Откриха първия паметник на Васил Левски в Канада

Румен Радев поздрави родолюбивата българска общност
30 окт 2017 08:24, Елка Василева
22
Откриха първия паметник на Васил Левски в Канада
Снимка: архив, Булфото

Първият паметник на Васил Левски в Канада бе открит на празнична церемония в Българската източноправославна църква "Св. Димитър" в югоизточния град Брамптън, провинция Онтарио, съобщи Генералното консулство на България в Торонто.

Проектът се осъществи от почетния консул на Република България в град Мисисага Игнат Канев, настоятелството на БИПЦ „Св. Димитър" в Брамптън с председател Цветанка Христоскова, с организационната подкрепа и координация на генералния консул на България в Торонто Петър Крайчев и дарения от редица български граждани и сдружения на българската общност в Канада и България.

От името на храма Христоскова връчи сертификати на дарителите за изграждане на паметника, сътворен в ателието на инж. Тодор Ганарев и инж. Радиана Дервенска в България.

В поздравителен адрес по повод тържественото събитие президентът Румен Радев приветства "родолюбивата българска общност", която "благодарение на своята енергия и отдаденост доведе тази толкова българска инициатива до успешен завършек".

"Васил Левски е заветът и посоката, която всички българи трябва да следваме, независимо от това в коя точка на света се намираме", се казва в обръщението на Радев.

Първата копка за изграждането на бронзовия бюст на Левски бе направена на 16 юли, два дни преди отбелязването на 180-ата годишнина от рождението му.

 


22
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
0
 
2
 
! Отговори
редник преди 10 месеца
Изпуснахме си държавата !
19
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
До Рали 10
Защо да не е редно? Който какъвто паметник иска да си вдига има право да го стори! Кеф ти Левски кеф ти Луканов! Фараонът на нацията, Татун-Янкоту-Животноту 1Ви беше построил пирамида-мавзулей в центъра на София! Да не е питал Хеопс или Рамзес преди да почне да строи??!!
18
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
До 2 :

Такива "патриоти" като тебе са ми най-смешни.Ти като ще оправяш държава,до момента как се справяш,защото като гледам,все още тънем в мизерия? Естествено,че хората ще предпочетат един развит свят,като Канада ,където семейството и децата им ще имат бъдеще,пред това да мизерстват тук и да се чудат кой проблем да си оправят първо.Въобще не ме интерсува държавата в какво дередже е ,а ще си гледам семейството,защото в България винаги ще властва корупцията ,а вие си мислете че ще я оправите.
17
0
 
3
 
! Отговори
Калоян преди 10 месеца
До Българин в България (4)

Моите родители трябва да си заработили пенсиите през многото години, в които са работили. Вярно, че баща ми почина две години след пенсиониране, та неговата пенсия си остава "на ползу роду". Сега ти би трябвало да заработваш твоята пенсия.

А парите, които пращам на майка ми са доста повече от пенсията ѝ. И не е вярно, че не се облагат с данъци. 20% от тях отиват в държавния бюджет под формата на ДДС.
16
0
 
1
 
! Отговори
Господ преди 10 месеца
До Рали

Той надмина Исус Христос!
15
3
 
4
 
! Отговори
автобиография преди 10 месеца
До Наблюдател

КОНЕКРАДЕЦ, КАСОРАЗБИВАЧ, ДЕТЕУБИЕЦ, РЕКЕТьОР- предаден от народа!
Вместо да го освободят - строят му паметници!!!!
14
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Не съм съгласен с крайности като "продали родината си ", но смятам,че малко по малко с годините емигрантите престават да са българи - просто живеят при други условия. А дацата и внуците им ще са чисти чужденци, от български произхад но американци,канадци,испанци и т.н. Битието определя съзнанието.
13
0
 
3
 
! Отговори
Наблюдател преди 10 месеца
Да, Левски е национален герой, но доста преекспониран вече. А когато трябваше да бъде освободен, никой не посмя, но сега паметници му се правят. В момента в България има напъни за унищожаването на най-плодородната й част, там всички българи в чужбина трябва да насочат вниманието си. Защото после може да няма къде да си идвате във ваканция, нито каква вода да пиете като отровят подводните води, които са наше богатство.
12
3
 
6
 
! Отговори
Варна преди 10 месеца
Продължение : има и много българи в торонто на които децата им не знаят и добър ден да кажът на български но така са решили . Колкото до бай Игнат българин с голямо Б но и него го удумват както на всякъде то си е нормално за манталитета ни. До 89 та никога не съм се замислял да емигрирам но през 90 та февруари бях един от първите а иначе всяко лято сме по три месеца в българия лошото е че много бързо минавът
11
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
До Рали 10
Десант!
10
7
 
10
 
! Отговори
Рали преди 10 месеца
Защо?
Васил Левски никога не е стъпвал в Канада. Мисля, че не е редно.
9
5
 
10
 
! Отговори
Варна преди 10 месеца
Какво сме продали ? Родината ли? А родните ни политици след преврата през 89 та какво направиха ? Разрушиха цялата ни икономика събориха и продадоха всичко каквото беше построено след 44 та година че и през царско време подложиха народа на геноцид толерираха и пазеха мутри и бандити и печелеха а хората се чудеха какво да ядът американски мамули или лапад и коприва . А колко от младите са в европа на минимална заплата?
8
7
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Ако някога емигрирам от тоя кИнеф, ще се откажа от бг гражданството си, срамувам се, че съм част от най - пр0стата нация в Европа!
7
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Тоз пишман патриотизъм... човек ще си помисли, че за 1300 години други герои и видни личности заслужаващи паметници нямаме. Всички сте големи патриоти ама освен Левски Ботев друго не знаете.
6
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
До Анонимен 2
Продадох и я замених с най-огромно удоволствие. Ако на това му викаш родина значи си тотално изперкал.
5
9
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
До Българин в България 4
Стой си там, капитане! А с труда на "българите" храните едни суетни депутати които са ви впрегнали и викат 'дий марко"! А и толкова сте генетичните българи че направо сте за смях и оплакване. На всичкото отгоев и не съвсем нормални като психика и поведение! Та стойте си там а пък ние "родоотстъпниците" и без паметник-чучуло можем защото сме оправни и кадърни и сме минали през житейската месомелачка като сме преборили родствената патологична зависимост.
4
22
 
11
 
! Отговори
Българин в България преди 10 месеца
Хубово е , че е открит паметник на Левски! Но скъпи "българи" напуснали кораба България като мишки, когато трябваше всички да се захванем и да оправим родината си, това няма да Ви направи повече българи. Българите са тук в България и с труда си се мъчат да заработят и малките пенсии на родителите Ви, пари за болното им здраве и т.н.. Ще кажете, че им изпращата пари, но те не могот да подобрят живота на нашите родители. Паричките им са лични необложени с данъци, които да влизат в бюджета......
3
5
 
26
 
! Отговори
Циник преди 10 месеца
В Канада паметник на Апостола - в София джамия!
И те така....
2
20
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Продадохте родината си българяни за едните канадски визи. Приятен път но само до Юкон, да не си мислите, че ще ви пуснат в Монреал, Торонто и Ванкувър..
1
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Браво!