ООН: Независимостта на съда в Полша е застрашена

Реформите ще подчинят съдебната на изпълнителната власт
Обновена: 27 окт 2017 21:10 | 27 окт 2017 20:58, Анисия Иванова
2
ООН: Независимостта на съда в Полша е застрашена

Независимостта на съдебната система и разделението на властите в Полша са застрашени, заяви във Варшава Диего Гарсия-Саян, специален докладчик на ООН за независимостта на съдиите и адвокатите, предаде Франс прес.

"Днес независимостта на съдебната система и други основни демократични норми като разделението на властите са застрашени в Полша", заяви Гарсия-Саян, който представи предварителните изводи от петдневното си посещение в Полша.

От идването си на власт през октомври 2015 г. консервативното правителство на партия "Право и справедливост" започна редица реформи, които засягат Конституционния съд, съдилищата и Националния съвет на магистратурата. Тези реформи са критикувани както от полските съдебни среди, така и от Европейската комисия.

Според критиците им тези реформи целят да подчинят съдебната власт на изпълнителната, а управляващите консерватори заявяват, че целта е да се сложи край на безнаказаността на "корумпираната каста" на съдиите.

"Правомощието на правителството да задейства реформа на съдебната система не може да се оспорва. Има общо съгласие за необходимостта от модернизирането, укрепването и подлагането й на някои реформи, за да отговори на проблеми, които сега я засягат", призна бившият перуански министър на правосъдието и на външните работи.

"При все това, всяка реформа на съдебната система трябва да има за цел подобряване на ефикасността й, а не подкопаване на нейната независимост и легитимност. Започнатата от полското правителство реформа, която се представя като лек, изглежда по-вредна от заболяването на полското правосъдие", заяви той.

Диего Гарсия-Саян ще представи доклада през юни догодина в Съвета на ООН за човешките права. В устава на този орган не се предвиждат санкции на критикувана страна, отбелязва АФП. (БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


2
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ТОЯ ЗАЩО НЕ ДОЙДЕ В БЪЛГАРИЯ ДА ПРОВЕРИ НЕЗАВИСИМОСТТА НА БЪЛГАРСКИЯ СЪД? и особено на прокуратурата.
1
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
О Боже! Голяяяяяяяям проблем.........