Хелоуин, денят на ужасите: Черепи, скелети...

Най-търсеният костюм се оказа този на Жената чудо
31 окт 2017 09:34, Петя Славова
85
Хелоуин, денят на ужасите: Черепи, скелети...
Снимка: БТА

Днес е Хелоуин, вечерта преди Деня на Вси Светии, утвърден от папа Григорий Четвърти през 853 г. като ден за почит към всички християнски светци и мъченици, съобщи ТАСС.

В САЩ, Канада и в много други страни по света Хелоуин се очаква почти със същото нетърпение като Рождество Христово. Повечето домове и витрини на магазини отдавна са украсени с присъщите символи на събитието - изрязана от тиква глава със запалена свещ в нея, която се нарича Светещият Джак. Не липсват паяжините, черепите, скелетите и куп други ужасии, пише БТА.

С наближаването на вечерта групи с деца започват да чукат по вратите на домовете. Те трябва да изплашат стопаните им с костюмите си, а те от своя страна са длъжни да се откупят от "чудовищата" с лакомства и сладкиши.
Заедно с костюмите на вещици, на неизменна популярност в САЩ се радват образите на Супермен, Спайдърмен и Батман, а също така на русалките, пиратите, вампирите и зомбитата.

Костюмите на силни жени са най-популярни за Хелоуин тази година, предаде Ройтерс. На празника ще има повече розови шапчици с котешки ушички и по-малко принцеси. През януари "котешките" шапчици станаха символ на протестното движение на жени срещу президента на САЩ Доналд Тръмп.

Най-търсеният костюм за Хелоуин е на Жената чудо. Следва героинята от "Междузвездни войни" Рей - символ на младата жена, която оцелява въпреки всички препятствия пред себе си.

Хелоуин тази година се отбелязва насред скандала за сексуални посегателства на продуцента Харви Уайнстийн срещу много жени.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


85
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
83
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Сатанински празник, даже снимката го доказва.
82
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Хелоуин е пропаганда на насилието, злото и страха, но напоследък набира все повече популярност сред деца и младежи и то под влияние на възрастните, които устройват хелоуински празненства. Психолозите обаче смятат, че подобни зрелищни, емоционални представления и ярки картини се запечатват дълбоко в подсъзнанието на детето, и фантомите на различните чудовища остават да живеят в неговата психика. За децата, които са чувствителни, впечатлителни и мнителни, всичко това може да доведе до устойчив страх от тъмнината, самотата, неврози, нощни кошмари. А на родителите даже през ум не би им минало, че
81
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
STIGA S TOZ NENORMALEN PRAZNIK
80
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
НЕ е български празник. Празнуват го чуждопоклонниците, които не познават своите празници.
79
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ТИКВЕНДЕН - ИМЕН ДЕН НА ВОЖДА И УЧИТЕЛЯ НА БЪЛГАРСКИЯ НАРОД, ПЪРВИЯ ПАРТИЕН И ДЪРЖАВЕН РЪКОВОДИТЕЛ Боко.Празнуват и всички тиквеници, които гласуват за него.
78
2
 
5
 
! Отговори
Пояснител преди 6 години
До НанеАааа, Нане, не така!Как така ще се колебаеш дали да честваш Празника на Тиквата?Мисли по-мащабно бе, човек! Допреди 28 г. честваше залпа на Аврора и деня, в който са слезли от Балкана мушмуроците, обрали не една мандра.А днес не щеш да почетеш Тиквата!Май пак ще трябва да се печата "Наръчник на агитатора" и дръзновени партийни функционери да тръгнат от врата на врата, за да обясняват на народонаселението кому трябва да се чувства благодарно и кого да почита.
77
1
 
11
 
! Отговори
Нане преди 6 години
Ако у САЩ, Канада и други страни по свето почна да паля огньове по Сирни Заговезни и се накича со звонци и играя, тогава че ги уважим и я!
76
1
 
12
 
! Отговори
денят на тиквата преди 6 години
Хелоуин, денят на празните крътуни!Нищо общо с нашата култура няма тоя скандинавски обичай!Освен че В САЩ, Канада и в не много други страни по света се комерциализил и е добил станиолено - силиконов китайски отенък.
75
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
В течение на хиляди години семейството и родовата памет са били онова нещо, което ни е запазило до ден днешен. Оттам идват и думите Родина и Родолюбие. А празниците са били това, което е събирало семействата и ги е държало обединени. Тъй като днес вече няма толкова много здрави семейства, и връзката между хората е изгубена, то празниците вече са просто едни симптоми на нихилизъм и хедонизъм - тоест източник на забавление, алкохол, дрога, чалга, и т.н. Моралът в обществото е тотално изгубен.
74
1
 
11
 
! Отговори
Нашите празници 10 преди 6 години
Извинявам се за онези празници, които пропуснах. Колегата от 73 ме е допълнил с нестинарството - ритуал, който се извършва в деня на Св. Св. Константин и Елена, син и майка, които са превърнали християнството във върховна държавна религия на Римската империя. Най-важното е, че нашите празници от ХИЛЯДИ ГОДИНИ са били семейни - не повод за напиване и дрогиране, както е днес, а повод да се сгреем от огъня на семейната топлина. Род и Родина - това ни е крепяло през хилядите години да се съхраним!!!
73
1
 
