Юнкер: Не бих искал ЕС да се състои от 95 страни членки

Европа подкрепи единството на Испания
Обновена: 27 окт 2017 22:42 | 27 окт 2017 22:30, Анисия Иванова
184
Юнкер: Не бих искал ЕС да се състои от 95 страни членки

Европейският съюз няма нужда от нови разделения, заяви председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, цитиран от Франс прес и ТАСС.

Юнкер уточни, че ЕК няма да се меси в спора между централните испански и каталунските регионални власти. "Това е вътрешна работа на Испания, с която се занимава правителството на Мариано Рахой", каза той.
В същото време Юнкер отбеляза, че "не би искал утре Европейският съюз да се състои от 95 страни членки".

След обявената независимост на Каталуния европейските страни единодушно заявиха, че няма да я признаят.

Британското правителство изрази надежда, че единството на Испания ще бъде запазено. "Обединеното кралство не признава и няма да признае едностранната декларация за независимост от каталунския регионален парламент", се казва в изявлението на говорител на "Даунинг стрийт" 10. Той припомня, че решението на депутатите в Барселона се основава на референдум, обявен за незаконен от испански съдилища.

"Продължаваме да искаме спазване на принципа за върховенство на закона, уважение към испанската конституция и запазване на единството на Испания", заявява говорителят на британското правителство.

Френският президент Еманюел Макрон увери днес испанския премиер Мариано Рахой в своята "пълна подкрепа" в усилията му да направи така, че да бъде спазено върховенството на закона след обявяването на независимостта на Каталуния, предаде Франс прес.

"Имам един събеседник в Испания, това е премиерът Мариано Рахой... Има правова държава в Испания, с конституционни правила. (Рахой) иска те да бъдат спазвани и той има пълната ми подкрепа", заяви Макрон по време на посещение във Френска Гвиана, отвъдморска територия на страната в Южна Америка.

Френският президент на няколко пъти изрази подкрепа за централните испански власти през последните седмици.
 
Германия не признава независимостта на Каталуния, предаде Франс прес, като се позова на говорителя на канцлера Ангела Меркел Щефен Зайберт.

"Германското правителство следи влошаването на ситуацията в Каталуния с безпокойство. Суверенитетът и териториалната цялост на Испания са и остават ненарушими", подчерта Зайберт в Туитър. Той даде да се разбере, че германското правителство "не признава едно такова обявяване на независимост".

Германия се надява "всички (заинтересовани) страни да отдадат приоритет на диалога с цел успокояване на ситуацията", призова говорителят на Меркел.

Премиерът на Белгия Шарл Мишел призова днес властите в Мадрид и Барселона към диалог след решението на парламента на Каталуния да обяви независимост на испанската област, предаде ДПА. 

"Една политическа криза може да бъде решена само чрез диалог", написа Мишел в "Туитър". "Призоваваме за мирно решение при спазване на националния и международния ред", добави той.

Испанското правителство предприе днес действия за налагане на пряко управление на Каталуния, което лишава областта от нейната автономия, след като каталунският парламент обяви независимост.

Ройтерс отбелязва, че макар обявяването на независимост от Каталуния да изглежда обречен ход, действията и на двете страни извеждат най-сериозната политическа криза в Испания от 40 години на ново и може би опасно ниво. Испанският министър-председател Мариано Рахой призова за спокойствие и каза, че в Каталуния ще бъде възстановено върховенството на закона.

Над 2000 поддръжници на независимостта се събраха пред каталунския парламент в Барселона, като скандираха "Свобода" на каталунски и пяха традиционни песни.

Приетата от областния парламент резолюция за обявяване на независимост определя Каталуния като независима, суверенна и социална демократична държава. Каталунският лидер Карлес Пучдемон напусна залата под възгласи "Президент!", а кметове, дошли от околни райони, пяха каталунския химн.

Малко след гласуването в каталунския парламент испанският Сенат упълномощи правителството на Рахой да управлява пряко Каталуния - нещо, което не се е случвало в Испания, откакто тя се завърна към демокрацията през 70-те години на 20-и век.

Конституционният съд на Испания започна процедура срещу решението за обявяване на независимостта на Каталуния, съобщи Ройтерс. Генералният прокурор възнамерява да повдигне обвинения в бунт срещу отговорните за гласуването в подкрепа на обявяването на независимост на Каталуния. Това може да стане още в понеделник, предаде Асошиейтед прес.

(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


184
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
78
0
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тоя евровампир да вземе да си управи зъбите бах ти бълхарника 500 милиона представлява (поне има претенции ама нещо никой не го възприема за негов)
77
3
 
32
 
! Отговори
до 101 преди 6 години
и що си учил ...що не продължи да работиш в ткзс-то за 600 лв ??? а това 600 лв сигурно са били за трите лета....щото из ги помня заплатите.....баба ми работеше в ткзс-то та на друг ги разправяй. и пак не каза като стандартъ къде сме били в света...80-то или 90-то място
76
1
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До БацеЕвреите ако бяха толкова велики нямаше да душат гъ зовете на 1 млн араби в собствената им държава. Стига с тези евреи просташки пустинен народ и толкоз. Проблема е в корпорациите и сащ не в евреите а те че са смръдливци и алчняри си е така.
75
1
 
