Независимост и... бъркотия сред каталунските лидери

Световни медии: Изправени пред обвинения в бунт, те избягаха в Белгия
31 окт 2017 11:09, Елка Василева
31
Независимост и...  бъркотия сред каталунските лидери
Снимка: Reuters

Каталунските лидери, изправени пред обвинения в бунт, избягаха в Белгия, пише "Гардиън".

Изданието отбелязва, че според медийни съобщения отстраненият от длъжност регионален премиер Карлес Пучдемон и членове на кабинета му може да поискат за убежище в Белгия или да съставят правителство в изгнание.

Още по темата

"Индипендънт" отбелязва, че Карлес Пучдемон и други представители на каталунското ръководство са се появили в Белгия, след като нейният държавен секретар за миграцията Тео Франкен заяви, че Пучдемон може да кандидатства за убежище там. Изданието добавя, че така се създава неловка ситуация, тъй като столицата на Белгия - Брюксел, е и "столица" на ЕС.

"Ню Йорк таймс" коментира, че правителството на Белгия е единственото в Европа, изразило макар и дистанцирана благосклонност към призивите на Пучдемон за посредничество в кризата с Каталуния, и отбелязва, че това не на последно място може да се дължи на наличието и там на напрежение заради сепаратистки настроения, конкретно около областта Фландрия.

Сепаратистките ръководители отстъпват, докато испанските власти потушават опита за отделяне в независима държава, пише "Вашингтон пост". Вестникът добавя, че само дни след обявяването на независимост в редиците на каталунските ръководители цари бъркотия.

"Уолстрийт джърнъл" пише, че първият ден от прякото управление на Мадрид над Каталуния е преминал по-спокойно от очакваното, тъй като след нареждането на испанските власти да се оттеглят от постовете си повечето сепаратистки лидери не са отишли на работа, а партиите им са се съгласили да участват в предсрочните избори през декември.

"Файненшъл таймс" коментира, че с последните си действия Мадрид е пристъпил към налагане на властта си в автономната област.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


31
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Браво на Рахой!Истински лидер на Испания, който знаеше точно какво трябваше да се направи и имаше топките да го направи!Този човек е спасител на Испания.
8
3
 
12
 
! Отговори
Педро Сантиляна преди 6 години
Плъховете първи напускат потъващия кораб!!!
7
10
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Лицемерието на Брюксел надмина всички очаквания, ЕС е съзаден за да подложи на асимилация и геноцид каталунци, българи и разни малки народи. Cлед 50 год ще сме история и никой няма да ни помни. ЕС е опасен за националната ни сигурност и вървим към демографска криза и национална катастрофа. Примката около шията на евроатлантиците се затяга със всеки изминал ден.
6
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Сега Пучдемон трябва да върне милионите, които получи от Кремъл!Да бяга в Африка, защото и Путин няма да си го прибере, нищо, че бяха големи приятели!
5
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ще бягат ами като напълниха гащите, Фараш и той беше много сладкодумен, но после замириса на британско ***
4
8
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Колониална Испания беше подкрепена от другите колониални сили Франция и Великобритания, че не може току-така по демократичен начин да се отделят.
3
12
 
8
 
! Отговори
До 1 преди 6 години
Махай се в Русия, нали в ЕС си роб ?!Е, руснаците бягат в ЕС и САЩ, защото бягат от руското робство на Путин.А ти се махай в Русия!
2
5
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Да тръгнеш на война , но без боеприпаси, това направи др. Пучдемон . Сега какво правиш в Брюксел , нали си голяма работа . *** .
1
15
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Да се бунтува може само някой който е потиснат, сега чакаме шорошоиите да ни кажат че не трябва да искаш свободата си, защото ЕС няма да те признаят като свободен и независим човек. Брюксел узакониха робството и дадоха приют на робите за да не ги обесят и разпънат на кръст както са убивали робите в Римската империя.