Под бащиния покрив... До 29! Но пък има и по-зле в Европа

Словенките напускат дома на родителите си на 30 години
28 окт 2017 09:49,
106
Под бащиния покрив... До 29! Но пък има и по-зле в Европа
Снимка: архив Reuters

Българите напускат дома на родителите си средно на 29,3 години. Като цяло пък европейците отлитат от бащината къща на 26,1 години, сочат данни на Евростат.

Според тях българките живеят с мама и татко до 27-годишна възраст, докато мъжете се разделят с родителите си чак на 31,7 години. В същото време средностатистическата европейка дели един покрив със семейството си до 25-годишна възраст, а мъжете остават с родителите си средно 2 години повече.

Най-дълго с родителите си живеят словенките, които се отделят от семейството си на 30-годишна възраст. На второ място са хърватките, следвани от италианките, които напускат родителите си малко след като навършат 29 години, пише "Монитор".

На другия полюс са скандинавките. Шведките и датчанките например напускат дома си, преди да навършат 21 години

Така нашенките се нареждат на 9-о място в класацията за най-късно напускащи бащината къща дами.

Българските „мачовци“ обаче завоюват 4-то място в класацията за мамините синчета. По-дълго един покрив със семейството си делят хърватите, които сменят жилището средно на 33,2 години. Челната тройка допълват малтийците и словенците, които отлитат от бащиното гнездо на възраст между 32 и 33 години.

Освен че нашенците напускат дома на родителите си по-късно спрямо средностатическите европейци, българите започват първата си работа по-късно. Средната възраст, на която жените в ЕС изкарват първата си заплата, е 23 години, или година по-късно от мъжете.

Българките излизат на трудовия пазар чак на 26 години, с което се нареждат на 3-то място в класацията за най-късно започване на първа работа. Преди тях са само италианките и гъркините, които влизат в офиса за първи път на 28 години. Най-рано започват да се трудят пък момичетата в Холандия, които подписват първия си договор още като тийнейджърки на 16 години.

Мъжете в Европа от своя страна започват сами да си вадят хляба средно на 22 години. Холандците отново намират препитание най-рано - на 16 години. Най-късно първия си трудов договор подписват италианците, които чакат, докато навършат 28 години. Същевременно родните представители на силния пол излизат на пазара на труда средно на 24 години, показват още данните на Евростат.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


106
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
88
1
 
17
 
! Отговори
xexe преди 6 години
Статията ни казва следното: Ако не искате да ви смятат за ''мамини синчета'',излезте на квартира,или си купете на кредит апартамент.Естествено не се споменава че 70-80% от Българите работят за 600 лева.
87
6
 
9
 
! Отговори
И така и така!?!?!? преди 6 години
98% от всички по долу не само нямат необходимите години но не са и женени/омъжени.Като ви чета ,,умните мисли",нелепите фантазии и детското ,,защо трябва да живеем отделно от родителите си" виждам че това е,,детски сайт"Ами трябва отделно защото това са две /или три/ поколения под един покрив.Ако сте женени проблема свекърва/тъща е огроменНо как да го проумееш ако не си го изживял.Интернет сайтовете и постванете в него е територия предимно на млади хора още не запознати с РЕАЛНИЯТ живот.
86
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
За втори път чета подобна статия. Защо се пише и публикува? Съгласен съм с някои изводи по-долу, може да е за натиск да се теглят кредити. Колко получава един млад човек у нас след гимназия или университет? От 600 до 1000 лева в София. И с тези пари как да е самостоятелен, кредит ли да се тегли, семейство ли да храни, кола ли да поддържа? А ако има възможност да живее с родителите си и се разбират, защо да подхранва лихвари и банки? А при малкия брой детски градини, родителите могат да помагат.
85
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Какво точно преставлява идеята на статистиката, А лично живея отделно от родителите си още от 19 годишна възраст още учащ.Но това не означава .че съм бил финансово независим от тях.Също така живеех в жилище което е тяхна собственост, а да и нямах грижа да плащам сметки ,те си се плащаха по някъв начин и не ги мислех.Т.е. това не е финансово независимост от родителите.Да в един момент финансовата независимо идва но тя не е следствие на това на колко си години, а на финансова реализация и пак мог
84
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Статия комбинирана от статистика и мъжемразки тълкувания. Така че искам да се извиня на авторката от името на мъжете .Не знам какво точно са ти направили но се извиняваме.
83
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Аз се отделих на 18 години. Взех и малък апартамент в краен квартал, оправих го малко по малко. Не е лесно, но е хубаво човек да е самостоятелен.
82
3
 
