След новите US санкции: Русия може да отговори болезнено

Москва засега "не отговаря" на "недружелюбните стъпки"
30 окт 2017 10:50,
182
След новите US санкции: Русия може да отговори болезнено
Снимка: архив, Reuters

Русия има огромни възможности да отговори силно и болезнено на новите американски санкции, заявява политологът Михаил Делягин пред вестник "Независимия газета".

Държавният департамент на САЩ публикува тези дни списък с 39 руски организации - оръжейни компании и разузнавателни служби - с които отсега нататък е забранено да се търгува според нов американски закон заради анексията на Крим от Русия и руската "намеса в изборите в САЩ".

Русия засега "не отговаря" на "недружелюбните стъпки" от страна на САЩ, но с това "провокира нови и нови агресивни стъпки срещу себе си", предупреждава Делягин.

Според него, например, във връзка с президентските избори в Русия през март Вашингтон може да замрази руските инвестиции в американски ценни книжа. "И това няма да подрони рейтинга на САЩ, нали ни разглеждат в същата категория, както Иран, чиито десетки милиарди долари навремето бяха замразени, защо да не замразят и нашите стотици милиарди?", разсъждава той.

Вестник "Ведомости" обяснява в редакционен коментар защо е опасна за Русия принципно новата структура на поредните американски санкции - сега вече те може да засегнат не само руски организации и физически лица, но и партньорите им в цял свят.

Това според изданието създава около Русия потенциално огромна зона на опасност и съществено вдига нивото на риска за чужденците, работещи с руски компании, интегрирани в глобалния икономически свят.

Ако САЩ последователно и системно попълват санкционните списъци, новият механизъм, прехвърлящ тази "токсичност" върху партньорите на Русия, може да формира потенциално безкрайни вериги от контрагенти на Москва, които "се заразяват" взаимно, обяснява всекидневникът.

Кремълската пропаганда може да използва това за нов залп от изявления колко е полезно Русия да замества вноса с родно производство и колко е нужно да гради нови икономически вериги. "Но е невъзможно и нелепо през 21-и век да се създава изцяло суверенна икономическа, финансова и технологическа система", смята "Ведомости".

Санкциите ще траят дълго и изолацията на Русия може да продължи с десетилетия. Тогава всякакви лични гаранции, дори президентски, няма да са достатъчни. И надали ще може да се формира нова политическа реалност, в която санкциите да се заобикалят "по приятелски", пише в заключение "Ведомости".

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


182
Още по темата: САЩРусиясанкции
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
149
6
 
0
 
! Отговори
Не са истрезнели още преди 6 години
До окупация Киевска Русия с зомби пиво Москва бе основной спонсор НАТО ТУрция и Западная Европа.. Трилиони долари и евра от Русия дали на НАтовские государства в том числе США. Если наркомани подставлени на власт в Киев не напали Лугнаск и Днепропетровкс то МОсква и до сих пор сидела в ета позиция..Диверсанти там внушаи что братские республики в том числе Киев,МИнск,София Кишинев ето НИЧЕГО ..Надо помагат на Турция,Германия и США и помогали со газ со нефт со золото со денги ..
148
5
 
1
 
! Отговори
тече проверка от преди 6 години
ПОсле окупация Киевска Русия с помощи зомби пиво и спец наркотики,наглие наркомани вели санкции против Москва сообщает проверка от Дух Светой .Огромние газовие реки воруют от будущее наглие наркомани..В замена на ети реки которие газпром дает на ЕВропа обратно нНИЧЕГО,НИ золото ,ни платина ни серебро ни ..
147
9
 
3
 
! Отговори
Shopp преди 6 години
Наскоро четох, че всеки 5-ти колянов вал В СВЕТА се прави с руска машина------На руски машини не се правят никакви колянови валове. И въобще *** бележи някакъв напредък само защото в периода на *** на Г3 на Запада успяха да закупят известно количество високоточни металообработващи машини.
146
3
 
4
 
! Отговори
Shopp преди 6 години
До БобиТи още малко ще кажеш, че САЩ нямат стругове и фрези за обработка на титан, бре! Бива ли да си толко зле!
145
0
 
