Руски хеликоптер с 8 души падна край арктически архипелаг

На този етап издирването на оцелели е безуспешно
Обновена: 26 окт 2017 21:35 | 26 окт 2017 21:00, Красимир Ангелов
45
Руски хеликоптер с 8 души падна край арктически архипелаг
Снимка: Reuters, архив

Норвежки спасителни екипи издирват руски хеликоптер "Ми-8" с осем руски граждани, паднал в морето край арктическия архипелаг Свалбард (Шпицберген), предадоха Ройтерс и ТАСС.

По думите на Торе Хонгсет, ръководител на координационния център за спасителни операции, в обследвания район има лоша видимост, без вятър, но силно вълнение. "Търсим физически хеликоптера", каза той пред норвежката телевизия Те Ве 2.

По предварителни данни машината е летяла от селището Пирамиден за крайбрежното селище Баренцбург. Хеликоптерът е паднал в океана на 2-3 км от предвидената крайна точка на полета.

Пилотите не са подавали сигнал за бедствие и мястото на вероятната катастрофа не е установено. Сигналът за изчезването е бил подаден в норвежкия спасителен център в 15.35 ч. местно време, съобщава БТА.

Авиокомпанията "Конверс авиа", която притежава хеликоптера, каза, че той е адаптиран за полети в северните ширини, и че екипажът му е бил опитен.

Разположеният на около 700 км от бреговете на континентална Европа, архипелаг Свалбард (Шпицберген) се управлява по силата на договор от 1920 г. Суверенитетът върху островите е на Норвегия, но на всички други страни по договора - над 40 на брой - е разрешено да имат там бизнес и да експлоатират природните ресурси. Руската каменовъглена компания "Арктикугол" оперира една мина в Баренцбург, в която работят руснаци и украинци.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


45
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
5
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Руснаците и американците имат много хеликоптери, изтребители и техника, когато имаш много техника и човешки фактор стават и грешки, падат. Ние нямаме нищо и за това за нас е новина.