Под бащиния покрив... До 29! Но пък има и по-зле в Европа

Словенките напускат дома на родителите си на 30 години
28 окт 2017 09:49,
106
Под бащиния покрив... До 29! Но пък има и по-зле в Европа
Снимка: архив Reuters

Българите напускат дома на родителите си средно на 29,3 години. Като цяло пък европейците отлитат от бащината къща на 26,1 години, сочат данни на Евростат.

Според тях българките живеят с мама и татко до 27-годишна възраст, докато мъжете се разделят с родителите си чак на 31,7 години. В същото време средностатистическата европейка дели един покрив със семейството си до 25-годишна възраст, а мъжете остават с родителите си средно 2 години повече.

Най-дълго с родителите си живеят словенките, които се отделят от семейството си на 30-годишна възраст. На второ място са хърватките, следвани от италианките, които напускат родителите си малко след като навършат 29 години, пише "Монитор".

На другия полюс са скандинавките. Шведките и датчанките например напускат дома си, преди да навършат 21 години

Така нашенките се нареждат на 9-о място в класацията за най-късно напускащи бащината къща дами.

Българските „мачовци“ обаче завоюват 4-то място в класацията за мамините синчета. По-дълго един покрив със семейството си делят хърватите, които сменят жилището средно на 33,2 години. Челната тройка допълват малтийците и словенците, които отлитат от бащиното гнездо на възраст между 32 и 33 години.

Освен че нашенците напускат дома на родителите си по-късно спрямо средностатическите европейци, българите започват първата си работа по-късно. Средната възраст, на която жените в ЕС изкарват първата си заплата, е 23 години, или година по-късно от мъжете.

Българките излизат на трудовия пазар чак на 26 години, с което се нареждат на 3-то място в класацията за най-късно започване на първа работа. Преди тях са само италианките и гъркините, които влизат в офиса за първи път на 28 години. Най-рано започват да се трудят пък момичетата в Холандия, които подписват първия си договор още като тийнейджърки на 16 години.

Мъжете в Европа от своя страна започват сами да си вадят хляба средно на 22 години. Холандците отново намират препитание най-рано - на 16 години. Най-късно първия си трудов договор подписват италианците, които чакат, докато навършат 28 години. Същевременно родните представители на силния пол излизат на пазара на труда средно на 24 години, показват още данните на Евростат.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


106
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
48
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Борянче, вземи си една шведка те са най-мъженствени и най рано напускат бащиното огнище.
47
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ДО 49: "СА КАТО НЯМА ДОСТАТЪЧНО ПАРИ!!!!!!"Хората са ти написали, че се сещаш да работиш чак на 26 години ... ако изобщо се сетиш !
46
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Юнакът с "големите топки" що бозал 30 години !!!
45
1
 
13
 
! Отговори
27 годишен преди 6 години
Мамка му!! Остават ми още две години
44
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Борянче, да разбираме ли че имаш проблеми с "българските мачовци". Скоро не са ти посещавали прашлясалата пещеричка, а?
43
7
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ИЗОБЩО НЕ Е ДО НАЦИОНАЛНОСТ!!!!!АЗ И НА 20 ЩЯХ ДА ИЗЛЯЗА ОТ ДОМА И ДА ЗАЖИВЕЯ САМ НО ТОГАВА ИМАШЕ ПОВЕЧЕ ПАРИ!!!СА КАТО НЯМА ДОСТАТЪЧНО ПАРИ!!!!!!ТЪЙ, ЧЕ ЖИЗНЕНИЯ СТАНДАРТ Е ОПРЕДЕЛЯЩОТО! А НАШИЯ НЕ Е МНОГО ВИСОК!
42
17
 
20
 
! Отговори
Миро преди 6 години
Няма нищо по-хубаво от това да си самостоятелен! Монетата има две страни. Има много хора които дават пари за 15годишните си коли като луди, всяка седмица по 2 пъти минимум на кръчма и дискотека, а в тях тапети няма, пък камоли собствено жилище... Познавам и хора които с не толкова големи заплати успяха да си купят жилище! Вярно, стискат дупето малко, но в крайна сметка това е целта на живота - да имаш семейство и дом! Който иска и не е мързелив, може да живее Що годе добре и в България!
41
2
 