5
 
! Отговори
ПЕНКО преди 6 години
ХОРАТА ИЗКУФЯВАТ !!! НЕКА СИ ДАДЕМ "СМЕТКА" , ЧЕ ВСЕКИ ВАЖЕН ЗА ЖИВОТА ЧОВЕК - ПРОИЗВЕЖДАЩ ТОПЛИНА ,ДРЕХИ ,ХРАНА ,ЖИЛИЩА ,ДОСТАВЯЩ ВОДА ,ДОРИ -СРЕДСТВА ЗА ПРИДВИЖВАНЕ ...МОЖЕ ДА ЖИВЕЕ" ЩАСТЛИВ ТА ЩАСТЛИВ "БЕЗ: "ЛОМБОРДЖИНИ", "АСТИН МАРТИН" И ДРУГИТЕ ПОДОБНИ ГЛУПОСТИ...-ОТ РОДА НА "РОЙС" И "СПЕЙС" !!!В ИСТОРИЯТА ОСТАВА САМО ДАЛИЯТ/ЗА БЪДЕЩЕТО НА ДЕЦАТА/- А НЕ ВЗЕЛИЯТ ОТ ПРОИЗВЕЛИТЕ ЖИВОТА ХОРА !!!!!!!!!!!
144
3
 
6
 
! Отговори
@ преди 6 години
Санкциите са унижение. На политическо и държавническо ниво обикновено има реципрочност. Русия излиза само с някакви декларации и обидени физиономии. Анализатора е прав, ако Русия не започне да отговаря реципрочно на такива действия, ще загуби каквото и да е уважение.Не може да те плюят в лицето, а ти да се правиш че вали дъжд. Това го казвам принципно. Ако те удрят, трябва да удариш и ти. Иначе рано или късно падаш. Да не говорим за уважението на околните...
143
0
 
4
 
! Отговори
Боби преди 6 години
До Shopp 143Китай и САЩ са другите производители и то не на РУДА - Много са производители на РУДА - става дума за производство на ЗАГОТОВКИ от които после се формират разни детайлиРусия директно доставя готови детайли от Титан - нали се сещаш Титана е един от най-твърдите метали и доста трудно се обработва.
142
6
 
1
 
! Отговори
Много си преди 6 години
приличат по "ВЕРУЮ' и кой от кого "копира"";Ким Чен от Путин или Путин от КимЧЕ.Заплахи, хвалби.. явно соцначин.. спомняме си...
141
1
 
5
 
! Отговори
Боби преди 6 години
До Информиран 139В Сирия само ВОЕННАТА ПОЛИЦИЯ Е С ИВЕКО - Това са по принцип ТИЛОВИ ПОДРАЗДЕЛЕНИЯ. И са с ИВЕКО защото Медведев ги Купи СКЪПО ПРЕСКЪПО и няма смисъл да седят и Гният на складовете за няколко години ще им "Оползотворят ресурса" и след това за скрап.Предните авио насочвачи и "Инструкторите" са на Тигри и Уазки(за тъй наречените тиловаци но пряко попадение на 120мм мина не прощава и на едните и на другите)
140
5
 
4
 
! Отговори
Shopp преди 6 години
До БобиСпират Титана за САЩ-----Освен *** много други произвеждат титан. Така че само ще се нааакат ако спрат износа. Със същия успех могат да спрат да изнасят нефт и газ.
139
2
 
1
 
! Отговори
пенко преди 6 години
Абсолютен каубойски *** ! Русия е единственния източник на стабилност в САЩ!!! Аз обичам и съм признателен на евреите ! НО Те отцеляват на основата на защитно протовопоставяне ! Днес разчитат на създадената световна банкова система- с основа долара ...а утре ,когато човеците се отърват от долара??? 320 милиона срещу 7 милиарда човека ??? Кой ще иска да е РОБ на Сорос , Зукърбърг и Гейтс ??? ГЕНИАЛНИТЕ ЕВРЕИ ТРЯБВА ДА СА ЛИДЕРИ А НЕ ПОРОБИТЕЛИ !!!!!!
138
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Дори и аз на прима виста не знам къде да търся информация - вероятно в посолството - но за това трябва да идеш лично до там ...Обаче няколко поста по-надолу знаеш, че има огромно търсене на ИнжИнери. От къде го знаеш бе троби, от опорните точки ли?
137
2
 
