Мариано Рахой насрочва избори в Каталуния за 21 декември

Той уволни регионалното правителство и разпусна парламента
27 окт 2017 22:45, Анисия Иванова
32
Мариано Рахой насрочва избори в Каталуния за 21 декември
Снимка: БТА

Министър-председателят на Испания Мариано Рахой обяви тази вечер, че ще уволни регионалното правителство на Каталуния начело с премиера Карлес Пучдемон, като пълномощията му ще бъда поети от правителството в Мадрид, предаде Ройтерс.

След заседанието на своя кабинета Рахой каза още, че разпуска каталунския парламент и че началникът на каталунската полиция ще бъде отстранен. Премиерът на Испания добави, че ще инициира процедура по признаването за незаконна на приетата днес от каталунския парламент декларация за независимост на испанската автономна област.

По думите на Рахой в Каталуния ще има предсрочни регионални избори на 21 декември.

Още по темата

По-рано днес регионалният парламент в Барселона прие решение за отделяне на Каталуния от Испания и създаването на независима и суверенна каталунска република. Броени минути по-късно испанският Сенат упълномощи правителството на премиера Рахой да наложи пряко управление на областта.

След заседание на испанския кабинет тази вечер министър-председателят обяви първите мерки, предприети в съответствие с решението на горната камара на парламента.

Тази сутрин Рахой каза пред сенаторите, че "извънредните мерки ще бъдат предприети, ако няма други възможни средства".

Редица европейски страни, сред които Белгия, Великобритания, Германия, Италия, Португалия и Франция, както и САЩ, заявиха, че няма да признаят независимостта на Каталуния.

(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


32
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
0
 
1
 
! Отговори
Ko преди 6 години
Каталуния е Испания.Няма никакво нарушение на човешките права или на самоопределение,това е автономна област която винаги е била в Испания.Шопите,власите ,помаците и тн. в България защо не се борят за независимост защо търпят тази тирания ,свобода за всички-после и по квартали ще се разделим.Мразя ги тия от Надежда.
21
3
 
1
 
! Отговори
Гepманистaн Убepалec преди 6 години
Селските мутри в украйна имат покрепата на русия,северна корея на русия и китай, косовските престъпници на америка, ислямска държава на америка и саудитска арабия,кюрдите не е много ясно, вероятно европа,а каталунците само на българските анархокомунистчета.Даже на путин не му пука за "каталуния".Само ицата малко сбърка не трябваше да се обажда, щото се поизложи, ама пък то няма голямо значение.
20
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Западът трябва да спре да продава имоти на руснаци и да издава визи за руски граждани, защото те са в основата на подобни"революции"и са маша в ръцете на Путин срещу запада.САЩ, Англия, сега Испания, коя е следващата жертва на Путин?Санкциите срещу Русия трябва да се засилят и да продължат, докато тя стане нормална държава, дори ако трябва са минат 100 години.
19
1
 
3
 
! Отговори
Гepманистaн Убepалec преди 6 години
Ставам гледам делнали ми коментара. Що така бре анархокомунисти?Това че наричам "борците за свобода" в украйна селски мутри ли ви дразни?...Или спонсора не дава да се свързва ислямска държава с световния пазител на демокрацията и глобализма?Ето пак ще ви го плесна.
18
6
 
5
 
! Отговори
Активист на БКП преди 6 години
Обаче референдумът на Слави Трифонов беше ЗАКОНЕН ,но не го признаха НЕЗАКОННО ! Защо ЕС не се намеси тогава ???!!!
17
2
 
1
 
! Отговори
Тато из Правец преди 6 години
И какво ? Пак ще са си каталунци....
16
4
 
7
 
! Отговори
Морски преди 6 години
ЕС = терор.
15
7
 
10
 
! Отговори
само бой да спукване преди 6 години
Крайно време е на катърлунците да им бият по една тояга в *** глави за да разберат ,че трябва да спазват конститутията на Испания ! Хората искат независимост когато са малтретирани ,дискриминирани и убивани ! На катърлунците свободата им дойде в повече и започнаха да се самозабравят и да правят бели , заслужават само бой докато им омекнат *** глави !
14
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тоягата е най - верният приятел на закона - но на време.
13
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Сега до 5-6 часа да чакаме Рахой да предложи за гласуване в Сената и пълна отмяна на Закона за земното притегляне, да насрочи дата за отмяна на зимното часово време, а ако му остане време да измисли нещо там за смяна на датата на раждане на Спасителя, и току виж е свършил кажи-речи всичко от 21 до към 24 Декември тая година. После може да си вземе и почивка покрай Нова година до некоя не-автономна дестинация. Найс А!
12
8
 
19
 
! Отговори
Андрешко преди 6 години
Рахой вече не може да направи нищо на Пучдемон,но ако има истинска опозиция в испанския парламент,трябва да му поискат оставката,защото с тази недалновидна политика,може и баските да се отделят. Политикът се нарича политик,защото трябва да може умело да преговаря, така че с преговори да постига това,което желае,а не да действа от позиция на по-силния,защото ефектът е обратен. Този дядо няма дарба да бъде политик.
11
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Испанците да почват да премахват от герба знамето на Каталуния :D
10
7
 
1
 
! Отговори
шматка преди 6 години
ЕС трябва да изпрати една бригада командоси от базата Гьотферен в Дания.Само гьотферените ще ги оправят тия
9
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
На 21-ви декември сигурно ще избират президент
8
0
 
9
 
! Отговори
а преди 6 години
Изпръхнал е.
7
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
неприятна история тези хора отиват към гражданска война. Испания не може ли да поиска защита от нато??
6
12
 
13
 
! Отговори
Стамат преди 6 години
Браво и смело, дори с цената на война. Шапки долу за Донбас!
5
15
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
кво ше назначаваш ве, бас/тун? никой няма де яви на тия назначени от теб измбори и тва ше е най-големия шамар, за тебе и за оня дето се кичи, че бил "крал", а пък и без да се кичи, всичко знаят, че яко е крал...
4
11
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Какво е казал един сепаратист, още повече няма значение.
3
13
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
RAXUICHO MOJE SAMO SEBE SI DA UVOLNI VECHE