След новите US санкции: Русия може да отговори болезнено

Москва засега "не отговаря" на "недружелюбните стъпки"
30 окт 2017 10:50,
182
След новите US санкции: Русия може да отговори болезнено
Снимка: архив, Reuters

Русия има огромни възможности да отговори силно и болезнено на новите американски санкции, заявява политологът Михаил Делягин пред вестник "Независимия газета".

Държавният департамент на САЩ публикува тези дни списък с 39 руски организации - оръжейни компании и разузнавателни служби - с които отсега нататък е забранено да се търгува според нов американски закон заради анексията на Крим от Русия и руската "намеса в изборите в САЩ".

Русия засега "не отговаря" на "недружелюбните стъпки" от страна на САЩ, но с това "провокира нови и нови агресивни стъпки срещу себе си", предупреждава Делягин.

Според него, например, във връзка с президентските избори в Русия през март Вашингтон може да замрази руските инвестиции в американски ценни книжа. "И това няма да подрони рейтинга на САЩ, нали ни разглеждат в същата категория, както Иран, чиито десетки милиарди долари навремето бяха замразени, защо да не замразят и нашите стотици милиарди?", разсъждава той.

Вестник "Ведомости" обяснява в редакционен коментар защо е опасна за Русия принципно новата структура на поредните американски санкции - сега вече те може да засегнат не само руски организации и физически лица, но и партньорите им в цял свят.

Това според изданието създава около Русия потенциално огромна зона на опасност и съществено вдига нивото на риска за чужденците, работещи с руски компании, интегрирани в глобалния икономически свят.

Ако САЩ последователно и системно попълват санкционните списъци, новият механизъм, прехвърлящ тази "токсичност" върху партньорите на Русия, може да формира потенциално безкрайни вериги от контрагенти на Москва, които "се заразяват" взаимно, обяснява всекидневникът.

Кремълската пропаганда може да използва това за нов залп от изявления колко е полезно Русия да замества вноса с родно производство и колко е нужно да гради нови икономически вериги. "Но е невъзможно и нелепо през 21-и век да се създава изцяло суверенна икономическа, финансова и технологическа система", смята "Ведомости".

Санкциите ще траят дълго и изолацията на Русия може да продължи с десетилетия. Тогава всякакви лични гаранции, дори президентски, няма да са достатъчни. И надали ще може да се формира нова политическа реалност, в която санкциите да се заобикалят "по приятелски", пише в заключение "Ведомости".

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


182
Още по темата: сащрусиясанкции
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
129
6
 
7
 
! Отговори
мдаа преди 6 години
Знаят кого и как да стиснат за топките американците .Ако руснаците не желаят това просто връщат Крим и въпросът приключва. Ако искат да запазят базите си да се разберат с украинците срещу газ или нещо друго и светът ще стане малко по-добър.Но не -те искат да владеят чужди територии .Не им стига една шеста от земното кълбо.
128
10
 
7
 
! Отговори
Боби преди 6 години
До 111А като изгони 700 "Служителя" на посолството - които се занимаваха със всичко друго не и с дипломатическа работа а по принцип още 150 може да изгони без да се променят нещата по тъй наречените Огледални действия? Това болезнено ли е?САЩ правят проблеми на РТ и Спутник това са 2 канала излъчващи и в САЩ а ако РФ правителство предприеме ответни мерки за ДЕСЕТКИТЕ международни и ЛОКАЛНИ но със чуждо финансиране медийни канали в руското пространство? Кой ще плюе по Путин и РФ тогава?
127
8
 
12
 
! Отговори
111 преди 6 години
Русия щяла да отговори болезнено на САЩ....****ти вица :D
126
9
 
5
 
! Отговори
Боби преди 6 години
До Анонимен 128Реват защото трябва да си седнат на Д и да почнат да бачкатПример защо Русия Купуваше от Украйна Двигатели за Хеликоптери, Самолети и Кораби като конструкторските бюра разработили двигателите са Руски?Защото им беше по-евтино и не трябваше да си седнат на Д и да почнат да работят.Е принудиха ги да "Импортозаместват" едно по едно. За да се отърват само от зависимостта от Украйна ще им трябват още поне 2 години макар че основните замествания ги свършиха вече.
125
9
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Какво стана бе? Нали санкциите са много хубаво нещо за Русия? Не мога да ви разбера сега защо ревете?
124
7
 
8
 
! Отговори
Боби преди 6 години
До Мечников 125Независимо че в САЩ има много умни хора като се почне действия в глобалната политика незнайно защо стават ***.иЕто натискат РФ енергетика. Какво отговориха рашките? Ядрен реактор ВВЕР-1200, 2020 влиза в тестова експлоатация реактор с бързи неутрони и пригаждане на вдрените реактори от подводници за ПОДВОДНИ(Да добре чухте подводни) ЯДРЕНИ РЕАКТОРИ - проектирани да работят 30 години без тех поддръжка и зареждане. А понеже са под водата и няма как да прегреят и взривят
123
3
 
5
 
! Отговори
Боби преди 6 години
До европа 123Пак недоразбралРФ инвестира в САЩ Облигации и други Ценни книжа - това е вид поддръжка на чуждата икономика. Правят това за да получават дивиденти. Реално в момента САЩ Облигации са най-доходните в света. Политическия въпрос е те ще ни натискат нашата икономика а ние ще финансираме тяхната - По-добре тия пари да се вложат в нашата икономика. Има само един проблем може да влагаш в индустрия или услуги ако имаш пазар. А пазара сега зависи от Санкциите - Чакаме новите отрасли под сан
122
10
 