10
 
! Отговори
Нашите празници 9 преди 6 години
20. Никулден - един от най-култовите и традиционни български празници. Няма нужда от коментар. 21. Бъдни вечер - чества се в навечерието на рождеството Божие. Най-семейният празник от всички. Неговата ритуалност се изразява в нечетният брой постни ястия. 22. Коледа - Рождество Христово. На този ден се ражда Бог, живота, светлината. В миналото на този ден са чествани Сатурналии. Счита се, че от този момент нататък денят става по-дълъг, а нощта по-къса. Тоест започва възраждането на живота.
72
1
 
7
 
! Отговори
богомилът преди 6 години
До Нашите празници 6 Благодаря, приятелю! И от мен едно допълнение - НЕСТИНАРСТВОТО! Е това да направят американците!!! Дедите ни ходеха по огън, водени от вярата и духа. Тези празнуващи сега, май ходят само до ......тоалетната.
71
2
 
7
 
! Отговори
Нашите празници 8 преди 6 години
15. 15 август - Успение Богородично. Специален празник за уникалната Кръстова гора. 16 Съединението - Съединението на Княжество България с Източна Румелия. 17. Независимост - обявяване на Независимост от Османската империя. 18. Вяра, Надежда и Любов - празник на град София. Честват се трите православни добродетели - вярата, надеждата и любовта, родени от майка им София(мъдрост). 19. Ден на народните будители - честват се всички онези образовани и просветени лица от нашата история, наред с учител
70
2
 
9
 
! Отговори
Нашите празници 7 преди 6 години
13 - Еньовден - честваме раждането на Йоан Кръстител, според християнският обичай, а според народният на този ден билките придобиват по-мощна лечебна сила. Билкарството е силно застъпено по нашите земи от хиляди години. 14 - Илинден - чества се Илия, най-лютият от светиите. Фигурата на Илия в народния фолклор е още отпреди приемането на християнството и може да се види във фигури като Перун и Зевс(взаимстван от гърците) като богове на бурите и гръмотевиците.
69
2
 
10
 
! Отговори
Нашите празници 6 преди 6 години
12 - 24 май - ден на Българската просвета и култура. На този ден почитаме нашият език, азбука и писменост, които са уникални и неповторими, създадени от нашият народ. На този ден се почитат братята Кирил и Методии, учениците им Наум, Горазд, Ангелари и Константин, както и Климент Охридски, още Борис Кръстител, Йоан Екзарх, Йоан Кукузел, Черноризец Храбър, Евтимий Търновски, Паисий, Софроний, Ботев, Вазов, Неофит Бозвели, Рилски, Алеко Константинов, Яворов, Славейков, Йовков, Елин Пелин, и т.н.
68
2
 
9
 
! Отговори
Нашите празници 5 преди 6 години
11. Гергьовден - ден на храбростта и българската армия. На този ден отдаваме почитта си към воините, участвали в сраженията при Онгъла, Константинопол, Върбишкия проход, Месемврия, Булгарофигон, Ахелой, Траянови врата, Ключ, Ловеч, Одрин, Клокотница, Косово поле, Плочник, Търново, Априлското въстание, Шипка, Плевен, Сливница, Видин, Пирот, Одрин, Люлебургаз, Чаталджа, Белград, Добруджа, Дойран, и т.н. На този ден тракийският конник, впоследствие свети Георги, убива змея-потисник.
67
2
 
8
 
! Отговори
Нашите празници 4 преди 6 години
10. Великден - на този ден Господ Исус Христос е възкръснал от мъртвите, светлината от мрака, живота от смъртта. Ние, бидейки живи, сме на страната на Христа, на живите, на светлината, и честваме този ден. Тук приключват пролетните пости - най-дългите такива, чрез които човек се очиства физически и духовно от мръсотията и греха в себе си - без месо, без алкохол, без секс, без зли помисли, злоба и омраза.
66
2
 
8
 
! Отговори
Нашите празници 3 преди 6 години
7. Денят на Освобождението от мракобесното ислямско робство - 03.03.(33 - на толкова Христос е разпнат от евреите и възкръсва след три дена). Официален празник. 8. Лазаровден - чества се възкресението на Лазар от смъртта, на пролетта от зимата. На този ден излизат младите девици "лазарки", които са символ на чистотата и невинността. 9. Цветница - на този ден Христос влиза в Йерусалим. Това е и празник на цветята, символ на пролетта и плодородието.
65
2
 
2
 
! Отговори
хо-хо преди 6 години
До АнонименЕ, нали имат право да умрат достойно като аскети, отшелници или клошари?
64
2
 
9
 
! Отговори
Нашите празници 2 преди 6 години
5. Сирни Заговезни - на този ден по-младите искат прошка от възрастните. Прошката е един от най-големите християнски постулата. Децата да искат прошка от родителите си, а хората да искат прошка от Христа. На този ден излизат Кукерите, които гонят злите сили, и се извършва "амкане" с варено яйце или халва. 6. Баба Марта - на този ден се чества идването на пролетта и съпътстващото я плодородие, триумфа на светлината над мрака, живота над смъртта. Раздават се мартеници.