Пучдемон няма да свика регионални избори в Каталуния

По думите му липсват гаранции от страна на Мадрид
26 окт 2017 19:21, Красимир Ангелов
1
Пучдемон няма да свика регионални избори в Каталуния
Снимка: БТА

Каталунският премиер Карлес Пучдемон заяви, че няма да свика регионални избори в Каталуния, за да уреди конфликта с Мадрид, защото липсват гаранции от испанското правителство, което иска да наложи контрол над областта, предаде Франс прес.

Сега каталунският парламент трябва да вземе решение за последиците от прилагането срещу Каталуния на член 155 от конституцията, който допуска отменяне на автономията на областта, добави Пучдемон.

Още по темата
Централното правителство в Мадрид реши да прибегне до член 155 след референдума за независимост на Каталуния, който се състоя на 1 октомври. В него участваха около 42 процента от каталунските избиратели и около 90 процента от гласувалите подкрепиха отделяне от Испания.

"Бях готов да насроча избори, ако се дадат гаранции. В момента няма гаранция, която да оправдава свикването на избори", каза Пучдемон, цитиран от Ройтерс.

Утре испанският Сенат ще гласува по въпроса за въвеждане на пряко управление в Каталуния съгласно член 155. Това ще е първата пряка намеса на централните власти в делата на една от 17-те автономни испански области, отбелязва Асошиейтед прес.

Испанското консервативно правителство беше предложило да се откаже от прилагане на член 155, ако Каталуния организира нови избори, но впоследствие оттегли това предложение.

От своя страна испанската заместник министър-председателка Сорая Саенс де Сантамария заяви днес, че трябва да бъде установено пряко управление над Каталуния, за да се постави началото на нов етап, в който законът да бъде зачитан, предаде Франс прес.

Сорая де Сантамария каза това минути след като каталунският премиер Карлес Пучдемон обяви, че няма да свика регионални избори.

Вицепремиерът каза това пред сенатска комисия, която обсъжда искането на испанското правителство да бъде приложен член 155 на Конституцията заради заплахите на Каталуния за обявяване на независимост. Очаква се испанският Сенат да одобри искането на централното правителство на пленарно заседание утре, напомня БТА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
3
 
6
 
! Отговори
пуч преди 6 години
посра а? :D