид офанзиви", отбеляза тя.

От пролетта насам талибаните предприеха множество смъртоносни атаки срещу военни обекти като голямата база в Мазар и Шариф на север през април, където убиха над 150 души.

През изтеклата седмица обаче бяха извършени рекорден брой мащабни нападения - в Гардез (Югоизточен Афганистан), в Газни (Централен Афганистан) и Кандахар (на юг), както и в столицата Кабул в събота. По официални данни за пет дни са били убити общо повече от 150 души от силите за сигурност.

Това лято Доналд Тръмп обяви, че американските сили ще останат в Афганистан до второ нареждане, без да посочи краен срок, и каза, че там ще бъдат изпратени допълнителни войски.

Успоредно с това американците увеличиха въздушните си удари по позиции на талибаните и свързаната с тях терористична мрежа Хакани, като през септември използваха такова количество бомби и ракети, каквото не бе имало от октомври 2010 г.

При поредица въздушни удари в югоизточната част на страната, по границата с Пакистан и племенните райони, бяха убити десетки бунтовници.

Говорител на талибаните каза за АФП, че последните нападения са "ясно послание". "Ако врагът е смятал, че ще ни уплаши с новата стратегия на Тръмп, то ние му дадохме урок", заяви той.

Това нарастване на насилието се наблюдава в момент, когато на дипломатическия фронт най-сетне настъпва раздвижване с преговори с участието на Афганистан, Пакистан, САЩ и Китай в началото на седмицата за средствата за прекратяване на 16-годишния бунт.

"Талибаните искат да отправят посланието, че предпочитат по-скоро да се сражават, отколкото да преговарят и че в това отношение се справят много добре", коментира анализаторът Майкъл Кугелман от центъра "Уилсън" във Вашингтон.

Деморализирани

Посланието всъщност има опустошителен ефект: стотици убити и ранени, тежко пострадали и дори изравнени със земята военни бази и полицейски центрове.

В Гардез талибаните изпратиха поне три натъпкани с експлозиви превозни средства, включително хъмви и камион, преди да открият огън, взел най-малко 60 жертви. В Газни те атакуваха на два пъти централното управление на полицията.

Тези нападения деморализират войниците, спестяват на талибаните критиките за смъртта на цивилни и им дават възможност да откраднат военно оборудване - заместник-министърът на отбраната призна, че "десетки" хъмвита и военни камиони са изчезнали в последните години.

"За афганистанските сили е особено деморализиращо да виждат собствената си военна техника в ръцете на врага", отбелязва Кугелман.

Сред афганистанските войници и полиция се шири корупция и дезертьорство, а новобранците изнасят цялата тежест: специалният генерален инспектор за възстановяването на Афганистан (SIGAR), назначен от американския Конгрес да следи разходите на САЩ в Афганистан, определи загубите като "шокиращи" и "нетърпими".

Повече настъпателност

За да отговори на тези нападки, анонимен източник от афганистанските сили каза за АФП, че армията трябва да проявява "повече настъпателност и да излезе от базите си".

Ванда Фелбаб-Браун предлага също да се подсилят контролните постове и да се подобри обменът на информация.

Влиятелният началник на полицията в Кандахар генерал Абдул Разик призовава да се подсилят "възможно най-бързо" афганистанските военновъздушни сили, за да се пресичат бързо атаките, които продължават с часове като в Гардез.

Според Разик многократните нападения в последните дни, освен че са отговор на Доналд Тръмп, показват, че сезонът на талибанското настъпление е бил неуспешен и не е донесъл на бунтовниците никакви придобивки. Талибаните впрочем вече обявиха, че предстоят нови нападения. "Вместо да се безпокоим, трябва да вземем необходимите мерки", каза Разик.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


13
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
USA DOSEGA ZAKOPA 1 200 MILQRDA DOLARA V AFGANISTAN ZA SVEDENIE SSSR 96 MILQRDA I SE OTEGLI BROI USA FALIRALI SAMO ZARADI AFGANISTAN
10
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Сега американците в Афганистан са на мястото на руснаците и пак са от добрите. Добрите винаги са американци. Всички останали са лоши.
9
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
С талибаните шега не бива. Американците да си спомнят 11 септмври 2001.
8
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Преди нали руснаците бяха от лошите, а САЩ беше на страната на благородните талибани? "Рамбо-3" започва с надписа: "Посвещава се на свободолюбивия афганистански народ". Сега американците в Афганистан са на мястото на руснаците и пак са от добрите. Преди бяха от добрите и сега пак....А още по-преди руснаците бяха срещу талибаните, а сега са с тях. Все са лошите. Само талибаните са ти добри ту лоши.
7
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Още една демократична държава със средновековни традиции... От толкоз много демокрация не смогват да си поръчат гал0ши с големи грайфери, заради течащите мед и масло по "улиците" (по-големите пътеки).
6
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Какъв е проблема, талибаните са си техни хора, нека се самоизбиват!!!Нали Тръмп преди 2 дена каза, че "умерените талибани трябва да участват в управлението на Афганистан"....
5
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Преди нали руснаците бяха от лошите, а САЩ беше на страната на благородните талибани? "Рамбо-3" започва с надписа: "Посвещава се на свободолюбивия афганистански народ". Сега американците в Афганистан са на мястото на руснаците и пак са от добрите. Преди бяха от добрите и сега пак.
4
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Заедно с талибаните бореха комунизма в Афганистан.
3
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Кое е общото между муджахидините ,талибаните,Ал Кайда и ИДИЛ май пастрока им е един и същ ползва ги докато му вършеха мръсната работа, а сета пунтират борба с тях.
2
1
 
20
 
! Отговори
Циник преди 6 години
Баш същите са!По времето на Рамбо 3 - беха борци за демокрация....и Сусама беше лидер на патриотите...ъъъъееее...после вече не!Хубава работа ама сиг...ъъъъ....хамериканска
1
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Руснаците поне контролираха градовете и се биеха с талибаните по планините.Американците и техните съюзници и градовете не контролират, и от базите си не смеят да излязато,разчитат предимно на авиацията.Афганистан ще стане за тях,по -голямо блато и от Виетнам!