Накъде след независимостта на Каталуния?

Или как може да се развие кризата в Испания
Обновена: 27 окт 2017 22:53 | 27 окт 2017 20:36, Анисия Иванова
97
Накъде след независимостта на Каталуния?
Снимка: БТА

Испания преживява двоен политически трус - каталунският парламент гласува за обявяване на независимост, а централното правителство се готви за нанасянето на безпрецедентен удар срещу опитите за отделяне. Ето как може да се развие нататък кризата, прогнозира ДПА.

Какво направи каталунският парламент?

Парламентът прие резолюция за отделянето на Каталуния от Испания и обявяването на суверенна република в отговор на решението на премиера на Испания Мариано Рахой да активира член 155 от конституцията, който дава възможност за пряко управление от центъра на автономните области.

В преамбюла на резолюцията се казва, че се създава "каталунска република като независима и суверенна държава на демократичното и социалното право", който текст не беше подложен на гласуване. Вместо това депутатите гласуваха за стъпките, които произтичат от обявяването на независимост - упълномощаване на правителството да създаде централна банка, да започне учредителен процес за написването на конституция, да търси международна подкрепа и др.

Как реагира испанското правителство?

Преди вота в Барселона премиерът Мариано Рахой призова в "Туитър" към спокойствие "всички испанци" и обеща, че "върховенството на закона в Каталуния ще бъде възстановено". По-рано Рахой бе казал, че задействането на член 155 е "без алтернатива" при създалата се ситуация.
Сенатът в Мадрид одобри решение, с което упълномощи премиера да управлява Каталуния директно от Мадрид. По-късно днес кабинетът на Рахой ще заседава, за да реши какви да бъдат първите му конкретни стъпки.

Може ли член 155 да възстанови реда?

За четиридесетте години испанска демокрация нито едно правителство не е уволнявало регионална администрация, така че е под съмнение дали правителството на Рахой ще съумее действително да отстрани разбунтувалите са каталунски институции, отбеляза ДПА. Под въпрос е и готовността на каталунската регионална полиция да изпълнява заповедите на Мадрид. Агенцията цитира експерт от барселонския университет "Помпеу Фабра", според когото присъствието на испанската държава в Каталуния е "съвсем остатъчно и номинално".
Междувременно организации и партии, привърженици на независимостта призовават за масова кампания за гражданско неподчинение, както и поредица от улични протести.

Независимостта - реална перспектива ли е за Каталуния?

Самообявилата се Република Каталуния ще трябва да се бори за спечелването на международно признание и ще се озове извън Европейския съюз, с което нейната процъфтяваща ориентирана към износа икономика ще понесе тежък удар. Вече над 1500 компании, вкл. две големи банки, изместиха седалищата си извън областта поради опасения от законовите неясноти при евентуална сецесия.

Каталунските власти ще трябва да убедят Испания да изтегли всички свои държавни служители, сред които съдии и полицаи. А някои твърдят, че отделянето на Каталуния от Испания ще е много по-сложно от британския Брекзит, посочва ДПА.

И нещо още по-важно - независимостта не е цел за всички. Проучвания сочат, че малко повече от половината жители на Каталуния не искат отделяне, а над 80 на сто изразяват предпочитание към законен референдум за независимост, тоест разрешен от централните власти, отбелязва ДПА. 

(БТА)

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


97
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 23Ако Кърджали реши да се отделя от останалата територия, наречена България, веднага си сменям адресната регистрация там. Същото важи и за всеки друг град, разбира се.
20
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 22Кърджали като искат скоро същото съм сигурен, че мишки като тебе , ще говорят точно на обратно :) Ква демокрация , къв ЕС ...опитват се да цепят част от Испания. Я се съвземи.
19
11
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
След като инаше референдум с убедително ДА, как може да напишете, че малко повече от половината каталунци не искали независимост ???
18
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Една пияна нощ ,а на сутринта ,главоболие и махмурлук .
17
12
 
14
 
! Отговори
Влади преди 6 години
Имаше една богата и стабилна латоноамериканска страна - Венесуела. Имаше. Дойде един популист Чавес, после Мадуро.Сега е една бедна , объркана, провалена страна(с много нефт, ама...). Така ще стане и с Каталония, ако се отдели.
16
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Дс идват танковете. Сепаратисти нямат общо с демокрация. Интриганти.
15
2
 
13
 
! Отговори
бай х преди 6 години
никой не дава даром независимост , вижте кюрдите в анадола 600 години под робство и борбата продължава
14
7
 
7
 
! Отговори
Енгелс преди 6 години
Това е агония на капитализма.
13
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Шопите да се отделят от България
12
0
 
15
 
! Отговори
до ромб преди 6 години
Вас ако ви изселят в Индия за нас ще настъпи ренесанса. Де този късмет!
11
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До РомбДобре ама моментално спиране на всички помощи и никакво българско потребление на храни ток и вода...без никакво право на ступване в булгарските градове и села....пулна забрана...да видим туй факулте докога ша издържи....
10
0
 
18
 
! Отговори
важното е преди 6 години
какво искат каталунците . ако искат независима и богата страна едва ли ще може да се получи просто защото ще имат нужда от достъп до ес а ес няма да ги приеме защото действията им противоречат на идеята за интеграцията....каталунците работят за дезинтеграцията. ако искат само независимост и са готови да се сринат икономически никой не може да ги спре . но независимостта сама по себе си не винаги е достатъчна за да живеят хората добре
9
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Още през септември 1991 г. хората на Джохар Дудаев на практика разпръсват местния върховен съвет. Руслан Хасбулатов след това изпраща телеграма със следния текст. С удоволствие узнах за оставката на Висшия съвет на републиката. След разпада на СССР Джохар Дудаев обявява излизането на Чечня от състава на руските републики и провъзгласява създаването на Чеченска република Ичкерия.
8
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 4Не съм чувал чеченците да прокарват референдум за независимост. Чеченците са с Кадиров, а на Кадиров му е удобно във федерацията.
7
10
 
15
 
! Отговори
Hafen die Wahrheit преди 6 години
До 1Далеко съм от мисълта, че Пучдемон няма да бъде закопчан до неделя вечерта. Та той разклати цяла Испания и и разби икономиката, но най-вече разби икономиката на самата Каталуня! самата
6
6
 
4
 
! Отговори
до 4 преди 6 години
Всички народи, включително и чеченците заслужават да си имат своя държава.
5
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
За независимост трябва сериозна дипломатическа подготовка и подкрепа. Трябват и въоръжени сили.
4
13
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
3 Защо каталунците да си заслужават а чеченците да не заслужават
3
12
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Успех на каталунците, заслужават да си имат своя собствена държава.
2
12
 
16
 
! Отговори
Hafen die Wahrheit преди 6 години
Никоя цивилизована държава НЕ признава КаталАня, никоя!! Дори Тръмпела не я признава, а вие питате на къде?!