ЕС отхвърли независима Каталуния

Посланието на Брюксел: Никой в ЕС няма да признае декларацията
Обновена: 27 окт 2017 23:00 | 27 окт 2017 22:55, Екип на Dnes.bg
92
ЕС отхвърли независима Каталуния
Снимка: БТА

Европейските институции отхвърлиха декларацията, с която парламентът на автономната испанска област Каталуния обяви независимост.

Председателят на Съвета на ЕС Доналд Туск заяви в Туитър, че “за ЕС нищо не се е променило” и че Мадрид е единственият партньор, с когото ще разговаря.

В същото време Туск изрази надежда, че испанското правителство ще използва “силата на аргументите, а не аргументите на силата”.

Шефът на Европейския парламент Антонио Таяни реагира още по-директно, заявявайки, че декларацията за обявяване на независимост от Испания “е в нарушение на върховенството на закона, на испанската конституция и на автономния статут на Каталуния”,които са част от европейското законодателство.

Таяни заяви в съобщение до медиите, че “никой в ЕС няма да признае тази декларация” и че е необходимо Барселона да възстанови правото преди да бъде подновен диалогът.

Шефът на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, който е във Френска Гвияна с президента Еманюел Макрон, коментира пред АФП, че “ЕС не се нуждае от още пукнатини”. 

Негов говорител съобщи, че Комисията смята въпроса за вътрешен за Испания и че той трябва да се реши според позицията на испанския Конституционен съд. Комисията не е установявала контакт с каталонските водачи и комуникира само с властта в Мадрид.

Естонският премиер Юри Ратас, чиято страна председателства Съвета на ЕС до края на годината, също излезе с декларация, че не признава отделянето на Каталуния. Той добави, че “вътрешните въпроси трябва да се решават според конституцията и законите” на Испания.

Междувременно испанският премиер Мариано Рахой разпусна каталунския парламент, уволни правителството и насрочи предсрочни избори за 21 декември.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


92
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
74
1
 
8
 
! Отговори
Pinochet преди 6 години
Е отново ДВУЛИЧНИЯ запад . Може да разбива едни, когато му изнася, а като не му изнася не може. Ами то и при нас София изпива кръвчицата на България. И храни безплатно ***.. .......
73
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
EC se cepi po zadnite shevove :)İde red na balharistan
72
0
 
8
 
! Отговори
към 68 преди 6 години
" Евразия е далеч географски,но"================В останалото си прав, но не с това си твърдение. Какво е Евразия? Това е целият наш огромен континент, на който живеем и ние.България е малка част от континента Евразия. Какво е Европа?Малък полуостров в западната част на континента Евразия.Географска граница между Азия и Европа няма. Разделянето е политическо.
71
0
 
12
 
! Отговори
Демек! преди 6 години
Всички свободи са само на хартия да ги размахват тиквите пред простолюдието...
70
10
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Путинова Русия яхна протеста на хората,недоволни от световната икономическа криза и го използва за своите си цели,за борба срещу запада и световно господство.Затова,санкции срещу диктатурата Русия,до дупка!
69
13
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
68 Ха,ха,опитай да отвориш фирма в Русия-Евразия,още на другия ден ще ти влязат в офиса,ще го претършуват и ако не снасяш рекет,ще ти бастисат бизнеса.Ако кажеш нещо против диктатора Путин,ще пропаднеш в асансьор,ще ти прилошее от чаша кафе,или ще загинеш при "случаен",пътен инцидент.
68
9
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 68 Колко си заблуден, или се правиш на такъв.Русия е криминална държава"тюрма народов", която се упраява с указите на диктатораПутин.Безрравие, глад, болести и войни, за световното руско господство.Това е и твоятаЕвразия.
67
2
 
5
 
! Отговори
Българин преди 6 години
Очаквам скоро да бъде отворено посолство на Каталуния в София.
66
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Айде стига с това Косово. Косово беше отцепено за да бъде наказана самозабравилата се Сръбска комунистическа партия. А тая партия и на България е правила бая злини
65
10
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
За Косово може, щото Сърбия не е в ЕС.Радвайте се че е така, че иначе може да стане същото с Кърджали...
64
1
 
18
 
! Отговори
До 67- мия преди 6 години
Разсмя ме бе,човече. Евразия е далеч географски,но не е далеч като влияние.Диващината е при американизацията на слабоумните. Евразия набира все повече симпатизанти,а ти си плюй колкото си искаш. Подивяването е следствие на сляпото следване на престъпните западни режими. Престъпност,убийства,натиск и отнемане на човешките права и свободи.Евразия е разумният път.
63
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
58 Попитай сърбите,защо напуснаха Косово много преди убийствената война,която запалиха и продадоха имотите си там на албанците,за да се заселят в Белград,вътрешността на Сърбия,или да заминат на запад.Показаха невиждани жестокости,сега търсат "под вола теле".
62
13
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
64 Евразия е твърде далеч от Каталуния,драги,географски,културно и политически.Дивата Евр Азия,командвана от диктатурата-Русия, е далеч от ЕС и слава Богу!
61
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Обикновените каталунци се манипират от каталунските богаташи ,които се представят за леви,антимонархисти и Русия.Отрезвяването ще дойде,когато попаднат в изолация ,с руска намеса и анархия.
60
2
 
10
 
! Отговори
Ооооо, преди 6 години
Хайде,ЕС да бъде по- внимателен,че има и Евразия..... Глас народен,глас- Божи.....Независимостта и свободста са право на всеки.
59
11
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
64 Каталунските богаташи, представяйки се за"леви", не желаят да плащат данъци на Мадрид и така станаха жертва на Путин, който спретна"революцията", както и Брекзит.Отцепена, Каталуния я чака изолазия от развития свят и обедняване, плюс руска намеса.Големи фирми вече се изнасят от там.Има и друг начин да се решат проблемите между Каталуния и Мадрид.
58
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Европаразитоте ги е яд че не могат да крадат повече от богатата Каталуня.
57
6
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ЕС се разпада процеса етръгнал и няма спиране САЩ са пред гражданска война и фалит! Света се променя живеем в динамични времена! Трябва да гледаме себе си за да оцелеем!
56
7
 
2
 
! Отговори
Тежък Сокол преди 6 години
67 Твърдя че Сърбия превежда пари на анклавите и роптае за което , но такива влизат и от Прищина . изобщо на сърбите там им е много комфортно да не признават властта в Прищина , така цицат от две места.
55
5
 
4
 
! Отговори
до 63 преди 6 години
и каква част от каталунският бизнес е свързан със страните които ще я признаят ?? ами то не само в ес няма да влезне но и няма да я пуснат в СТО .