39
 
! Отговори
MarX Factor преди 6 години
78 така е, брат. Мисля, че ловните дружинки (между 130 и 200 000 души) ще се справят порядъчно с копоите на капиталистическата върхушка: корумпираните полЮцаи-шкембелии. Познавам много ловци, здрави българи, някои от тях не в първа младост, но минали и калени в суровите редици на Българската народна армия (!!!), като ветераните легионери на Сула и Гай Марий са! Техните млади наследници ще ги последват. Изнежените еврог.йци не могат да спрат народната лавина на пролетариата. Възмездието също.
74
1
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До до 97Не дей обяснява колко е струвал хляба, защото хората помнят. Сметни го в бензин колко са тези 220 лева 1000 литра.
73
1
 
39
 
! Отговори
до 86 преди 6 години
Щастието е въпрос на избор не на пари. При Бай Тошо учех да и бях студент лятно време работех в ТКЗС-то даваха 600 лв заплати. За 3 лета си купих кола Другите студенти рзправяха кой е ходил на море какви цигaри е пушил и подобни, за тях кoмунизма сигурно е много лош ама за пушене на цигари никъде не плащат.
72
2
 
33
 
! Отговори
до 97 преди 6 години
кога хляба е бил 10 ст ...60-те години ли ...при 50 лв заплата?? а хляба беше дотиран защото помня , че струваше за кг по-евтино от кг жито !! а те питах за стндарта като цяло а не , за цената на хляба или сиренето нито на мекадонката. живота не е само ядене на стоки от първа необходимост.
71
0
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До юбералесТи не гойствай много че племето ти е прокълнато да живее в пустинята под страх стес и падащи ракети с 1 млн араби в държавата заобиколен от врагове и да не знае кога сащ ще вземе да се катурне и арабетите да ти таковат ***. Кога ли на лудия Иранец ще му скимне да пусне ракетите. Много сте отворени затова геноцид след геноцид сте яли.
70
0
 
32
 
! Отговори
юбералес преди 6 години
До гой-от-еуропаСамо не разбрахме това да си нацист добре ли е или лошо.
69
1
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До до 86Аха при билет 5 стотинки и хляб 10.
68
5
 
34
 
! Отговори
sd преди 6 години
1-2 милиона българи са избягали на запад, не знам дали има и хиляда да са в рашката-говняшката. и то в рашата са мафиоти некви дето перат мръсни пари
67
3
 
40
 
! Отговори
MarX Factor преди 6 години
Демокрацията в България повреди много хора.
66
1
 
36
 
! Отговори
MarX Factor преди 6 години
88 Именно де. Това ми е известно. Аз затова ти казах, че либерастите от години работят да наложат "ценностите" си в Швеция. Горките ги направиха на луди. Обаче стандартът им на живот не може да се сравнява с капиталистическата диващина и мизерия на България. По-скоро е социално ориентиран, само че с известни пед.растически отклонения. Нас ни работят по друга схема и където поддаде. След време и тук ще се пробват да наложат "третополовите", какво си мислиш. Вече и ние си имаме г.й паради.
65
10
 
33
 
! Отговори
до 86 преди 6 години
а бе майтапчия ...при бай тошо баща ми получаваше 215 лв заплата...за какво 27 място в света ми говориш !!! айде с тези лозунги !!! ти ще изкараш , че западняците са ни завиждали за стндарта !!!не ми говори какви заводи сме имали а ми кажи като доходи къде сме се намирали...сигурно на 80-90 място
64
1
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Според мен този лъже. Според мен колкото повече членове, толкова по-доволен е.
63
1
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До MarX FactorСупер си живеят шведите няма що ако не знаеш там има 3-ти пол и им е наложено да наричат децата си до 5 години с 3-ти пол ни момче ни момиче после щяло да се определи детето. И ги карат да играят роли в училище един ден момче друг момиче. Е така си живеят шведите. Връх на изнасилвания е Швеция и убийства.
62
2
 
39
 
! Отговори
MarX Factor преди 6 години
71 Що бе, в Швеция и Дания добре си живеят. Обаче либерастите и там искат да им развалят хубавите държавици, както и с нас го направиха навремето. Не винаги сме били лузерите в Европа. При бай Тошо Велики (Светла му памет) бяхме на 27-място сред най-развитите социално-икономически държави в света. А сега буржоазно-капиталистическа *** в България е на път да я превърне в първата индийска държава на Балканите. Вервай ми.
61
0
 
39
 
! Отговори
аха преди 6 години
Ингилизите са страшни лисици. Признах ги. Ни ЕС ще има ни нищо.
60
1
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Вноските за ЕС се събират от всички българи, а после парите от Европа се усвояват от 20 гербави фирми. Аз не съм гербав, според вас къде ми е ползата от това?Да не кажа, че имам дори пряка вреда!
59
1
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До БруталноЯпонците не ги подценявай ама никак те са хора с чест на самораи и много добре знаят кой е врага просто са победена страна и засега си траят. Но поробителя става все по-слаб и КУЧЕ както го нарече един смел малък човек. Така че Японците ще обърнат палачинката и ще нададат такива шутове каквито само самурай може да бие.