11
 
! Отговори
Мечников преди 6 години
"След новите US санкции: Русия може да отговори болезнено"Естествено, че може. Болезнено за самата Русия. Като т. нар. "контрасанкции" и "импортозамещение", в резултат на които руснаците плюскат ***, които, добавени към препарата за баня и спирачната течност, оформят катастрофален коктейл.
121
8
 
5
 
! Отговори
Боби преди 6 години
До русия=джуджеЕ колко години чакаме това от 2014 не става и не става.Преди чакахме СССР да се разпадне но противно на общото мнение СССР не се разпадна заради Икономика. Политически разделиха Съюза. След Брежнев колко се изредиха на поста "Първи"? е техните фракции не успяха да зачистят държавния апарат от поддръжници на другите фракции(нямаха време) И като дойде на власт мекушавия Гроби... Даже другите фракции бяха толкова силни да му устроят и преврат.Еххх Анализирайте и Учете ИСТОРИЯ
120
3
 
9
 
! Отговори
европа преди 6 години
Нали Путин това искаше,многополюсен свят,разделение,изолация,всеки да се оправя сам и никой да не се меси или помага на другия.Какво правят руските пари в САЩ,как така ще им замразят активите.Значи искаме да правим бизнес със Запада и да печелим,но няма да се съобразяваме с това какво иска Запада.Е не може само да искаш,трябва и да даваш.Като ислямските държави,искат Запада да им изкупува петрола на определени цени,но ако Запада поиска нещо,това е нападение срещу културата им.
119
10
 
9
 
! Отговори
русия=джудже преди 6 години
С какво ще отговори Русия ,че не ни е ясно ? Държава която е икономическо джудже,с валута която няма стойност,без влияние извън границите си,с какво може да отговори ? Русия яде санцкии от всички развити държави ,защото играят сечено на белия и развит свят и подкрепят мюсюлманския.Голяма държава ,а реално е джудже ,което може да бъде смачкано икономически от САЩ като троха.
118
4
 
11
 
! Отговори
БГ франсе преди 6 години
До Анонимен 118А бе ти къде живееш в някоя паралелна вселена ли а не в БГ...каква армия имаме сега че е по добра от някогашната ни, тоталитарна армия...какво имаме сега пич...самолети ли ...танкове...артилерия.. ракетно въоражение ли....И ти живееш в измислян свят като Борисов и министрите му...който ни убеждават че в БГ е рай и заплатите са супер и здравоопазването също ..абе всичко...не сте добре хора....
117
0
 
18
 
! Отговори
do 177 преди 6 години
Боби, ти не знаеш какво е ***. *** е всеки един човек който е с различно мнение от моето. Същото е с п-утинисти и со-росоиди. Ако обидя Русия значи съм спонсориран от вторите, а ако плюя по американците значи съм спонсориран от Кремъл. А аз аджеба просто си имам мнение, и някои хора не го разбират това. Още живеят в ерата когато общественото мнение се "спускаше" от "горе".
116
9
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Заяли сте се с Боби! Правилно - Боби знае, информиран е, мисли, просвещава! Зер, няма да спорите с елементарни полуумни ***, разни шопи, гурбетчии, СатаНАТО! Така, че яжте Боби!Със сигурност санкциите вредят на Русия.Но няма кой да закрие бюрото "Яковлев", "Сухой", "Микоян", "Бериев". А "Антонов" го закриха, какво ще им се мотае на "Еърбус", "Локхийд" и "Боинг"! Какво стана с мощния колектив? Ами повечето заминаха за Русия и бяха приети! А РФ сама си прави моторите за хеликоптерите и турбин
115
9
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
За БобиЕми като е бивш военен да се реализира в армията. Сега поне армията е НАТОвска и е в пъти по-мощна и съвременна от по тоталитарно време, може ако иска и във Франция или Германия да се пише при съюзниците ни. Но не трябва да казва че е руски форумен *** иначе няма да го вземат
114
9
 
3
 
! Отговори
Боби преди 6 години
До Анонимен 111Ано Умни - Разбрал НедоразбралНикога не съм бил Кадрови Военен Умнико - ОЗ(Офицер от Запаса) от Химически войски е официалното ми звание - по онова време даже не беше ОЗ а ОК(Офицерски Кандидат) но после се осъзнаха.А това че ме титуловаш *** - означава че не знаеш какво АДЖЕБА правят ТРОЛОВЕТЕ"Пускат мухата" в дадена дискусия на даден форум и след това продължават към следващия форум. Обикновено пуска провокативни изказвания които не са подплатени с факти и/или логика.
113
11
 
17
 
! Отговори
Сюзън преди 6 години
Крим е руски! ФАКТ! евроатлантиците могат да почнат да мучат сега ! :)
112
4
 
7
 
! Отговори
Боби преди 6 години
До Анонимен 109Колко положителни новини за Русия и колко новини за реалното търсене на специалисти в Русия има в нашето "Медийно пространство"?Дори и аз на прима виста не знам къде да търся информация - вероятно в посолството - но за това трябва да идеш лично до там Докато в България сме заляни с брошурки на западни университети, колко семинара за търсене на дори и талантиСлед това се казва завърши и работи за великите мулти национални корпорации
111
9
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Русия вече не може....в който и да е смисъл.
110
18
 
15
 
! Отговори
Исти преди 6 години
Русия може да отговори,а може и да не отговори понеже това е само началото- санкциите тепърва ще се засилват и ако не върне Крим на неговите собственици и не се извини за кражбата,днешните санкции ще й се сторят песен в сравнение с ония,на които ще бъде подложена след 5 или 10 години!