Проваля ли се дипломацията? Задава ли се война с КНДР?

Никой не се е затичал към войната, увери министърът на отбраната на САЩ
26 окт 2017 20:10, Елка Василева
43
Проваля ли се дипломацията? Задава ли се война с КНДР?
Доналд Тръмп и Ким Чен Ун. Снимка: архив, Reuters

Във възлов момент от сложните усилия да бъде убеден Пхенян да прекрати и премахне ядрената си програма американският министър на отбраната Джеймс Матис ще посети Корейския полуостров.

Проваля ли се дипломацията? Задава ли се война?

След консултации с азиатските партньори на САЩ за единен подход за уреждане на кризата около Северна Корея Матис в петък ще посети за втори път Сеул като шеф на Пентагона, пише Асошиейтед прес.

Във Филипините японският му колега говори за "безпрецедентна, достигнала критично равнище и непосредствена" заплаха от нееднократните демонстрации от страна на Севера на уменията си да изстреля междуконтинентална ракета с потенциал да носи ядрен заряд. На два пъти - през август и септември, севернокорейски ракети прелитаха над северния японски остров Хокайдо, задействайки японските системи за въздушна тревога.

Докато Северна Корея върви бързо към разработване на ракети, в чийто обсег да бъде континенталната част на САЩ, Матис се придържа към американската дипломация и оглавяваната от държавния секретар Рекс Тилърсън кампания за оказване на натиск. Целта е Северът да бъде заставен да се съгласи на пълно и необратимо премахване на ядрения си арсенал.

"Всеки се стреми към мирно решение. Никой не се е затичал към войната", каза вчера пред репортери Матис, по време на полет към Тайланд. Оттам той ще замине за Южна Корея.

Все повече обаче стават изказванията за възможна военна конфронтация. "В надпревара (с времето) сме да решим този въпрос, преди да се е стигнало до военни действия", каза миналата седмица съветникът на президента Доналд Тръмп по въпросите на националната сигурност генерал-лейтенант Хърбърт Макмастър. "Времето ни изтича", допълни той.

Майкъл Суейн, дългогодишен специалист по Азия във Фонда "Карнеги", заяви, че макар и да има надежда конфликтът да бъде избегнат, не вижда "никакви ясни признаци за напредък както в заставянето на севернокорейците да започнат преговори за ядрено разоръжаване, така и в намирането на път към някакъв диалог със Северна Корея".

"Последните месеци бяха съпътствани от влошаване на отношенията между САЩ и Северна Корея, което намирам за доста обезпокоително", каза той в интервю. "Обезпокоен съм заради предстоящата азиатска обиколка на (американския) президент, която севернокорейците може да използват като възможност да извършат някое и друго изпитание."

Следващия месец Доналд Тръмп ще направи визита в Южна Корея. По думите на негови съветници той няма да посети Демилитаризираната зона - международно признатата буферна зона между двете Кореи, обособена след войната на полуострова. Бойните действия тогава приключват с примирие от 1953 г., но не и с мирен договор, което означава, че теоретично САЩ и Северна Корея все още се намират в състояние на война.

Тръмп осмя севернокорейския лидер, наричайки го "Малкия човек ракета" и заплаши да засипе страната с "огън и жупел", ако тя не се откаже от ядрените си оръжия.

Ким изглежда невъзмутим и не откликва на дипломатическите предложения. С Тръмп си размениха обиди, като севернокорейският лидер запази - а според някои дори е ускорил - курса на страната си към придобиване на способност да може да бъде нанесен ядрен удар срещу който и да било американски град. Президентът на САЩ заяви, че никога няма да допусне Северът да достигне такъв етап.

В Сеул Матис ще участва в събота в годишна среща с представители на южнокорейското ръководство, като на нея ще бъде направена оценка на плановете за противодействие на заплахите, произтичащи от Северна Корея. Той също така отново ще потвърди американския ангажимент за защита на Южна Корея от всякакви нападения, а може би и ще обсъди възможността Югът да получи военновременен оперативен контрол над въоръжените си сили.

САЩ имат около 28 500 военнослужещи в Южна Корея, включително във военновъздушната база Осан, където са дислоцирани американски бойни самолети.

