Когато Каталуния съществуваше за 10 часа... Преди 83 години

Луис Компанис обявява независимост на 6 октомври 1934 г. 10 часа по-късно се предава
28 окт 2017 15:00,
24
Когато Каталуния съществуваше за 10 часа... Преди 83 години
Снимка: БТА

На 6 октомври 1934 г. премиерът на автономната област Каталуния Луис Компанис обявява Каталунска държава в пределите на несъществуваща федерална република Испания. Десет часа по-късно и след смъртта на десетки души той се предава, припомня АФП.

Когато Компанис прави прокламацията си, левите партии са обявили "обща революционна стачка" в знак на протест срещу влизането в правителство на трима министри от коалиция, обединяваща и десни партии - СЕДА (CEDA).

Още по темата

"Каталунци!, се провиква Компанис от балкона на Женералитата, централата на каталунското правителство.

"В този тържествен час, в името на народа и Каталуния, обявявам държавата Каталуния от федералната република Испания и, за да установим и укрепим връзките с ръководителите на общия протест срещу фашизма, ги кани да установят в Каталуния временно правителство на републиката", заявява тогава Компанис

Компанис очевидно не се е бил консултирал с ръководителите на общата стачка, а втората испанска република не е федерална. За първи път обаче, без да успее да одобри конституцията през декември 1931 година, Каталуния, самопровъзгласила се република, прави опит да получи статут на автономия, който е съвместим единствено с модела на федерална държава. На Мадрид ще му бъдат необходими напрегнати преговори, за да сведе компетенциите на Каталуния до приемливи пропорции за новата единна държава.

Отговорът на правителството не се забавя. Главнокомандващият на военните сили на Каталуния, генерал Доминго Батет, отказва да се подчинява на Женералитата и след като се консултира с премиера в Мадрид, обявява военно положение.

Полицай убива пехотинец и армията отвръща на удара. При сблъсъците през нощта според историците загиват между 46 до 80 души. В 6 ч. сутринта на 7 октомври, 10 часа след обявяването, Компанис се предава на генерал Батет.

Компанис е арестуван с правителството и редица депутати. Снимката им зад решетките ще обиколи света.

На 14 декември със закон е отменена автономията на Каталуния за неопределен срок.

Компанис намира убежище във Франция след гражданската война (1936-1939), където е арестуван от германците през 1940 г. и предаден на диктатора Франсиско Франко.

Разстрелян е на 15 октомври в крепостта Монтжуик над Барселона. Той става герой за каталунските сепаратисти.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


24
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Как разбрахте, че каталунците работят повече от испанците? Направихте изследване ли, лично сте ходили да го проверите ли? Истината в Испания е следната-работиш повече-получаваш повече.Независимо в коя провинция си.Така че престанете вече с тези работливи каталунци!
16
0
 
4
 
! Отговори
Топ Пикър преди 6 години
До 3Каталунците бачкат повече от испанците - факт. Но на кой продават стоката си тез бачкатори? На ЕС! Като Испания не ги признае и ЕС няма да го направи. И с кой ще търгуват? Ще ги блокират от всякъде. Ако искат да си запазят стандарта , нека не се навдигат толкова. Ясно е , че по мирен път не става. С бой пак не става - нямат шанс.
15
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
страшно става
14
3
 
2
 
! Отговори
Божил- до 12 преди 6 години
Теб водката вече те е хванала и сега си търсиш компания? Не съм добър в пиенето- потърси за спаринг партньори професионални пиячи от Новосибирск,сигурно ще си паснете.
13
3
 
1
 
! Отговори
Божил- до 12 преди 6 години
Не приемам съвети от мужишки прислужници.
12
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До БожилПо-добре наблегни на чашката, за да не говориш глупости.
11
1
 
3
 
! Отговори
1 преди 6 години
Само след няколко години Барселона ще бъде клуб от нивото на Аякс или Базел.Няма как отбор от малка държава и първенство да бъде голям.Големите пари се разиграват в големите държави,главно от телевизиите и рекламодателите.През последните години се нагледахме как съдиите тикат Реал и Барселона към КЕШ.Е в бъдеще ще тикат само Реал,разбира се и голямата четворка от Англия,Байерн и Борусия,Пари Сен Жермен и някой италианец.Каталунския пазар от 6 милиона жители неможе да генерира милиарди.Сори...
10
9
 
6
 
! Отговори
Божил преди 6 години
Сега не сме роби на никой,но до 1989 г. бяхме роби на Сесе-Сер а до 2014 г.- на Путиновите губернатори Луканчов,Виденчов,Станишкин и Орешаркин.
9
0
 
5
 
! Отговори
Жиб. преди 6 години
Сега вече е от 48 часа,така че рекордът е подобрен.
8
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
На футбол националният отбор на Каталуния ще е по-силен от Испания а Роналдо ще мине в Барселона и ще бие Реал Мадрид в ШЛ.
7
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Каталуня искат да се отделят от краля и монархофашистите ще ги избият. Каталуня са прави защото кралят на испания е корумпирани и ги краде както НДСВ и ГЕРБ.
6
4
 
7
 
! Отговори
23 преди 6 години
Сега обаче ситуацията е различна от 30-те години.Върви процес на дезинтеграция в ЕС,породен от неравномерното развитие на различните области и преди всичко от различните им плащания към центъра.Резонът е в това,че богатите области сами са постигнали това и не искат да издържат другите,което е нормално.Аз не разбирам защо ЕС трябва да излива млд у нас,след като вижда колко сме мързеливи и крадливи-особено управниците!"Нова ера"каза Си!?
5
3
 
9
 
! Отговори
РОБИ НА БРЮКСЕЛ преди 6 години
Това сме ние. Живеем от подаяния. Ако беше жив КРУМ СТРАШНИ някои предатели велможи щяха да се простят с главите си
4
17
 
13
 
! Отговори
don преди 6 години
ОТ 27 г. ЕС превърна хората от източна Европа бели роби които да им работят и слугуват след една масиран а атака чрез думата ДЕМОКРАЦИЯ която бе гарнирана с пропагандата на Холивудските продукции и най вече порното - използваха Римсиките правила да държат хората като робиБерлинския договор защо отмени цялосната свобода на България. а сега наши полити лижат задниците на Испанската властМай забравиха гражданската война в Испания.В момента в УкрайнаКаталунците искат своя държава и я заслужава
3
16
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Когато един народ не иска да храни търтеи винаги така се получава. Каталунците са работлив народ а испанците само лежат и се.рат. Да сте видяли испанец на нивата на полето? Няма как да видите защото тази работа се върши от източните роби. На испанците им дай да си връткат карнавали и гюбеци. Докато каталунците не чакат на някой да им свърши работата а сами си я вършат и не връткат гюбеци а работят като волове. Това ви го казвам като живял 15 години в тази страна.
2
17
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Скоро Рахой и Тиквата ще си направят единна европейска армия. Tака всички бунтове в ЕС ще могат да бъдат смазвани също както по времето на гладиаторите и Римската империя, после ще ни наръчкат чиповете.
1
7
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Фантазьори от външни пари.