Пучдемон в Брюксел, търси защита от испанското правосъдие

Ако Европа не реагира на ставащото в Каталуния, това ще е краят й
31 окт 2017 15:48, Екип на Dnes.bg
58
Пучдемон в Брюксел, търси защита от испанското правосъдие
Карлес Пучдемон. Снимка: Reuters

"Ще се върна в Испания, когато получа гаранции за правителството и специално за себе си, че ще ни бъде осигурен независим и справедлив процес". Това заяви бившият президент на Каталуния Карлес Пучдемон на извънредна пресконференция в Брюксел, където е от вчера заедно с петима свои министри.

Пучдемон отрече да търси политическо убежище в Белгия, а съобщи че е пристигнал в Брюксел "като столица на Европа, за да постави въпроса за Каталуния".

"Искам Европа да реагира, защото каузата на Каталуния е каузата на свободата, на демокрацията и на ненасилието, върху които е основана Европа. Това, което прави Испания, е край на Европа и ако тя (Европа, б.а.) не го спре, ще плати скъпо", заяви президентът, който беше отстранен от длъжност с решение на испанския Сенат, след като в петък каталунският парламент гласува за отделянето на автономната провинция от Мадрид.

Още в петък, след отстраняването си от длъжност, Пучдемон и няколко негови съмишленици решили да заминат за Брюксел, където да настояват за европейска намеса и да потърсят закрила от "пристрастността на испанския съд" и от "дефицита на демокрация" в Испания.

Още по темата

Президентът и неговите министри са заплашени от затвор до 30 г. по обвинения, че са се противопоставили на правовия ред в страната, декларирайки отцепването на Каталуния.

Бившият президент на автономната провинция призова испанското правителство да декларира, че ще признае резултатите от предсрочните избори в Каталуния, насрочени от премиера Мариано Рахой за 21 декември. Той увери, че лично, както и неговите сподвижници, ще признаят изхода от вота, ако той бъде проведен демократично.

Не е известно кога точно групата е пристигнала в Брюксел, макар първите съобщения, че той се намира в белгийската столица, са от вчера по обед. Каталунските политици се намират на "неопределено, но сигурно място“" в очакване на срещи с европейските институции, съобщиха белгийските медии.

Самият Пучдемон заяви, че няма да търси разговори с белгийски политици, тъй като не желае "да намесва страната във въпрос, с който тя няма нищо общо". Все пак той добави, че има симпатизанти сред белгийските политици, след като националистът държавен секретар по миграцията Тео Франкен заяви през уикенда, че Белгия би дала подслон на сваленото каталонско правителство и в частност на Пучдемон и така предизвика напрежение в кабинета на Шарл Мишел.

Междувременно Европейската комисия съобщи, че не е установявала контакт с каталунската група и че продължава да смята, че въпросът е вътрешен и трябва да бъде решен между испанското правителство и ръководството на Каталуния. Шефът на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер е в Португалия, председателят на Европарламента Антонио Таяни е в Тунис. Не е ясна програмата на шефа на Съвета на ЕС Доналд Туск, но утре и в четвъртък са официални почивни дни за евроинституциите и вратите им ще останат затворени.

В петък, след обявяването на независимостта и последвалото отнемане на автономията на Каталуния от правителството в Мадрид, всички европейски институции отхвърлиха декларацията за отделяне, направена от Пучдемон. Таяни дори заяви, че "ЕС никога няма да признае Каталуния".

В понеделник говорител на Европейската комисия призна, че европейските договори не уточняват какво се случва с части от държави членки, които се отцепват. По-рано Еврокомисията заяви, че отделянето означава автоматично излизане от ЕС и загубата на всички привилегии от членството. Говорителят уточни, че това е юридическо тълкувание, направено въз основа на духа на основополагащите договори на ЕС, което се споделя от трима последователни председатели на институцията – Романо Проди, Мануел Барозу и Жан-Клод Юнкер.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


58
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
37
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Колеги гласувайте със зеленото квадратче ако мислите, че Сорос е в дъното на Каталунската шашарма и с червено ако мислите, че е Путин. Трябва тук, с Вас, да решим този спор :)
36
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
като вси4ки русофили когато стана сериозно избега
35
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
За Хелоуин изгониха демона.
34
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Предлагам на събиращите покемони, сега да започнат лов на пучдемони, като в крайна сметка помогнат за залавянето на главния Пучдемон!
33
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Демон го изхвърлиха от Испания.
32
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Мачкай Пучдемон!
31
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Референдум монархия или република да бъде Испания!
30
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
референдум за Казан
29
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
В Испания като нищо ще го обесят пред руското посолство
28
2
 
6
 
! Отговори
до 20 преди 6 години
САЩ имат интерес от ослабването на ЕС като икономика да така е.Но също има договори с държавите на НАТО в която влизат Испания и ЕСНямат интерес да влизат в война с друга държава от НАТО, имат това право но нямат интерес,Естествено при това положение ако решат да се намешат са сами без подкрепата на НАТО.
27
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
И този е рублджия , 100% .
26
5
 
5
 
! Отговори
Боби преди 6 години
Свобода за Каталуния! Свобода за Видин!
25
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
С пучият демон Путин пак оплете конците.
24
1
 
1
 
! Отговори
до 16 преди 6 години
Имаш предвид излизането на Великобритания , не мисля че ЕС ги подкрепи а само се съобрази с искането на Великобритания.Европа не подкрепя излизащите страни от нея но се съобразява с законите на Европейките договорености .Но при Каталуния не се мисли на такава степен, Защото е на етап вътрешен конфликт в Испания, да при евентуална война ,европа има договор с Испания за защита на границите на ЕС.А дали Каталуния може ,да иска воена помощ от ЕС, Както други страни извън ЕС правят невъзможно.
23
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Нещо мътят водата,но срекмето е у друг,уволнен да не би да е само той,пък и председател на ЕДП-Европейска Демократична Партия ще си остане член или ако преизберат за председател,почетен председател,а управляващата партия в Испания е демократическа,не си е сменяла името,логото,та това ЕВП как се образувало кат отцепление на испанските демократи-ляво крило или ново образувание допълнение към демокрацията европейска с съюза ЕС и разширяването му,преди се не чуваха сега в противоречие и с подкрепата
22
1
 
0
 
! Отговори
гост преди 6 години
До АнонименТи с Депардийо ли ще се мериш бе.......
21
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Прав е Пучиста-Демон, че каузата на Европа е тази на свободата, демокрацията и ненасиелието, но в 21 век, да прекрояваш държави в центъра е на Европа, към която всички бягат в търсене на горепосочените ценности, си е своего рода престъпление към европейските граждани и стремежа им към Обединена Европа. Ако каталунци, баски или други малцинствени групи искат да се развиват на племенна основа, да се преселят на някой екзотичен остров в Тихи океан и там да установяват родовообщинните си отношения
20
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Че нали Америка беше против ЕС? Сега защо ще е против разчленяването му? Червенокаскетниците пак не знаят
19
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
кушетката при Асандж в Еквадорското посолство е свободна, пощальонката Памела фонд Беломечкова ще им носи картички от Чукотка
18
2
 
13
 
! Отговори
гост преди 6 години
Жалък *** , жаден за власт и подстрекаван -а сега пък иска справедливост!