Под бащиния покрив... До 29! Но пък има и по-зле в Европа

Словенките напускат дома на родителите си на 30 години
28 окт 2017 09:49,
106
Под бащиния покрив... До 29! Но пък има и по-зле в Европа
Снимка: архив Reuters

Българите напускат дома на родителите си средно на 29,3 години. Като цяло пък европейците отлитат от бащината къща на 26,1 години, сочат данни на Евростат.

Според тях българките живеят с мама и татко до 27-годишна възраст, докато мъжете се разделят с родителите си чак на 31,7 години. В същото време средностатистическата европейка дели един покрив със семейството си до 25-годишна възраст, а мъжете остават с родителите си средно 2 години повече.

Най-дълго с родителите си живеят словенките, които се отделят от семейството си на 30-годишна възраст. На второ място са хърватките, следвани от италианките, които напускат родителите си малко след като навършат 29 години, пише "Монитор".

На другия полюс са скандинавките. Шведките и датчанките например напускат дома си, преди да навършат 21 години

Така нашенките се нареждат на 9-о място в класацията за най-късно напускащи бащината къща дами.

Българските „мачовци“ обаче завоюват 4-то място в класацията за мамините синчета. По-дълго един покрив със семейството си делят хърватите, които сменят жилището средно на 33,2 години. Челната тройка допълват малтийците и словенците, които отлитат от бащиното гнездо на възраст между 32 и 33 години.

Освен че нашенците напускат дома на родителите си по-късно спрямо средностатическите европейци, българите започват първата си работа по-късно. Средната възраст, на която жените в ЕС изкарват първата си заплата, е 23 години, или година по-късно от мъжете.

Българките излизат на трудовия пазар чак на 26 години, с което се нареждат на 3-то място в класацията за най-късно започване на първа работа. Преди тях са само италианките и гъркините, които влизат в офиса за първи път на 28 години. Най-рано започват да се трудят пък момичетата в Холандия, които подписват първия си договор още като тийнейджърки на 16 години.

Мъжете в Европа от своя страна започват сами да си вадят хляба средно на 22 години. Холандците отново намират препитание най-рано - на 16 години. Най-късно първия си трудов договор подписват италианците, които чакат, докато навършат 28 години. Същевременно родните представители на силния пол излизат на пазара на труда средно на 24 години, показват още данните на Евростат.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


106
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
68
1
 
10
 
! Отговори
Ъпсурд преди 6 години
Аз се чудим А8 ца или 4- три стаен оня ме гледа като Чикибегристайн
67
0
 
6
 
! Отговори
фортекс преди 6 години
То да е къща добре, но в апартамент не става.
66
13
 
11
 
! Отговори
Циник до 72 преди 6 години
Грешни изводи - Грешни заключения!Още ме е яд, че дадохме над 80 000 ? за наеми...трябваше по-рано да купим жилище!Наем - пари на вятъра!Собствено жилище ( в престижен квартал ) надеждна инвестиция!
65
2
 
24
 
! Отговори
До миро преди 6 години
И защо това да е смисълът на моя живот? Да робувам за банката, да се стискам и накрая да остане за мен малко преди да опъна шортите от мизерия. Не обобщавайте. Това може да е твоят смисъл. Много хора по света не гледат на живота по този начин. Кой за кола давал, кой за дрехи. Оставете хората да харчат както си искат. Вие сте СВ хванали на въдицата на банките и сега хейтите останалите защо живеели. Еми насила някой кара ли ви?
64
0
 
18
 
! Отговори
бай иван преди 6 години
За да си купиш жилище (с ипотека) дори и в провинцията ти трябват 1000-1200 лева зачлата. Колко хора извън София могат да се похвалят с подобна заплата и то преди да са навършили 28-30 г?
63
1
 
27
 
! Отговори
Циник преди 6 години
Жилищен кредит в Германия - фиксирана лихва за 10 години - 1,37%
62
5
 
2
 
! Отговори
до 66 преди 6 години
К'ви глупости пишеш. Това изобщо не е вярно. Може би ако искаш да си ипотекираш вече твое жилище може и така да е. Но ако купуваш ново ти дават 70, 80, 90 или 100% от цената на имота и не ти искат имот за гаранция. Ако ти им предложиш вече е друго.
61
3
 
12
 
! Отговори
Циник преди 6 години
На 27 вече бях изплатил жилището си в Пловдив ( след 3 години работа в Оснабрюк) Няма нищо лошо в здравите семейни връзки.А и в България - начина на живот...по точно пародията на такъв - не позволява на младите истинска самостоятелност - констатациите в статията ( както сме свикнали от този сайт ) нямат "хинтъргрунд" - даже и последния *** ще разбере - защо в скандинавските страни това е възможно - а у нас - не е!
60
0
 
42
 
! Отговори
Аз преди 6 години
Така е но....моя баща на времето се е махнал на квартира за да не е с техните и до ден днешен плаща квартири,на всичкото отгоре и брат ми плаща квартири,само на мен ми писна и се прибрах да живея при баба ми в двуетажната къща с 5 стаи и 1 декар двор.Плащам всички сметки,пълня хладилника всяка седмица и помагам на старата,а тя си умира от кеф.Важното е да си полезен а не търтей.
59
1
 
10
 
! Отговори
огледалце огледалце преди 6 години
Дрън та пляс точно па банките си искат обезпечение стар наследствен имот който да е поне 1/3 от стойността на новото ви жилище , ако и жена ви даде 1/3 та още по добре за банката , банката пари без обезпечение не дава , ако ще и да сте бабин дедов ........
58
0
 
11
 
! Отговори
Неа преди 6 години
Тъй че размислите по тая статистика са врели некипели . Питай патило ...
57
2
 
27
 
! Отговори
Неа преди 6 години
А аз бях на 18 когато заминах и след 2 години се върнах . После на 23 заминах отново . Пари за собствено жилище още нямам . Може скоро да нямам... Но един хубав извод си направих за себе си : Не ми се дават готови изкарани пари за квартира , а на среща ми да няма нищо . Сега ако съм на този хал предпочитам по до късно да живея с нашите , но да си кътал пари за собствено жилище . Не да живея по квартири или да се занимавам с кредити за 30 г
56
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Всички "Ало апаши" си живеят в бащините къщи, но работят нон стоп.
55
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Аз бях точно на 29 когато заминах и повече не се върнах ..
54
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тунеядеца: За всичко е виновен ес и нато...и боко тиквата...и сорос....
53
3
 
22
 
! Отговори
Неа преди 6 години
Я сега направете една статистика на ипотечните кредити и сравнете България с Дания , Швеция и др . А после направете същото и със заплатите . Тогава говорете за мамини синчета и прочие .... Не че подкрепям живота с родителите , напротив . Просто търся обективност . Може на 21 да ти се иска и да си готов да ги напуснеш но да го осъществиш на 31 ...щото финанси трябват , не толкова желание
52
12
 
0
 
! Отговори
огледалце огледалце преди 6 години
Значи който се движи с градския транспорт в София е мамино синче и татково корве щото няма пари за нов джип дизелов 4х4 , а огледайте се мамините сметкаджии в градския транспорт що за стока сте , даже пари и за такси с АГУ нямате таткови журналистически *** .........
51
3
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Това, че не напускат бащиния си дом не е проблем, а проблема е, че си остава хрантутняци.
50
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Важното е да има и по зле
49
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Имало и по-зле ли?Е,ние сме свикнали винаги да бъдем най-0зле от всички и когато видим някъде по-зле от нас,се радваме като дете близалка.