След новите US санкции: Русия може да отговори болезнено

Москва засега "не отговаря" на "недружелюбните стъпки"
30 окт 2017 10:50,
182
След новите US санкции: Русия може да отговори болезнено
Снимка: архив, Reuters

Русия има огромни възможности да отговори силно и болезнено на новите американски санкции, заявява политологът Михаил Делягин пред вестник "Независимия газета".

Държавният департамент на САЩ публикува тези дни списък с 39 руски организации - оръжейни компании и разузнавателни служби - с които отсега нататък е забранено да се търгува според нов американски закон заради анексията на Крим от Русия и руската "намеса в изборите в САЩ".

Русия засега "не отговаря" на "недружелюбните стъпки" от страна на САЩ, но с това "провокира нови и нови агресивни стъпки срещу себе си", предупреждава Делягин.

Според него, например, във връзка с президентските избори в Русия през март Вашингтон може да замрази руските инвестиции в американски ценни книжа. "И това няма да подрони рейтинга на САЩ, нали ни разглеждат в същата категория, както Иран, чиито десетки милиарди долари навремето бяха замразени, защо да не замразят и нашите стотици милиарди?", разсъждава той.

Вестник "Ведомости" обяснява в редакционен коментар защо е опасна за Русия принципно новата структура на поредните американски санкции - сега вече те може да засегнат не само руски организации и физически лица, но и партньорите им в цял свят.

Това според изданието създава около Русия потенциално огромна зона на опасност и съществено вдига нивото на риска за чужденците, работещи с руски компании, интегрирани в глобалния икономически свят.

Ако САЩ последователно и системно попълват санкционните списъци, новият механизъм, прехвърлящ тази "токсичност" върху партньорите на Русия, може да формира потенциално безкрайни вериги от контрагенти на Москва, които "се заразяват" взаимно, обяснява всекидневникът.

Кремълската пропаганда може да използва това за нов залп от изявления колко е полезно Русия да замества вноса с родно производство и колко е нужно да гради нови икономически вериги. "Но е невъзможно и нелепо през 21-и век да се създава изцяло суверенна икономическа, финансова и технологическа система", смята "Ведомости".

Санкциите ще траят дълго и изолацията на Русия може да продължи с десетилетия. Тогава всякакви лични гаранции, дори президентски, няма да са достатъчни. И надали ще може да се формира нова политическа реалност, в която санкциите да се заобикалят "по приятелски", пише в заключение "Ведомости".

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


182
Още по темата: САЩРусиясанкции
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
26
 
12
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 6 години
Разберете, че ако Русия спре доставката на газ за Европа... - това означава, че сама си налага допълнителни санкции - един вид си прави харакири...
8
5
 
49
 
! Отговори
zeus преди 6 години
САЩ могат да слагат каквито си искат санкции, ако обаче те не са наложени от ООН никой не е длъжен да се съобразява с тях. Големият проблем на САЩ обаче е Китай, те си откриха собствена борса и търгуват петрол за злато или юани, а не за зелени хартийки без покритие.
7
29
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Путин ще се окаже най-голямото зло за империята на злото....крайно време е да го сменят.
6
14
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Русия да забрани търговията с долари на територията на Русия, също и да забрани вноса на коли от запад и да си стегне собствените заводи и да продава петрол и газ само срещу рубли на който иска. ...Оф, то и ние това искаме ама Кремъл иска в омразни долари.
5
9
 
28
 
! Отговори
Топ-експерт преди 6 години
Русия да забрани търговията с долари на територията на Русия, също и да забрани вноса на коли от запад и да си стегне собствените заводи и да продава петрол и газ само срещу рубли на който иска. САЩ всеки ден си бият сами шамари.
4
35
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Путинова Русия бере вече душа !
3
7
 
28
 
! Отговори
санкциониран от 89та преди 6 години
Руснаците вече ни показаха по един сред пръст. Зимата иде, яснота от 2019та с доставките на газа никаква. Лятото все руси заминават на Мармарис и Анталия, а Ангелко си бие камшика..
2
6
 
46
 
! Отговори
Гост преди 6 години
Не разбирам от политика, но зная, че притиснеш ли някой твърде опасно в ъгъла, ще те ухапе!
1
3
 
12
 
! Отговори
И преди 6 години
ся кво?