Пучдемон в Брюксел, търси защита от испанското правосъдие

Ако Европа не реагира на ставащото в Каталуния, това ще е краят й
31 окт 2017 15:48, Екип на Dnes.bg
58
Пучдемон в Брюксел, търси защита от испанското правосъдие
Карлес Пучдемон. Снимка: Reuters

"Ще се върна в Испания, когато получа гаранции за правителството и специално за себе си, че ще ни бъде осигурен независим и справедлив процес". Това заяви бившият президент на Каталуния Карлес Пучдемон на извънредна пресконференция в Брюксел, където е от вчера заедно с петима свои министри.

Пучдемон отрече да търси политическо убежище в Белгия, а съобщи че е пристигнал в Брюксел "като столица на Европа, за да постави въпроса за Каталуния".

"Искам Европа да реагира, защото каузата на Каталуния е каузата на свободата, на демокрацията и на ненасилието, върху които е основана Европа. Това, което прави Испания, е край на Европа и ако тя (Европа, б.а.) не го спре, ще плати скъпо", заяви президентът, който беше отстранен от длъжност с решение на испанския Сенат, след като в петък каталунският парламент гласува за отделянето на автономната провинция от Мадрид.

Още в петък, след отстраняването си от длъжност, Пучдемон и няколко негови съмишленици решили да заминат за Брюксел, където да настояват за европейска намеса и да потърсят закрила от "пристрастността на испанския съд" и от "дефицита на демокрация" в Испания.

Още по темата

Президентът и неговите министри са заплашени от затвор до 30 г. по обвинения, че са се противопоставили на правовия ред в страната, декларирайки отцепването на Каталуния.

Бившият президент на автономната провинция призова испанското правителство да декларира, че ще признае резултатите от предсрочните избори в Каталуния, насрочени от премиера Мариано Рахой за 21 декември. Той увери, че лично, както и неговите сподвижници, ще признаят изхода от вота, ако той бъде проведен демократично.

Не е известно кога точно групата е пристигнала в Брюксел, макар първите съобщения, че той се намира в белгийската столица, са от вчера по обед. Каталунските политици се намират на "неопределено, но сигурно място“" в очакване на срещи с европейските институции, съобщиха белгийските медии.

Самият Пучдемон заяви, че няма да търси разговори с белгийски политици, тъй като не желае "да намесва страната във въпрос, с който тя няма нищо общо". Все пак той добави, че има симпатизанти сред белгийските политици, след като националистът държавен секретар по миграцията Тео Франкен заяви през уикенда, че Белгия би дала подслон на сваленото каталонско правителство и в частност на Пучдемон и така предизвика напрежение в кабинета на Шарл Мишел.

Междувременно Европейската комисия съобщи, че не е установявала контакт с каталунската група и че продължава да смята, че въпросът е вътрешен и трябва да бъде решен между испанското правителство и ръководството на Каталуния. Шефът на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер е в Португалия, председателят на Европарламента Антонио Таяни е в Тунис. Не е ясна програмата на шефа на Съвета на ЕС Доналд Туск, но утре и в четвъртък са официални почивни дни за евроинституциите и вратите им ще останат затворени.

В петък, след обявяването на независимостта и последвалото отнемане на автономията на Каталуния от правителството в Мадрид, всички европейски институции отхвърлиха декларацията за отделяне, направена от Пучдемон. Таяни дори заяви, че "ЕС никога няма да признае Каталуния".

В понеделник говорител на Европейската комисия призна, че европейските договори не уточняват какво се случва с части от държави членки, които се отцепват. По-рано Еврокомисията заяви, че отделянето означава автоматично излизане от ЕС и загубата на всички привилегии от членството. Говорителят уточни, че това е юридическо тълкувание, направено въз основа на духа на основополагащите договори на ЕС, което се споделя от трима последователни председатели на институцията – Романо Проди, Мануел Барозу и Жан-Клод Юнкер.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


58
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
57
1
 
2
 
! Отговори
Румен преди 6 години
ех...руснаците пак удариха гредата...то не бе Излюпен във Франция,то не бе Пишлемон в Испания...
56
0
 