2
 
! Отговори
Информиран преди 6 години
До До Анонимен 107Ние какво правим - магарешки каручки! Наскоро четох, че всеки 5-ти колянов вал В СВЕТА се прави с руска машинаНие правим главите за всички ДВГ на БМВ, джиповете на Ауди, Пежо, седалките и кожените салони на БМВ 5 и 7 и Мерцедес.Амортисьори, окабеляване, окачване датчици, маркучи и каквото се сетиш за автомобилите.Ще знаеш, че ХОНДА, Тойота, Рено, Нисан и Фолксваген които произвеждат общо повечето от двигателите в цял свят ще ползват точно руски машини за коляновите валове
136
3
 
2
 
! Отговори
Информиран преди 6 години
До До Анонимен 107Правят си хората автомобили. Някои - на и над световно ниво - КАМАЗ, дето не пуска вече десетина години никого пред себе си на Париж-Дакар, Тигр, Волк и маса други за военни цели.КамАЗ - ДВГ Либхер, скорости ZF,окачване Билщайн, финландски диференциали.Тигр, Волк, Куче, Котка, Жаба - в Сирия руснаците са с IVECO .
135
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Каскети предайте на вашите савецкие таваришши да накарат да си изтеглят руските олигарси милиардите от американските банки и да наказват кандидатите за зелени карти,да видят те "краварите"къде зимуват раците ХА=ХА=ХА.ще накажете болезнено"на гол тумбак чифте пищови",алкашка му работа
134
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
И какво ще направи Рашкистан?Ще спре износа на сельодка за САЩ ли?
133
4
 
3
 
! Отговори
Боби преди 6 години
До 111Пак се изказа НЕПОДГОТВЕНАко а те май вече го направиха обявят РТ и Спутник за "Носители Чуждо влияние" или нещо от тоя род беше формулировката могат всеки техен гост да го подложат на каквито си искат проверки, дори да го арестуват превантивно а и могат кой да е материал да спрат от излъчване - ДЕМОКРАЦИЯ МАЙНАПредстави си същото за СНН или АБС излъчващи за Русия дори и да не излъчват на Руски езикА ти мислиш че рашките ще направят нещо на Дисковери канала примерно Не няма политика
132
4
 
6
 
! Отговори
ссдд преди 6 години
До 133 :Такова понятие като "руски автомобил" на световно ниво ,не съществува ! Даже самото понятие "руски автомобил" е спорно че се използва правилно ,защото руснаците правят "автомобили" колкото да покажат ,че могат да сложат 4 гуми на ламарина.Ако на това му викаш автомобилна промишленост...добре.
131
5
 
8
 
! Отговори
111 преди 6 години
До БобиИ Русия ще спре американските канали на руска територия така ли ? Това ще е по-голяма загуба за руснаците от колкото за всеки друг.От друга страна пък американците пет пари не дават за някакви си руски канали на тяхна територия и тем подобни глупости.Разбери ,че от тези "огледални" действия само може да си изпати Русия.Никой не е в състояние на наложи санкции на САЩ и да бъде печеливш,колкото и да ти се иска.
130
7
 
4
 
! Отговори
До Анонимен 107 преди 6 години
Правят си хората автомобили. Някои - на и над световно ниво - КАМАЗ, дето не пуска вече десетина години никого пред себе си на Париж-Дакар, Тигр, Волк и маса други за военни цели. Другото си го купуват. Ние какво правим - магарешки каручки! Наскоро четох, че всеки 5-ти колянов вал В СВЕТА се прави с руска машина. Вчера са пуснали завод за лагери. И от тях ще изнасят. Ти седи и се чуди, какво да издрънкаш! Още - да направиш авиодвигател като АЛ-41Ф1 е доста по-трудно, отколкото Мерцедес 500 SEL!