САЩ: Царуването на семейство Асад отива към края си!

Въпросът е как да бъде осъществено това, каза Тилърсън
27 окт 2017 08:16, Елка Василева
123
САЩ: Царуването на семейство Асад отива към края си!
Лекс Тилърсън. Снимка: Reuters

Според Вашингтон сирийският президент Башар Асад няма бъдеще в управлението на Сирия, заяви държавният секретар на САЩ Рекс Тилърсън, цитиран от Асошиейтед прес.

След среща в Женева вчера с пратеника на ООН за Сирия Стафан де Мистура, която окачестви като "плодотворна", Тилърсън отбеляза, че "царуването на семейство Асад отива към края си" и че сега "единственият въпрос е как да бъде осъществено това". По думите на държавния секретар САЩ искат "цялостна и единна Сирия без роля на Асад в управлението".

Тилърсън каза още, че оттеглянето на Асад от властта трябва да стане чрез мирния процес в Женева, ръководен от Мистура, но подчерта, че оттеглянето на сирийския лидер не е "предпоставка" за започването на този процес.

Очаква се през следващите седмици Стафан де Мистура да свика наново мирните преговори за Сирия под егидата на ООН на фона на последните победи на бойното поле на силите на Асад, подкрепяни от Русия.

След срещата си с първия дипломат на САЩ Мистура влезе във видеоконферентна връзка със Съвета за сигурност на ООН в Ню Йорк, на която обяви, че планира на 28 ноември да се състои нов кръг от междусирийските разговори под негово посредничество. В досегашните седем такива срещи представителите на сирийската опозиция нито веднъж не са имали преки контакти с пратениците на режима в Дамаск.
От женевския мирен процес са изключени "Ислямска държава" (ИД) и други радикални групировки, припомня АП.

В Женева Рекс Тилърсън говори и по темата за иранската помощ за режима в Дамаск. "Иран нямаше успехи; руското правителство имаше повече успехи. Ние имахме успехи. Не мисля, че Иран ще получи влияние заради победата над ИД в Сирия", заяви той и окачестви Иран като "паразит".
 

/БТА/

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


123
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
106
0
 
0
 
! Отговори
пенко преди 6 години
Това е лятно "изказване"на америкавците , защото МУХИТЕ бръмчат през лятото ! Стингър за "талибаните " в Сирия ...ха-ха-ха !!! Умря подлото Цър-ЦъР-У !!!
105
13
 
7
 
! Отговори
80% преди 6 години
От сириският народ избяга от Асад Даже ИДИЛ спря да избива сирийците докато касапина Башар ги трепеше с варели бомбиСкоро ще бъде обесен - от самите сирийци
104
10
 
5
 
! Отговори
Никой не е виждал преди 6 години
Асад с месеци на живо. Най вероятно е убит по заповед на Путин.Ако бешеживАсад щеше да отговаря пред съд за използване на химическо оръжие и щеше да каже че му е дадено от руснаците
103
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ПО ТОЗИ НАЧИН САЩ ОБЯВЯВАХА 50 ГОДИНИ ФИДЕЛ КАСТРО ЗА ПРИКЛЮЧИЛ С УПРАВЛЕНИЕТО.Но има неразрешим въпрос, както казва и самият Тилърсън.
102
5
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Все си мисля, че решението кой да управлява в Сирия трябва да го реши сирийскят народ... А той категорично показва, че подкрепя Асад. Разбира се, винаги има и противници, но дайте да си говорим честно - те са една доста скромна маса в обществото!
101
7
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Това го повтарят от няколкогодини. Бойко Борисоф и неговата криминална шайка, например,верват на тези брътвежи.
100
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Космическите сили не са за главоча Асад ?
99
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Демек - Ще продължаваме войната,докато не се махне Асад.
98
7
 
20
 
! Отговори
bluesky1 преди 6 години
Асад е солиден държавник, за разлика от мафиотите от Вашингтон!
97
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
този поосто се краси с чужди ордени, те важните актьори са се разбрали и без него.
96
4
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Този Тилърсън още ли е държавенсекретар? Той ще си тръгне предиАсад.
95
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Като свърши американо-северно-корейската война и ако победяттогава ще може да имат някакватежест да кажат и за сирия.За сега обаче наблюдаваме чеамериканските моряци на корабитеоколо Корея се страхуват за живота сии знаят че ще загинат ако започневойна.
94
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Откъде накъде Тилърсън ще казвакой ще управлява Сирия? Сащ говорятза някаква тяхна коалиция и болшинство, но руснаците казват време е да ни видят ядреното оръжие, а тяхното болшинство са някакви островни държави без никакво значение.
93
3
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Няма нищо по жалко и гнусно от амерофила.Готов да ближе задните части на пияния, *** америгуанец и да подкрепя ислямските диктатори слугуващи на сащ. Амерофилът обича исляма, тича да приема бежанци и мрази християнска и цивилизована Европа.
92
2
 
13
 
! Отговори
Рекс преди 6 години
До АнонименКато знам какво "дадоха" турците за един свален самолет на руснаците, цената на "споразумението" ще е непосилна за САЩ
91
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
89 Руснаците са от половин век в Сирия
90
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
89 Точно с руснаците ще се разберат американците
89
1
 
20
 
! Отговори
Рекс преди 6 години
И как ще стане тази "смяна" през главата на руснаците? А "новия" ако има такъв какво ще прави с руските бази? Хаха ! Руснаците стъпиха в Сирия чрез Асад. Това ли е кабърчето в американската обувка???
88
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 86Мддааа.....колкото до "неспасяемия случай", ти по-скоро се погледни в огледалото!!!! А защо живея......МИСЛЯ ЧЕ ТОЧНО ПЪК ТИ НЕ СИ индивида, който може това да определи! А това, че нищо не можеш да кажеш по описаните от мене ФАКТИ, а преминаваш на отвлечени философствувания САМО ДОКАЗВА, че НЯМА КАКВО ДА ПРОТИВОПОСТАВИШ!!!!
87
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До САЩ 81То е ясно, че когато нямаш аргументи, падаш на нивото на нецензурни епитети и лични обиди, но все пак.......ТУКА СМЕ (все още, докато не е изветряло соцобразованието и соцвъзпитанието) интелигентни хора и ви молим да се държите прилично! Това не са ви краварските сайтове, дето освен нецензурни думи и пълно безкултурие нищо свястно не можеш да прочетеш! Алоуу, ***....