Преди повече от десетилетие САЩ бяха готови в случай на война със Севера да предадат на Сеул оперативното командване над южнокорейските въоръжени сили, но американският съюзник нееднократно отправяше искания прехвърлянето на контрола да бъде отложено. През 2014 г. двете страни се споразумяха да се откажат от всякакви графици по въпроса и контролът да бъде предаден само когато между тях има съгласие, че са настъпили подходящите условия. Така ако утре избухне война, генерал Винсънт Брукс от сухопътните войски на САЩ, началникът на американските сили в Южна Корея, ще командва и южнокорейската армия.

Севернокорейският лидер Ким се зарече да доведе докрай разработването на ядрения арсенал на страната си - самият проект е започнат от неговия дядо Ким Ир Сен - пренебрегвайки международните осъждания и икономическите санкции на ООН. Дори Китай, традиционният съюзник на Севера, предприе по-решителни стопански мерки с цел върху Пхенян да се упражни достатъчно силен натиск, така че да се върне към преговорите.

Нищо от този натиск обаче не проработи, а самата КНДР настоява, че притежанието на ядрен арсенал с междуконтинентален обсег ще я предпази от опити на САЩ да бъде свалено държавното ръководство.

Миналата седмица на конференция в Москва Чхуе Сон Хюе, високопоставен дипломат от севернокорейското министерство на външните работи, заяви, че страната й ще разработва ядрени оръжия и ракети до постигане на "равновесие на силите" със САЩ. По думите на участници в конференцията тя казала още, че ядреното оръжие не подлежи на преговори, докато Вашингтон не прекрати "враждебната си политика".

САЩ засилиха военните учения със съюзниците си, включително чрез периодични прелитания на стратегически бомбардировачи над полуострова и военноморски маневри с Южна Корея миналата седмица. Тази активност породи въпроси дали Вашингтон показва сила, за да възпре Пхенян, или се подготвя за конфликт.

След като извърши поредица ракетни изпитания и подземен ядрен опит през септември, за който съобщи, че е бил с водородна бомба, Северна Корея остави света да гадае какви ще бъдат следващите й ходове.

Ако отново изстреля ракета в японското въздушно пространство, ще опита ли някой измежду Япония или САЩ да я свали? Ще взриви ли Северът атомна бомба над Тихия океан, както наскоро заяви министърът на външните работи на Ким? И може ли това да бъде предвестник на война?
 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


43
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
32
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ще има пейзаж като от Рака.
31
3
 
4
 
! Отговори
@ преди 6 години
Патова ситуация.Северна Корея са наясно, че прекратят ли ядрената си програма ще бъдат демократизирани от САЩ и поредната коалиция на желаещи.САЩ са наясно че ако Северна Корея разполага с ядрено оръжие и междуконтинентални балистични ракети, са свряни в ъгъла и унизени. Ролята им на световен жандарм е отнета. А това е пример за Иран и други какво е единственото решение.Какво следва?Аз бих заложил някой долар, че САЩ в близко бъдеще ще нанесат масиран превантивен удар срещу Северна Корея.
30
13
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Айде спрете с това, че Северна Корея и Южна Корея били "братя".Все едно, да кажеш, че Македонците са ни братя. Не ги искам, макетата. ВИж, земята им, няма проблеми да я вземем.
29
10
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Войните са хубвао нещо :)
28
3
 
5
 
! Отговори
Адолф Айхман преди 6 години
15. Освен, че си напълнил кошницата с минуси, си и неграмотен. Отделно си *** и гьотферен на западнаците за жълти стотинки. Време е да преосмислиш съществуването си ;)
27
8
 
7
 
! Отговори
u4en преди 6 години
Все повече ми харесва този германо - шотландски американец ! Давай Тръмп. оправи бързо С.Корея и се заемай с Раша !.....С.Корея при Ю.Корея - Раша при СССР !
26
10
 
6
 
! Отговори
русофил преди 6 години
Щатите ще ги сринат за секунди, но ще излязат лошите затова си траят. Но наистина застрашат ли ги, всеки по себе си може да съди как ще постъпи. Една държава по-малко..
25
10
 
