Рахой обеща: Задейства ли се член 155, първо уволнява Пучдемон

Пряката намеса в Каталуния – защита на правата и свободите
Обновена: 27 окт 2017 12:35 | 27 окт 2017 12:26, Елка Василева
54
Рахой обеща: Задейства ли се член 155, първо уволнява Пучдемон
Снимка: Reuters

Започна заседанието на испанския Сенат, на което да се реши дали да се одобри намерението на правителството да отнеме правомощията на регионалните власти на Каталуния и да спре стремежа на тази област към независимост, предаде Асошиейтед прес.

Премиерът Мариано Рахой бе посрещнат с аплодисменти при влизането си в пленарната зала.

В речта си пред сенаторите Рахой заяви, че ако правителството получи съгласие да задейства член 155 от конституцията, който му разрешава да въведе пряко управление на Каталуния, първото му решение ще бъде да уволни каталунския лидер Карлес Пучдемон и министрите му.

Рахой подчерта, че пряката намеса на централната власт в Каталуния няма за цел да отнема права и свободи на каталунците, а да ги защити.

Още по темата

Ставащото в Каталуния е "явно нарушение на законите, на демокрацията, на правата на всички и това има последствия", заяви испанският премиер.

Рахой заяви, че каталунският премиер Карлес Пучдемон е можел да спре ескалацията на кризата с Мадрид, но е отказал да го направи, предаде ДПА.

"Той и само той" е виновен за задействането на член 155 от конституцията, заяви Рахой. "Това е законен, демократичен механизъм, който е одобрен от испанците и съществува в огромното мнозинство от страните, които ни заобикалят", изтъкна испанският премиер.

Член 155 от испанската конституция никога не е бил задействан, откакто в Испания бе възстановена демокрацията преди четири десетилетия, отбелязва ДПА.

Регионалният парламент на Каталуния също ще заседава по-късно днес и е възможно официално да обяви независимост на областта.
 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


54
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
1
 
8
 
! Отговори
до 28 преди 6 години
Ще ти отговоря, когато ти ми отговориш, кога е имало държава КОСОВО - мюсюлманския нарко-анклав, който господарите ти създадоха в Сърцето на Европа - свещената за православието сръбска земя Косово поле и Метохия.
26
3
 
9
 
! Отговори
до 26 преди 6 години
Явно за вас продажниците, единственото важно нещо са ПАРИТЕ.Думи като ЧЕСТ, ГОРДОСТ и ДОСТОЙНОСТВО за вас звучат абсолютно неразбираемо.Хубаво е, че си го признахте.
25
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 25Те и манговцитеее живеят в градовете ни и кво ? Другото като се правиш на "голям" Барселонец сподели - Кога е създадена държавата каталония ? И кога тази държава е завладяна , че иска автономия ?? Че ние явно не знаем :)) Не ми говори празни приказки ами конкретни дати искам.
24
2
 
9
 
! Отговори
до 26 преди 6 години
А вие защо решихте, че БГ народът трябва да е на вашата старна - на тази на гербо-зорошите, които с медиите си не спирате да се опитвате да манипулирате съзнанието на хората и да полирате мозъците.Защо решихте че хората ви обичат. Не, хората ви ненавиждат - вас крадливите Суджуци, които не спирате да продавате България, движени от личния си интерес и този на роднините си.
23
10
 
4
 
! Отговори
Asda преди 6 години
Защо винаги 90% от Бх коментарите са на терсене и на кривата страна. Еми sorry ама каталунската управа която не е реалното желание на по-голямата част от каталунцитв, не разбраха ли че ще ядат голата опашака, та продължават да се държат неадекватно, просто за да са на терсене. И като обявят независимост какви ще ги изядат. Най-елементарното, всички държави казаха че няма да ги признаят, което ще рече че няма да са държава. И другото, бизнеса се маха от Каталуня. И какво ще правят без работа.
22
2
 
12
 
! Отговори
до 24 преди 6 години
Така ви се иска на вас - безродните зорошоиди.Но истината е доста по-различна.Само не се опитвай на краставичар краставици да продаваш.Живял съм 14 години в Барселона и съм по наясно от теб с хората там.
21
10
 
