САЩ: Царуването на семейство Асад отива към края си!

Въпросът е как да бъде осъществено това, каза Тилърсън
27 окт 2017 08:16, Елка Василева
123
САЩ: Царуването на семейство Асад отива към края си!
Лекс Тилърсън. Снимка: Reuters

Според Вашингтон сирийският президент Башар Асад няма бъдеще в управлението на Сирия, заяви държавният секретар на САЩ Рекс Тилърсън, цитиран от Асошиейтед прес.

След среща в Женева вчера с пратеника на ООН за Сирия Стафан де Мистура, която окачестви като "плодотворна", Тилърсън отбеляза, че "царуването на семейство Асад отива към края си" и че сега "единственият въпрос е как да бъде осъществено това". По думите на държавния секретар САЩ искат "цялостна и единна Сирия без роля на Асад в управлението".

Тилърсън каза още, че оттеглянето на Асад от властта трябва да стане чрез мирния процес в Женева, ръководен от Мистура, но подчерта, че оттеглянето на сирийския лидер не е "предпоставка" за започването на този процес.

Очаква се през следващите седмици Стафан де Мистура да свика наново мирните преговори за Сирия под егидата на ООН на фона на последните победи на бойното поле на силите на Асад, подкрепяни от Русия.

След срещата си с първия дипломат на САЩ Мистура влезе във видеоконферентна връзка със Съвета за сигурност на ООН в Ню Йорк, на която обяви, че планира на 28 ноември да се състои нов кръг от междусирийските разговори под негово посредничество. В досегашните седем такива срещи представителите на сирийската опозиция нито веднъж не са имали преки контакти с пратениците на режима в Дамаск.
От женевския мирен процес са изключени "Ислямска държава" (ИД) и други радикални групировки, припомня АП.

В Женева Рекс Тилърсън говори и по темата за иранската помощ за режима в Дамаск. "Иран нямаше успехи; руското правителство имаше повече успехи. Ние имахме успехи. Не мисля, че Иран ще получи влияние заради победата над ИД в Сирия", заяви той и окачестви Иран като "паразит".
 

/БТА/

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


123
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
2
 
55
 
! Отговори
Кретен преди 6 години
Е, махнаха Кадафи, Мубарак, Садам и......от светски държави се превърнаха в подвласни на шариата. Кое е по-добре? Едва ли да смениш светски диктатор с религиозен фанатизъм. Самото общество трябва да е узряли за демокрацията. Тя не може да се налага. Ние какво? С тошов манталитет, тресеще се от соц, политиците ни били виновни.
5
1
 
55
 
! Отговори
СС преди 6 години
Ще му се на рекс д е така *** в действителност всичко е различно.Асад е победител във войната и сега няма кой да го бутне, единственият вариянт е да влязат НАТО с войски и то не е факт, че ще могат да победят защото и децата знаят , че там пазят и дръги страшни птици.Изобщо както казваше баба тоя си се намира у приказки (разбирай говори на празно да не му е скучно).
4
5
 
66
 
! Отговори
Jimmy преди 6 години
Нагли американски терористи
3
61
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
За кво му трябваше да събаря цялата страна и накрая пак си отиде. Изби милиони съграждани и милиони прати в калта по границите. Това никой няма да го прости.
2
6
 
43
 
! Отговори
И АЗ ЧАКАМ САЩ преди 6 години
да рухне. Ще стане , но кога
1
5
 
60
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Добре, че беше Асад да се противопостави на ИД, а не да побегне и да си зареже държавата. Ако не беше той, ИД вече щеше да владее половината Близък изток, докато Великите сили се натуткат да се включат!