Убежище на Пучдемон? Премиерът на Белгия се ядоса

Той отново призова за диалог между Барселона и Мадрид
30 окт 2017 08:12, Елка Василева
46
Убежище на Пучдемон? Премиерът на Белгия се ядоса
Карлес Пучдемон. Снимка: Reuters

Намекът на белгийския държавен секретар по убежището и миграцията Тео Франкен, че Белгия може да предложи убежище на отстранения от длъжност председател на каталунското правителство Карлес Пучдемон, предизвика гневна реакция от страна на белгийския министър-председател, съобщи ДПА.

Премиерът Шарл Мишел обвини Франкен, че налива масло в огъня. Той допълни, че предоставянето на убежище на Пучдемон "изобщо не стои на дневен ред" и повтори предишния си призив за диалог между Барселона и Испания, предаде думите му агенция Белга.

Каталунският лидер, който бе свален от власт, след като обяви независимост на автономната област в Североизточна Испания, бе предупреден, че може да бъде арестуван за организиране на бунт - престъпление, което се наказва с до 30 години лишаване от свобода.

Още по темата

Франкен каза по-рано, че "каталунците, които се чувстват обект на политическа заплаха", в това число Пучдемон, могат да подадат молба за убежище в Белгия. Той заяви в ефира на фламандската телевизия Ве Ер Те, че "Белгия може да бъде начин за Пучдемон да се измъкне", но допълни, че засега такава молба не е получавана.

Фламандската националистическа партия на Франкен - "Нов фламандски алианс", която в миналото е демонстрирала сепаратистки амбиции за северния район Фландрия, изразява симпатии към каталунското движение за независимост.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


46
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
32
0
 
0
 
! Отговори
Лиа преди 6 години
До Цецо Вярно!
31
0
 
1
 
! Отговори
Лина преди 6 години
До Цецо
30
1
 
0
 
! Отговори
Веско преди 6 години
До бПич, ти явно чукча - нечитател. Въобще не понял какво съм написал ама си цапай в нета.
29
1
 
4
 
! Отговори
б преди 6 години
До Веско"ако" .... акото цапа *** и мирише пич,точно както лихварслия юдо-масонски кибук наречен Европейски СъюзКаталуня просто иска да излезе от Европеския Съюз и единственния начин да го направи е като стане независима държава - за това евреите са в истерия
28
1
 
0
 
! Отговори
Веско преди 6 години
До Глупости!Ама верно много глупости си наръсил. И кво ще стане ако в някоя област на България поискат автономия? Ще ги избиеш, изселиш или ще им направиш възродителен процес?
27
2
 
4
 
! Отговори
Цецо преди 6 години
До Глупости!Нелепо е да сравняваш България с Испания. Тук нямаме автономни области като Каталуния и Баския. Тук в България областите не са автономни а малцинствата никога не са искали да обявяват някаква независимост. Българските турци винаги са били лоялни към България от възстановяването на държавата ни през 1879г и са участвали в българската армия във всички войни срещу Турция - Балканска и Междусъюзническа.
26
4
 
9
 
! Отговори
Глупости! преди 6 години
КОЛКО СА КАПУТАЛОНЦИТЕ ...И КОЛКО СА ВСИЧКИТЕ ОСТАНАЛИ ИСПАНЦИ В ИСПАНИЯ....??!!!ТОВА Е -КАТО ДА ЗАЩИТАВАШ ИСКАНЕТО ЗА "НЕЗАВИСИМА КЪРДЖАЛИЙСКА РЕПУБЛИКА " или "НЕЗАВИСИМА ПИРИНСКА МАКЕДОНИЯ"---В БЪЛГАРИЯ!!!!АМИ АКО ВСИЧКИ ЕТНОСИ И МАЛЦИНСТВА В БЪЛГАРИЯ ПОИСКАТ Т.Н."НЕЗАВИСИМОСТ"...КАКВО ЩЕ ОСТАНЕ ОТ БЪЛГАРИЯ , ТОГАВА.....???!!НЕ УСЕЩАТЕ ЛИ --ЧЕ ТОВА Е НАГЪЛ И НЕСКОПОСАН ОПИТ ЗА РАЗБИВАНЕТО НА ЕДИНСТВОТО НА ЕВРОПА , В УСЛУГА НА ОПРЕДЕЛЕНИ ДИКТАТОРИ И САТРАПИ ...СТРЕМЕЩИ СЕ КЪМ ГОСПОДСТВО
25
6
 