2
 
! Отговори
Стивън Кинг преди 6 години
ПучДемон е като Демон на Пучовете, а Пуч значи преврат най-малко. Нооо, живеем в свят с двойни стандарти все пак. Много зависи.
55
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ПУЧДЕМОН Е ВРЕМЕНЕН ПРЕМИЕР НА КАТУНИЯ ТОЙ ИДВА НА ВЛАСТ ПО-ЗАМЕСТВАНЕ НА НЯКАКЪВ СИ МАС!!!ТОЯ ХИТРУНГЕЛ Е ПОЛУЧИЛ ПАРАТА ОТ КРЕМЪЛСКИЯ ЛЬОСЬОГНЬОМ ЩОТО ЗНАЕ, ЧЕ МОЖЕ ДА НЕ Е ПРЕМИЕР ПОВЕЧЕ В КАТУНИЯ И СЕГА СЛУГУВА НА ГОСПОДАРЯ СИ КАТО ПРАВИ РАЗМИРИЦИ ТОЧНО В ГОДИНАТА ПРЕДИ ИЗБОРИТЕ В КОМУНИСТИЧЕСКА РУСИЯ!ВЪВ ЕДНА ДЪРЖАВА ТРЯБВА ДА ИМА ПОДПИСКА НА ПОНЕ 500 ХИЛЯДИ ДУШИ И СЕ ПРАВИ РЕФЕРЕНДУМ!!! ТАКОВА НЕЩО В КАТУНИЯ НЯМА!!!ПЪРДРИШЛЬОН САМ РЕШАВА ДА НАПРАВИ РЕФЕРЕНДУМА ЗА ОТДЕЛЯНЕ!!!
54
0
 
4
 
! Отговори
ИВАН преди 6 години
До *** Да политически авантюрист,който използвайки емоциите на обикновените хора им обеща нещо ,което е в разрез с основният закон на Испания!Но забележете!!!-върховното му нахалство!!!Иска да бъде съден от ,,безпристрастен съд,, а нима тези,които нарушават законите на Испания ги съди ,,пристрастен съд,,?!?!Остани в Барселона,да те припознаят хората като лидер,а не плъх в Брюксел!
53
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Га едаха кифте'ата ни риваха?! С'я га требва да ядат дебелио , ривът! Аре, ла*пай!
52
0
 
3
 
! Отговори
Дан МънЗин преди 6 години
....,,Това ,което прави Испания е край на Европа......" думичките на Пучи. Та какво прави Испания? Защитава си държавата чрез конституцията.Ами нали всяка страна си има осн. закон.Какъв край на Европа? Ех , Пучи, Пучи....СЛАБ ДВЕ получаваш по правова държава.СЛАБ ДВЕ.
51
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Проблема на европа е Каталуня е, че ситуацията показва истинската същноист на европейската демокрация. Е не цялата същност, но сериозна част от нея.
50
0
 
6
 
! Отговори
ГУРБЕТЧИЯТА преди 6 години
ПРЕДИЗВИКА РАЗМИРИЦИ С ОРГАНИЗИРАНЕТО НА ТОЗИ НЕЗАКОНЕН РЕФЕРЕНДУМ ,А СЕГА БЯГА КАТО МИШКА И ОСТАВЯ ХОРАТА КОИТО СА МУ ПОВЯРВАЛИ ,ОСТАВЯ ГИ ДА СЕ ОПРАВЯТ КАКТО МОГАТ ! ТОЙ НЕ ЗНАЕШЕ ЛИ ,ЧЕ ВСИЧКО ТОВА КОЕТО ПРАВИ Е НЕЗАКОННО И ИСПАНИЯ ЩЕ МУ ТЪРСИ СМЕТКА ЗА ТОВА ?!
49
0
 