3
 
! Отговори
да бе,народа преди 6 години
До до 15Ония 60% дето си останаха в къщи ли!?Или мигрантите,дето за гласуване им обещаваха гражданство!?Мисленето определено не е силната ти черта!
20
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Някой РУСКИ ХАКЕР или някоя РУСКА ПОДВОДНИЦА няма да изплува в Барселона, че да се реши ПРОБЛЕМЪТ! След Косово, никой няма право да казва, дали НЕЩО е демократично или не!
19
12
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 14Безпочвени слова. Те и манговциитее /*** / са отделен народ ...даже отделен биологичен вид ? И на тях ли да им някоя част на морето ??Ти чуваш ли се кви ги блещиш? Това нито е държава, нито е било държава. Това е завоювана територия преди стотици години и е Испанска. И само ще си мечтаете ...Да е вземете просто така :))
18
6
 
19
 
! Отговори
до 15 преди 6 години
Много си се объркал - не политиците на Каталуня, а НАРОДЪТ на Каталуня иска незивисимост. Политиците там са само изразител на народната воля.Може би се бъркаш с България, където народът ненавижда политиците си.
17
13
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Другаре, нещо няма ли да кажите за поредните санкции срещу руската кочииня? :))) Тръмп Ваш :)))))))))))))) Удрииии руската измееет :))))
16
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Евроджамът се спука.А спуканият джам или се подменя с нов,или се троши.Цял не може да стане отново.
15
17
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Русофиилистициите пак виждат надежда за унищожаването на ЕС, САЩ и НАТО и пак разбирасе ще останат с пръстчетов устата, както винаги :))))
14
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тези маври не разбраха ли, че Каталуния не се асоциира с Испания?!
13
14
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Каталуня днес, ще остане без правата си на "автономна" част ...Какво и да значи това.Политиците в каталония , ще докарат хората там до големи проблеми с популистките си изяви тази година.
12
6
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
За тези българи, които не знаят истината и се оставят да им промиват мозъците разни герберастки и еврохейски медии ще кажа, че каталунците са ОТДЕЛЕН НАРОД, с ОТДЕЛЕН БИТ, ЕЗИК и КУЛТУРА - много по-различни от испанските.Те са по-близо като етнос до французите, отколкото до испанците.Затова и гениалният каталунски художник Пабло Пикасо навремето емигрира в Париж - не искаше да рисува за фашистите на Франко.
11
2
 
24
 
! Отговори
7642748 преди 6 години
До Анонимен 7 За първи път видях полицията да налага интелгентни хора / не че тярбвя да налага неинтелигентните / - работещи , пенсионери и т.н. , само защото са отишли да гласуват . Не бяха някакви излязли да правят бунтове , или да мародерстват - справка бунтовете в париж , лондон и т.н . Рахой да ги беше оставил да гласуват , пък после като иска да не признава резултатите . А сега настрои почти всичко , което има малко разум срещу себе си и централната власт
10
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Испания е една изостанала държава,живееща само от земеделие и от инерцията,останала от колониите и навремето.Каталуния е истинският индустриален мотор и ако се отцепи става страшно за това смешно кралство.Преди 30 години ние бяхме по-добре от тях.
9
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
В Каталуня хич не им пука какво мислят БГ панелкаджиите за тях.Барселона е един от най-красивите градове в света. Може би и най-красивият.Който не го е видял, не знае нищо.
8
17
 
12
 
! Отговори
Бай преди 6 години
Каталуния напуска Испания - романтична приказка с нещастен край. В момента, в който излезнат от Испания, излизат и от ЕС, съответно 85% от всички компании се махат от там, защото ще загубят пазарите си и облекченията и придобивките от ЕС. "Новата държава Каталуния" ще страда минимум 5 год. докато превъзмогне икономическите,политическите и социалните отпори,които ще срещне от всички в региона. Ще си остане непризната, макар и независима.Ще имат мъртва брилятна икономическа инфраструктура,ненужна