Повдигат обвинения на каталунски политици

Те са отговорни за провъзгласяването на независимост
30 окт 2017 15:15, Елка Василева
6
Повдигат обвинения на каталунски политици
Снимка: архив, Reuters

Испанският генерален прокурор Хосе Мануел Маса поиска да бъдат повдигнати обвинения срещу каталунски лидери, включително на сваления премиер на регионалното правителство Карлес Пучдемон и членове на неговия кабинет, предадоха Ройтерс и ДПА.

Маса поиска повдигане на обвинения и за злоупотреба с обществени средства.

Според испанската правна система сега искането ще бъде разгледано от съдия, отбелязва Ройтерс.

Испанският генерален прокурор поиска също от съда да призове Пучдемон като свидетел.

Още по темата

Междувременно председателката на каталунския регионален парламент Карме Форкадел на практика призна, че законодателният орган на испанската автономна област е разпуснат, предаде ТАСС, като цитира в. "Вангуардия".

Според изданието, което се позовава на осведомени източници, Форкадел е отменила насроченото за утре заседание на бюрото на лидерите на парламентарните фракции. Обикновено срещата се произвежда всеки вторник, но председателката на парламента я е отменила заради "разпускането на парламента".

Досега няма официални изявления по този въпрос. Не е ясно и дали каталунският парламент е разпуснат в съответствие с решението на испанското правителство или в рамките на предвидения от сепаратистите учредителен процес по създаване на независима каталунска република, отбелязва ТАСС.

Някои от членовете на разпуснатия каталунски кабинет участват в среща в централата на Европейската демократична партия на Каталуния в центъра на Барселона. Отсъства уволненият регионален премиер Карлес Пучдемон, чието местонахождение е неизвестно, отбелязва Асошиейтед прес.

Сваленият вицепремиер на Каталуния Ориол Жункерас и Карме Форкадел присъстват на среща на партията "Републиканска левица на Каталуния".

Нито една от партиите не е съобщила дали планира да участва в изборите на 21 декември, което би означавало да признае мълчаливо, че приетата миналата седмица декларация за независимост е била символична. Партиите трябва да представят плановете си до 7 ноември, за да сключат коалиция, а пълният списък с кандидати - да бъде представен до 18 ноември.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


6
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ако ги съдят и осъдят испанското правителството ще си вкара таралеж в гащите и зорлем ще ги направи мъченици после да няма кой ни такова гащите.
5
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Продължавам да се питам защо журналистите ни информират какво става в Испания, като се позовават на ТАСС. Позовете се на Ройтерс, на ВВС, на Франспрес. Вие чужди езици не ползвате ли?
4
0
 
3
 
! Отговори
ооо преди 6 години
Жената на терасата на снимката е монтирана/фотошоп.
3
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ама той бил с перука през туй време.
2
3
 
5
 
! Отговори
Българин преди 6 години
Че то стана като в Русия. Ако имаш различно мнение и те вкарват в затвора. Бах го и ЕС-то...
1
4
 
9
 
! Отговори
Очевидно преди 6 години
Каталунците явно имат някакъв психически проблем-наскоро настояваха за повече мигранти(!!??),а сега се цепят без основателна причина!Дали са нещо зомбирани или друго-времето ще покаже.Във всеки случай мигрантския им порив бе охладен от атентата на "Рамбла",сигурно и със сепаратизма ще стане същото.Обаче и тия,дето им внушиха,че са нещо повече от останалите испанци си ги бива,манипулатори от класа.Много успешно повториха украинския сценарий!