Накъде след независимостта на Каталуния?

Или как може да се развие кризата в Испания
Обновена: 27 окт 2017 22:53 | 27 окт 2017 20:36, Анисия Иванова
97
Накъде след независимостта на Каталуния?
Снимка: БТА

Испания преживява двоен политически трус - каталунският парламент гласува за обявяване на независимост, а централното правителство се готви за нанасянето на безпрецедентен удар срещу опитите за отделяне. Ето как може да се развие нататък кризата, прогнозира ДПА.

Какво направи каталунският парламент?

Парламентът прие резолюция за отделянето на Каталуния от Испания и обявяването на суверенна република в отговор на решението на премиера на Испания Мариано Рахой да активира член 155 от конституцията, който дава възможност за пряко управление от центъра на автономните области.

В преамбюла на резолюцията се казва, че се създава "каталунска република като независима и суверенна държава на демократичното и социалното право", който текст не беше подложен на гласуване. Вместо това депутатите гласуваха за стъпките, които произтичат от обявяването на независимост - упълномощаване на правителството да създаде централна банка, да започне учредителен процес за написването на конституция, да търси международна подкрепа и др.

Как реагира испанското правителство?

Преди вота в Барселона премиерът Мариано Рахой призова в "Туитър" към спокойствие "всички испанци" и обеща, че "върховенството на закона в Каталуния ще бъде възстановено". По-рано Рахой бе казал, че задействането на член 155 е "без алтернатива" при създалата се ситуация.
Сенатът в Мадрид одобри решение, с което упълномощи премиера да управлява Каталуния директно от Мадрид. По-късно днес кабинетът на Рахой ще заседава, за да реши какви да бъдат първите му конкретни стъпки.

Може ли член 155 да възстанови реда?

За четиридесетте години испанска демокрация нито едно правителство не е уволнявало регионална администрация, така че е под съмнение дали правителството на Рахой ще съумее действително да отстрани разбунтувалите са каталунски институции, отбеляза ДПА. Под въпрос е и готовността на каталунската регионална полиция да изпълнява заповедите на Мадрид. Агенцията цитира експерт от барселонския университет "Помпеу Фабра", според когото присъствието на испанската държава в Каталуния е "съвсем остатъчно и номинално".
Междувременно организации и партии, привърженици на независимостта призовават за масова кампания за гражданско неподчинение, както и поредица от улични протести.

Независимостта - реална перспектива ли е за Каталуния?

Самообявилата се Република Каталуния ще трябва да се бори за спечелването на международно признание и ще се озове извън Европейския съюз, с което нейната процъфтяваща ориентирана към износа икономика ще понесе тежък удар. Вече над 1500 компании, вкл. две големи банки, изместиха седалищата си извън областта поради опасения от законовите неясноти при евентуална сецесия.

Каталунските власти ще трябва да убедят Испания да изтегли всички свои държавни служители, сред които съдии и полицаи. А някои твърдят, че отделянето на Каталуния от Испания ще е много по-сложно от британския Брекзит, посочва ДПА.

И нещо още по-важно - независимостта не е цел за всички. Проучвания сочат, че малко повече от половината жители на Каталуния не искат отделяне, а над 80 на сто изразяват предпочитание към законен референдум за независимост, тоест разрешен от централните власти, отбелязва ДПА. 

(БТА)

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


97
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
6
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
На никъде, и вчера ви казах - без армия и без подкрепа от някоя от Великите сили - САЩ или Русия, независимост НЯМА!Не случайно Пучдемон даде заден и се чуди как да се измъкне от тежката ситуация в която сам се набута! Накрая ще се съгласи на тежки отстъпки пред Мадрид, само и само да не го сексат тотално, като например да го наврат на топло