ЕК ще умува дали да отменя лятното часово време

Това би се отразило върху превозите и енергетиката
27 окт 2017 18:00, Мария Захариева
30
ЕК ще умува дали да отменя лятното часово време
Снимка: архив, Reuters

Европейската комисия потвърди днес, че оценява постъпили предложения за отмяна на лятното часово време.

Директивата за лятното часово време има отражение върху превозите и енергетиката. Оценяваме постъпилите предложения и ще съобщим заключението си, когато сме готови, уточни говорител на комисията.

Европейската директива от 2001 г. е осмата поред законодателна норма в ЕС за уеднаквеното лятно часово време. От 2002 г. във всяка държава от ЕС лятното часово време започва в 1 ч. по Гринуич в последната неделя от март и завършва в 1 ч. по Гринуич в последната неделя от октомври.

Финландска парламентарна комисия призова вчера правителството да поиска от ЕК отмяна на директивата с обяснението, че промяната на часовото време води до заболявания, недоспиване и неефективност на работното място.

В последните години лятното часово време бе отменено от Казахстан, Киргизстан, Ирак, Пакистан, Бангладеш, Грузия, Армения, Русия, Египет и Азербайджан.

Същевременно от зимното часово време се отказаха Беларус и Турция, а миналата година подобни намерения обяви Унгария.


30
Още по темата: ЕКлятно часово време
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
30
2
 
4
 
! Отговори
проз гражданин преди 1 година
Щом Турция може да остане на лятно часово време, значи и тука може да остане само лятното...
29
4
 
19
 
! Отговори
Идеалист преди 1 година
Смяната на естественото време с лятно е измислено от изедници, за да накарат хората да им работят повече. Никава полза няма от тази смяна на времето 2 пъти годишно. Дай Боже в неделя да се върнем към естественото време и повече д не изолзваме тази дивотия!
28
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Стреса се отразявал зле- напротив, кратковременен стрес е полезен, мобилизира организма и го учи да се приспособява по-лесно. Следващият път подобна промяна протича по-леко
27
4
 
12
 
! Отговори
Емо преди 1 година
продължение - лятото е голямо недоспиването и става фактор за намалена ефективност на човека на работа, умората става хронична и води до инфаркти и инсулти - те нарастват със 75%. А представете си който работи нощна смяна, при смяна на времето вместо 12 се случва да работи 13 часа, отделно няколко седмици организма се настройва за новите часове на събуждане и започване на работа. А през лятото е нормално са се стъмва в 20-21 ч., а не в 22. Така че смяната на лятното време трябва да се премахне.
26
2
 
7
 
! Отговори
Емо преди 1 година
Гледам, че някои хора си мислят, че е по-добре смяната на лятното време да остане. Харесва им дългия ден, но през лятото така или иначе денят е дълъг, и така или иначе е нармално лятото да е дълъг, а зимата да е къс и да се стъмва по-рано. Но лятото е противоестествено да се стъмва толкова късно - в 22.00 ч почти, до късно се вдига шум и който работи не може да сни почине нормално и да се въстанови, освен шума проблем е и жегата, така че през лятото недоспиването е много сериозен фактор за ниск
25
0
 
12
 
! Отговори
До мамати(щщд) от преди 1 година
Слаби икономики, може би, но не разбиват здравето на хората си. Ако работиш на смени(едва ли), ще знаеш какво убийство е смяната на времето! Това е направено от меки ду.пета, в меки офиси, дето никога не са виждали работа
24
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Отменяй! Времето си е време. Когато слънцето е най-високо си е 12 часа по пладне! Толкова!
23
8
 
5
 
! Отговори
щщд преди 1 година
Вижте списъка на страните ,които са отменили лятното часово време - все страни със слаба икономика. Между другото,от сегашните страни в ЕС България прие лятното часово време 11 години преди последните две - Германия и Дания. Без някой да ни го налага насила от Брюксел /1979 г.!/.
22
17
 
2
 
! Отговори
ЗАКОН преди 1 година
Всичко което е прието от СОЦА е Правилно . Другото е Бла Бла .
Кривите Краставици са пример .
Та моето мнение че Лятно и Зимно време е Добро .Другото е Популизъм .
21
4
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Махайте зимното, 17 часа навън да е тъмно, не е готино.
20
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимно 2

то е!!!!!!
19
8
 
25
 
! Отговори
Боби преди 1 година
И аз съм за отмяна на зимното време(реалното време). По добре до по-късно да ми е светло, отколкото сутрин рано. Че мажеш и нещо да си свършиш след работа, иначе със зимнато още 18.00 е тъмно и детето неможе да си поиграе след детска нанън с децата. Лично мнение и неангажирам никои с него
18
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Има реално време и лятно време, термин зимно време няма.
17
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ако ЕК прояви разсъдък тук, има надежда ЕС да оцелее.
16
10
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
и аз искам да се отмени зимното а не лятното иначе лятото ще съмва в 3,30 и ще мръква в 8,30 и нито единия час не ми харесва,вярно,че зимата ще тръгваме по тъмно на работа,но ще се прибираме по светло а не обратно
15
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 10

Руснаците така се аргументираха!Всеки да работи когато си иска,и да спре най-после с дивотиите!
14
0
 
31
 
! Отговори
закони преди 1 година
обикаля си Земята клатушкайки се с останалите планети около Слънцето и от време на време прескача виртуално ту назад, ту напред с един час на коремна обиколка, но само за сапиенсите с изкуствен часовник, останалите живинки се съобразяват с нормалното природно време
13
3
 
13
 
! Отговори
кво значение преди 1 година
Зимно,лятно,важното е да се върши нещо!Квото и да решат,нашите са услужливо наду...!
12
0
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Зимното часово време си е истинското от стотици години. Защо го измислиха лятното и те не знаят. Едно време обясняваха, че било по-добре за икономиката. Но след като вече 50 години минаваме на лятно, се оказа, че няма такова нещо.
11
1
 
32
 
! Отговори
Глупост! преди 1 година
Смяната на времето се отразява зле върху здравето на хората. Това е стрес за биологичния часовник на всеки и приспособяването на организма към промените. Ползите са толкова съмнителни и мъгляви,че не си струва. Никой не стана по- богат.Дано го отменят.