5
 
! Отговори
ЗАТВОР ЗА ПРЕДАТЕЛЯ преди 6 години
ЧОВЕКА , КОЙТО ПРЕДАВА СОБСТВЕНИЯ СИ НАРОД И ДЪРЖАВА , ПОДЛЕЖИ НА ПРИНУДИТЕЛЕН ТРУД---ЗАЩОТО САМО ТРУДА , ТЕ ПРАВИ СВОБОДЕН И СПОСОБЕН ДА ОЦЕНИШ ИСКОННИТЕ НАЦИОНАЛНИ И ЕВРОПЕЙСКИ ЦЕННОСТИ!ЕВРОПА Е НАШИЯ ОБЩ ДОМ--И НИКОЙ НЯМА ПРАВО ДА СЕ ГАВРИ С НЕГО!!ЗАТВОР---- ЗА НЕГОДНИЦИТЕ И ПРЕДАТЕЛИТЕ!!!!!!!
24
5
 
8
 
! Отговори
Белгия преди 6 години
за Белгия да получиш безплатна квартира и пари трябва да си минимум мюсулманин, по възможност от Азия или Африка, за да можеш да оплождаш бледите белгийки!
23
10
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Испанците не бива да му позволяват да се измъкне, чака го бесило или куршум
22
11
 
22
 
! Отговори
Фейк нюз преди 6 години
С тая фалшива новина за убежището само се цели дискредитирането на каталунския премиер. Много им се иска така лесно да се отърват от него, ама няма да стане. Зад него стои мнозинството от каталунците, които вече заявиха че няма да следват инструкциите от Мадрид. Не може да биеш и риташ хората , а после да искаш да те уважават и следват.
21
8
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тоя поне е завършил образованието си в Оксфорд.А умните българи си избират постоянно един полуграмотник, прочел една книжка, възпитаник на развъдника за недоразвити милиционери в Симеоново.При това от специалност Пожарна безопасност, тъй като не му е стигнал бала и за милиционер.
20
9
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Пучдемон е поискал убежище в Турция като Йоджалан.
19
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Обаче вчера селското отборче Жерона от покрайнините на Каталуня как жестоко се подигра с мадридския гранд Реал Мадрид.
18
12
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Както винаги казвам - за всичко е виновен народа и всипки вие. Дойдоха времена на засищане , преяждане , пърденее ...И хората почнаха да си търсят проблеми.Питайте вашите дядовци , какво е глад и нищета и ще разберете , че вървите по много лош път, където има само хляб , бомби и студ.Оставате се на пропагандата и популизма да ви размътят главите и после вие ще плащате цената.
17
6
 
10
 
! Отговори
ДС преди 6 години
ЦРУ или КГБ са виновни за разделението. Може и двете.
16
14
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Човек който разцепва Европа. ..Не заслужава милост. Да се оправя в държавата си. Ако бъде арестуван да си носи кръста. Има глава .
15
17
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
всички евреиски *** са мобилизирани да торлявят срещу Каталуня !Каталуня ще буде свободна и това е само началото !Гнусната ви античовешка идея да заробите целия свят, така наречения "нов световен ред" умира така като умре предишната евреиска лъжа - комунизмаНие хората ще се освободиме от гнусната ви лихваска тирания и ще ви въздадем заслуженото !
14
16
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Барселона е лицето на Испания за пред света.Там се намират всички, забележителности, с които доскоро Испания се хвалеше.Там са легендарната САГРАДА ФАМИЛИЯ на Антонио Гауди.Там е незабравимия ПАРК ГРЮЕЛ.Там е КЪЩАТА НА ПРИЗРАЦИТЕ НА ПАБЛО ПИКАСО.Там е ОЛИМПИЙСКИЯТ СТАДИОН на който през 1992 се проведе Олимпиадата.Там е и изключителното съоръжение КАМП НОУ на най-великият клубен отбор на Земята.А Мадрид е една вмирисана клоака, пълна с zИ-gА-nИ от цял свят и *** от миризливите маври.
13
12
 
7
 
! Отговори
Хм преди 6 години
До азАко си забелязал идеята на Льо Пен е да прочисти Франция от исля*мската за*раза,а излизането от ЕС да е само ако той пречи на националната политика!Т.е. не е самоцел!Ако кажеш,че спасяването на Европа от ислямското нашествие е лошо нещо,няма какво повече да говорим!