1
 
! Отговори
хммм преди 6 години
ако могат да го използват по някакъв начин ще го изкарат невинен от Европа, ако е безполезен действията му са непростими. Евро-*** номера, от край време е така.
48
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ПЪРДИШЛЬОН ДА ГО НАТИКАТ В ПАНДЕЛАТА И 300 ТОЯГИ НА ГОЛО ЗА ОРГАНИЦИРАНЕ НА ПРЕВРАТ!КАТУНСКАТА ОБЩНОСТ ОТ КАПУТЛУДЦИ ДА БЪДЕ РАЗГОНЕНА С ВОДНИ ОРЪДИЯ И ГУМЕНИ ПАТРОНИ!!! ТОВА ГЕТО НЕ Е ПРИСЪЕДИНЕНО КАТО КОСОВО И МАКЕДОНИЯ БЕЗ ВОЙНА , ЧЕ ДА СЕ ОТДЕЛЯ БЕЗ ВОЙНА!!!!САМО СЪС ВОЙНА МОЖЕ ДА СЕ ОТДЕЛЯТ АКО ИМ СТИСКА!!! ДА ОБЯВЯТ ВОЙНА НА ИСПАНИЯ ТОГАВА МОЖЕ И ДА ВЗЕМА ТЯХНАТА СТРАНА А ДОТОГАВА СА ДОЛНИ ЖАЛКИ ИНТЕРЕСЧИИ!
47
0
 
2
 
! Отговори
Така се пази власт преди 6 години
Може конституцията да е от Франко, но е конституция. А при нас монархистите /най-вече некадърните царски офицери, загубили всички възможни войни заради послушание към царя/ ги вкарваха в затвора до 8 години вместо до 30 или доживотен затвор. И досега тези получават пенсии от НОИ и източват системата.
46
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Карле,Карле ,то се мисли бате,а не после ,ама аз.......
45
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А пишещите тук, които намесват Путин и Русия в историята, очевидно не са и помирисвали Испания, нямат никаква ама НИКАКВА представа от процесите там, и просто си плюят за спорта (или за друго). С Каталуния разправиите си текат от много време в Испания и Путин и да иска няма как да има нещо общо. Освен да е пуснал и за нея малко реклами в Туитър :)
44
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Сепаратистите ми паднаха в очите - в петък се отказаха от явно гласуване на независимостта (кауза бла бла, ама страх лозе пази), след това Пучдемон и министрите се изнизаха да искат убежище в Белгия. Ама всъщност не искали, искали гаранции. Какви гаранции като в Испания политиците по правилно не се осъждат или си карат затвора като на ваканция. Пълен цирк. А отговорът на Меркел беше най-поучителен: нито една държава от ЕС не може да променя граници без съгласието на всички други държави-членки.
43
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Пу4демон е в Брюксел за да е на сигурно място (охраняван),в противен слу4ай рашките може да го "думнат" и да взривят Испания , те са способни на вси4ко.
42
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ДОЖИВОТЕН ЗАТВОР ЗА ТОЗИ И ПРЕСТЪПНАТА МУ ШАЙКА КОЯТО НЕ СПАЗВА ЗАКОНИТЕ НА ИСПАНИЯ И ПРЕДИЗВИКВА РАЗМИРИЦИ С ГОЛЯМ МАЩАБ!!!ЛОШОТО Е , ЧЕ И ТОЗИ ЩЕ ИЗБЯГА ПРИ ГОСПОДАРЯ СИ ПУТЛЕРОЦИД!!!
41
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ВЗЕ КРЕМЪЛСКАТА ПАРА!!! НЕ СЛУЧАЙНО ВСИЧКО ТОВА СТАВА МАЛКО ПРЕДИ ИЗБОРИТЕ В КОМУНИСТИЧЕСКА РУСИЯ ДОГОДИНА!!!КАТЪРЛУНИЯ АКО ИСКА ТАЗИ ТЕРИТОРИЯ ТРЯБВА ДА Я ОТВОЮВА КАКТО КОСОВО СЕ БИХА СЪС СЪРБИЯ И ТО ЖЕСТОКО!!А КАПУТЛУНЦИТЕ ИСКАТ С ПИКЛИВО РЕФЕНЕДУМЧЕ ДА ПОЛУЧАТ ЗЕМЯ КОЯТО Е ЗАВЛАДЯНА С КРЪВ И МНОГО ЖЕРТВИ!
40
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 37 Не е нито Сорос, нито Путин, а идеологията на Коминтерна "Малцинствата, като челен отряд на Световната революция". Каталония през Гражданската беше 100% републиканска. Испания още е монархия!
39
0
 
1
 
! Отговори
Изгърбич Задвратян преди 6 години
на 2ро четене, всички аналогии с жоро тарабата и писмото от сърбия 1923 са случайни или неволни.
38
0
 
3
 
! Отговори
Изгърбич Задвратян преди 6 години
га пди кифтетъ ни рива а?