21
 
! Отговори
Б преди 6 години
Гнусна, пошла и цинична еврейска пропаганда !!!Младите хора са ПРИНУДЕНИ да живеят с родителите си защото евреите изнесаха работните ни места, надуха цените на жилищата до небесата а заплатите на хората не само в България но и на запад едва стигат за най-необходимото.ето за това младите не могат да започнат живота си - заради гнусната ви глобализация, мерзки лихвари !
81
3
 
14
 
! Отговори
Запад vs Balkans преди 6 години
Подобни статии показва колко различни култури сме на континента. На север хората са с по-ниска търпимост към съвместното съжителство. Опитват се и нас да ни направят така. Работят върху младите и то доста успешно. Веднъж разбита основната обществена клетка - семейството и ще ни промият мозъците като на немците. Ще има терор, който ние ще посрещаме с плюшени мечета. Така че, не слушайте банкстерите и дано по-дълго запазим родовото в нас.
80
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Да разбирам, че ако родителите са починали и семейството на някое от децата им живее в същото жилище, е срамно? Друго си е я ипотека, я наем.
79
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Който както иска така ще живее,какво само през два,три дни пускате една и съща статийка.
78
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Колкото до Швейцария току що прочетох че са дали червен картон на бежанците . Това е единствената държава която е в час и намаля помощите са лентяи , а не я увеличава и не подстрекава да присъстват в държавата на гости !!!
77
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Германците обичат да си живеят по квартири , така както и англичаните . За останалите незнам , но при тези две нации конкретно е ок да нямат собствено жилище , за тях това е напълно в реда на нещата .
76
4
 
23
 
! Отговори
ГФФ преди 6 години
Имам роднина женен за германка ,като дойде в България и се ококорва на всякъде къдет има блок и пита :Ама това всичкото собствени жилища ли са? ДА- викам аз .Тя гледа и се мае жената ,хем беден народа а пак има жилище .Те там на запада се бъхтят и плащат наеми иначе цъкат айфони,айпади епъл тиви и тъй нататък. СТАТИЙКАТА ПРОПАГАНДИРА КРЕДИТНОТО РОБСТВО
75
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не са шведи ами джедаи ,колко е фиксирана лихвата в Германия не знам но при положение че шведите и швейцарците имат едно общо нещо по високи заплати от германските такава и там банковата система железна , иначе една банка лимонка на едни дърти джедаи фалира показно в ню Йорк точно с необезпечени ипотеки в джедайското гето както и един друг джедаи мадкофф го вкараха уж в дранголника и Тръмп им е президент ха ха ха ха не са шведи самия Азис казал че бил наполовина джедай !
74
0
 
12
 
! Отговори
Неа преди 6 години
Те затова нашите шведи нито си играят да учат нито да работят ... Пей сърце ...
73
2
 
15
 
! Отговори
Неа до 78 преди 6 години
Аз работя от 14 годишна . За съжаление това ,че извършваш някаква дейност тук не означава че ще направиш някаква пари ... За справка статия от скоро , че висшистите трябвало да взимат поне 700 лева . Да ама 700 лева не са кой знае какви пари на труда който си хвърли първо да завършиш и след това да го работиш .
72
0
 
3
 
! Отговори
Неа до 70 преди 6 години
И в Англия е същата работа . Само тук започват от 3.6% на горе и се увеличават след няколко месеца .
71
1
 
15
 
! Отговори
Случаен преди 6 години
Я се огледайте, кой работи по ресторанти и кафенета? А лятото по морето студенти и ученици не работят ли? Още от 16 -годишни има деца, които започват работа и ходят на училище. Така, че не говорете, че младите са мързеливи. Въпрос на възпитание. Изключвам ц ......те и децата на богатите.
70
4
 
20
 
! Отговори
криста преди 6 години
Не разбирам това непрекъснато сравняване кой кога щял да напусне родителите си. Защо, ако в един дом има място за всички ? Само за идеята да докажем не знам на кого, че живеем самостоятелно ? И да сме някъде в някаква класация ? Всеки да постъпва, както го чувства. Аман от измислени критерии за това, кога сме пораснали и кога не. У нас не е като на Запад родителите да искат да се освободят по-рано от децата си. Никой на никого не пречи. Изключвам отклоненията и прекаленостите.
69
3
 
19
 
! Отговори
1 преди 6 години
Тези глупости се пишат от банките и дюлгерите