27
 
! Отговори
Стамат преди 6 години
Войната с КНДР означава само едно - ускорена смърт за запада.Без война ще се мъчи малко по-дълго.
24
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Кучето си лае, керванът си върви.
23
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен11 Напротив днес е щастлив . Пресата в САЩ разкри че Х. Клинтън и демократите ,финансирали т.н. ,,руска намеса,, със 6 милиона долара .Основните коментари са зъа фалшивото досие . Клинтън мълчи и се крие, а англииският разузнавач се разтвори някъде .
22
21
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
На какво разчита Жълтура дебел, на рсзбирането от страна на САЩ, че една война ще бъде унищожителна за Земята. Американците го знаят също, както и че ще пострадат ЮК и Япония. А това са развити технологично държави, военни и икономически сателити на САЩ. Жълтура не е толкива тъ/п да не си дава сметката, че е чао. Където и да се крие, краят му е ясен. Ненормален е, то е видно, играе ва банlк! Жалкото е, че ще жертва милиони гладни корейци, които ако имат възможност биха избягали веднага в ЮК.
21
4
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Вестник,, Ню-Йорк пост,,Провали се руската следа в изборите .Демократите и баба Клинтънца финансирали със 6 милиона $ написванета на досието .Ив..рейката се скрила и мълчи ,а британският агент се разтвори . Изчезна . Време е да се изнесе и в уважаваният сайт, данни за измамата ,,руска следа ,, съчинена от щаба на клинтънца .и Демокр . Партия на САЩ.Чакаме с нетърпение разкритията .
20
6
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Южна Корея и Япония, би трябвало (и сигурно), се страхуват повече от САЩ, отколкото от КНДР. Ким, няма абсолютно никакъв интерес да стреля по която и да било страна и той отлично го знае, но за всеки случай му го каза и Китай. Американците обаче имат огромен интерес от една локална война в региона, че дори и да е с няколко ядрени бомби. Така ще се затрие икономиката на Япония и Ю.Корея, което за САЩ ще е дюшеш.Китай и Русия, обаче явно плашат САЩ, че почнат ли такава война, тя няма да е локална
19
5
 
11
 
! Отговори
Стефан преди 6 години
Така ако утре избухне война, генерал Винсънт Брукс от сухопътните войски на САЩ, началникът на американските сили в Южна Корея, ще командва и южнокорейската армия.САЩ ще командват ЮК армия, с/у корейските им братя от севера .....аре бегай бе!***....ама неописуеми!
18
7
 
12
 
! Отговори
Хм преди 6 години
До АнонименЩо пък да гърмят вулкана Пектусан?По-логично е да гръмнат Йелоустоун,а и резултатът ще е много по-добър.
17
2
 
8
 
! Отговори
гого преди 6 години
бузестия е добър параван да се предизвика криза в азия, китай да се принуди да свали темпито, Корея и Япония теайно ще будат извън играта след една такава война с някой и друг ядрен взрив или над сеул или над токио.
16
6
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
A САЩ защо се страхуват от Северна Корея? Там в Северна Корея нали гладували, САЩ защо ги е *** от една гладуваща страна?
15
6
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Шоп КАШЕРНИЯ КРАВАРНИК Е ПЪТНИК.
14
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
НАСКОРО РЪКОВОДИТЕЛИТЕ НА СЕВЕРНА КОРЕЯ НАМЕКНАХА,ЧЕ АКО БЪДЕ НАПАДНАТА СК ОТ САЩ И СЪЮЗНИЦИТЕ И ПХЕНЯН МОЖЕ ДА ПУСНЕ ЯДРЕНА БОМБА В КРАТЕРА НА ВУЛКАНА ПЕКТУСАН.СПОРЕД УЧЕНИТЕ НАЙ ОПАСНИЯ ВУЛКАН НА ЗЕМЯТА СЕ НАМИРА В СК .ПОЙНТЕРСУВАЙТЕ СЕ ЗА ВУЛКАНА ПЕКТУСАН И КАКВО ЩЕ СТАНЕ СЪС ЗЕМЯТА АКО ТОЗИ СУПЕР ВУЛКАН ИЗРИГНЕ.
13
42
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не мога да разбера как може един средноинтелигентен човек да взема страната на КНДР в случая !Само хора с примитивен мозък могат да намерят причина да оплюят американския подход за мир !На всеки е ясно,че КНДР е крайно фанатизирана структура ! На всеки е ясно,че американците сами си избраха този президент и по-добре знаят защо от коментиращите тук !На всеки е ясно защо САЩ се разправят с КНДР ,а не България ! На всеки му се иска да беше се родил в САЩ,но не си го признава !