ЕК ще умува дали да отменя лятното часово време

Това би се отразило върху превозите и енергетиката
27 окт 2017 18:00,
30
ЕК ще умува дали да отменя лятното часово време
Снимка: архив, Reuters

Европейската комисия потвърди днес, че оценява постъпили предложения за отмяна на лятното часово време.

Директивата за лятното часово време има отражение върху превозите и енергетиката. Оценяваме постъпилите предложения и ще съобщим заключението си, когато сме готови, уточни говорител на комисията.

Европейската директива от 2001 г. е осмата поред законодателна норма в ЕС за уеднаквеното лятно часово време. От 2002 г. във всяка държава от ЕС лятното часово време започва в 1 ч. по Гринуич в последната неделя от март и завършва в 1 ч. по Гринуич в последната неделя от октомври.

Финландска парламентарна комисия призова вчера правителството да поиска от ЕК отмяна на директивата с обяснението, че промяната на часовото време води до заболявания, недоспиване и неефективност на работното място.

В последните години лятното часово време бе отменено от Казахстан, Киргизстан, Ирак, Пакистан, Бангладеш, Грузия, Армения, Русия, Египет и Азербайджан.

Същевременно от зимното часово време се отказаха Беларус и Турция, а миналата година подобни намерения обяви Унгария.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


30
Още по темата: еклятно часово време
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
2
 
5
 
! Отговори
проз гражданин преди 6 години
Щом Турция може да остане на лятно часово време, значи и тука може да остане само лятното...
28
4
 
20
 
! Отговори
Идеалист преди 6 години
Смяната на естественото време с лятно е измислено от изедници, за да накарат хората да им работят повече. Никава полза няма от тази смяна на времето 2 пъти годишно. Дай Боже в неделя да се върнем към естественото време и повече д не изолзваме тази дивотия!
27
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Стреса се отразявал зле- напротив, кратковременен стрес е полезен, мобилизира организма и го учи да се приспособява по-лесно. Следващият път подобна промяна протича по-леко
26
4
 
13
 
! Отговори
Емо преди 6 години
продължение - лятото е голямо недоспиването и става фактор за намалена ефективност на човека на работа, умората става хронична и води до инфаркти и инсулти - те нарастват със 75%. А представете си който работи нощна смяна, при смяна на времето вместо 12 се случва да работи 13 часа, отделно няколко седмици организма се настройва за новите часове на събуждане и започване на работа. А през лятото е нормално са се стъмва в 20-21 ч., а не в 22. Така че смяната на лятното време трябва да се премахне.
25
2
 
8
 
! Отговори
Емо преди 6 години
Гледам, че някои хора си мислят, че е по-добре смяната на лятното време да остане. Харесва им дългия ден, но през лятото така или иначе денят е дълъг, и така или иначе е нармално лятото да е дълъг, а зимата да е къс и да се стъмва по-рано. Но лятото е противоестествено да се стъмва толкова късно - в 22.00 ч почти, до късно се вдига шум и който работи не може да сни почине нормално и да се въстанови, освен шума проблем е и жегата, така че през лятото недоспиването е много сериозен фактор за ниск
24
0
 
13
 
! Отговори
До мамати(щщд) от преди 6 години
Слаби икономики, може би, но не разбиват здравето на хората си. Ако работиш на смени(едва ли), ще знаеш какво убийство е смяната на времето! Това е направено от меки ду.пета, в меки офиси, дето никога не са виждали работа
23
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Отменяй! Времето си е време. Когато слънцето е най-високо си е 12 часа по пладне! Толкова!
22
8
 
6
 
! Отговори
щщд преди 6 години
Вижте списъка на страните ,които са отменили лятното часово време - все страни със слаба икономика. Между другото,от сегашните страни в ЕС България прие лятното часово време 11 години преди последните две - Германия и Дания. Без някой да ни го налага насила от Брюксел /1979 г.!/.
21
17
 
3
 
! Отговори
ЗАКОН преди 6 години
Всичко което е прието от СОЦА е Правилно . Другото е Бла Бла .Кривите Краставици са пример . Та моето мнение че Лятно и Зимно време е Добро .Другото е Популизъм .
20
4
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Махайте зимното, 17 часа навън да е тъмно, не е готино.
19
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимно 2то е!!!!!!
18
8
 
26
 
! Отговори
Боби преди 6 години
И аз съм за отмяна на зимното време(реалното време). По добре до по-късно да ми е светло, отколкото сутрин рано. Че мажеш и нещо да си свършиш след работа, иначе със зимнато още 18.00 е тъмно и детето неможе да си поиграе след детска нанън с децата. Лично мнение и неангажирам никои с него
17
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Има реално време и лятно време, термин зимно време няма.
16
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ако ЕК прояви разсъдък тук, има надежда ЕС да оцелее.
15
10
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
и аз искам да се отмени зимното а не лятното иначе лятото ще съмва в 3,30 и ще мръква в 8,30 и нито единия час не ми харесва,вярно,че зимата ще тръгваме по тъмно на работа,но ще се прибираме по светло а не обратно
14
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 10Руснаците така се аргументираха!Всеки да работи когато си иска,и да спре най-после с дивотиите!
13
0
 
32
 
! Отговори
закони преди 6 години
обикаля си Земята клатушкайки се с останалите планети около Слънцето и от време на време прескача виртуално ту назад, ту напред с един час на коремна обиколка, но само за сапиенсите с изкуствен часовник, останалите живинки се съобразяват с нормалното природно време
12
3
 
14
 
! Отговори
кво значение преди 6 години
Зимно,лятно,важното е да се върши нещо!Квото и да решат,нашите са услужливо наду...!
11
0
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Зимното часово време си е истинското от стотици години. Защо го измислиха лятното и те не знаят. Едно време обясняваха, че било по-добре за икономиката. Но след като вече 50 години минаваме на лятно, се оказа, че няма такова нещо.
10
1
 
33
 
! Отговори
Глупост! преди 6 години
Смяната на времето се отразява зле върху здравето на хората. Това е стрес за биологичния часовник на всеки и приспособяването на организма към промените. Ползите са толкова съмнителни и мъгляви,че не си струва. Никой не стана по- богат.Дано го отменят.