35
 
! Отговори
сдд преди 6 години
Теглете заеми за бараки, за да има да връщате цял живот на евреите.Щото, ако не теглите заеми и да храните евреите, значи сте женчовци.
40
6
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Стига бе хора, едно е стандарта друго е манталитета. Проблемът е манталитетът, на 30 г. мама пере и готви, после гледа внуци докато младите се шлаят. Затова имаме такива отношения, нормално ли е баби и дядовци да командват децата и внуците си, как живеят, къде ходят, защо детето е така облечено. Масово мъжете имат детинска връзка с майка си. Една сексоложка пишеше за нейн пациент как майка му идвала да го завива нощем, а той вече е семеен. Хваща ги докато правят с.. . Е нормално ли е това?
39
0
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Всички сте самостоятелни с апартаменти на лизинг за поне четвърт милион,две деца,джип,малка яхта и мерцедес.Супер сте страхотни сте и като се събудите пак краката ви отвити. От 100 човека които познавам едва няколко могат да си позволят да изплащат апартамент.При това е доста напрегнато защото са тотално зависими от работата си.Тук процентът на самостоятелните състоятелни бизнесмени е 98%.Пичове,не сме на риба..
38
0
 
31
 
! Отговори
маке преди 6 години
я па живеем при жената заврен зет съм само кръкането си е мое
37
2
 
35
 
! Отговори
анонимен преди 6 години
Идеята е - взимайте заеми и се изнасяйте от къщи за да не ви смятат за мамини синчета. Иначе как се правят такива статистики в страна, където няма нормална адресна регистрация, аз лично не знам.
36
3
 
29
 
! Отговори
Пепи преди 6 години
Както винаги *** статистика.100 човека са яли картофи 100 човека са яли пържоли.Значи 200 са яли пържоли с картофи.А и българските жилища особено по селата са доста големи.Това че сина е взел другата половина от къщата не значи че живее с родителите си.
35
2
 
21
 
! Отговори
кво толкова преди 6 години
Всеки се бори както може!И както му отърва!Понякога успяваш,понякога-не!Това е живота!
34
6
 
22
 
! Отговори
маминотото преди 6 години
Тате носи мама меси баба готви.Да живей живей труда.
33
6
 
24
 
! Отговори
Ели преди 6 години
За много хора е нормално "детето" да живее при родителите без да плаща за ток и храна , а да си купи кола за 10-15 хил.Като създаде семейство,пак бабите да отглеждат и възпитават малкия човек.И това не е проблем от малкото пари, а от манталитета. Ние не живеем в замъци , а в тесни апартаменти с една баня и кухня .С цената на малко повече труд човек може да е самостоятелен.Изключвам случаите,когато има болест или други тежки обстоятелства.
32
7
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Само бедните и нисшите духом гонят и захвърлят децата си. В България се оказва, че по-податливи на манипулациите са българките. Крайно време е повече млади хора да разберат, че умният човек се учи от грешките на другите.
31
1
 
10
 
! Отговори
макара бе преди 6 години
За монополови баракове безлихвен безсрочен кредит?По европроект.За апартаменти в софия .с детска стая.Айде стига бе.
30
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 34Точно обратното. Банкерите нямат полза да дигат лихвите. Като не разбирате нещо как работи поне не се излагайте макар и анонимно.
29
13
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 32Защо мислиш, че всички са на заплата като твоята? Може да имат бизнес? Аз си купих двустаен верно на кредит но нямам никакви проблеми да си го изплащам защото имам малък бизнес и финансово съм добре. Защо трябва всичко да е купено от раз нямам идея. Няма никакъв проблем да живееш в апартамент на кредит или да караш нова кола на лизинг... това е някакъв балкански комплекс че видиш ли трябва да изтупам една торба пари ...