Разследват Берлускони заради атентати на мафията от 1993 г.

От партията му го защитават: Той затегна режима!
31 окт 2017 22:22,
7
Разследват Берлускони заради атентати на мафията от 1993 г.
Снимка: архив Reuters

Бившият премиер на Италия Силвио Берлускони е обект на разследване, предаде Ройтерс, като се позова на съдебен източник. Разследването е в рамките на по-голямото разследване за бомбените атентати, извършени от мафията през 1993 година, пише БТА.

Мафиотският бос Джузепе Гравиано, който е в затвора заради атаките в Рим, Милано и Флоренция, бил записан да говори за Берлускони на съкилийника си.

Това накарало съдия във Флоренция за поднови разследването за предполагаема намеса на Берлускони в тези деяния, посочват вестниците "Кориере дела сера" и "Република".

Подобно разследване се водеше срещу Берлускони в миналото и бе прекратено през 2011 г. Адвокатът на Берлускони - Николо Гедини, припомни, че то е показало, че клиентът му не е замесен в бомбените атентати, отнели живота на 10 души. Според Гедини разследването е подновено по политически причини в навечерието на важни регионални избори в Сицилия в неделя и на националните избори, които се очаква да се проведат догодина през май.

Бомбените атентати на мафията през 1993 г. потресоха страната и допринесоха за колапса на старите политически партии, разтърсвани от корупция. В началото на следващата година Берлускони влезе в политиката и веднага спечели изборите за парламент.

Неговата партия Форца Италия припомня, че 1296 мафиоти са били арестувани по време на неговото управление от 2001 до 2005 г. и от 2008 г. до 2011 г., в това число и тридесет и двамата най-издирвани мафиоти.

Конфискувани са 25 милиарда евро от мафията само за последните три години от управлението на Берлускони, посочва още партията му.

Правителството на Берлускони освен това е затегнало условията за затворниците мафиоти, допълва Форца Италия.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


7
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
0
 
1
 
! Отговори
До: номер 2 преди 6 години
Беше. Даже предполагам, че още са приятелчета. Не бих се учудил ако си пишат писъмца по електронната поща.
1
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А кога ще разследват и неговия приятел от България?Може би трябва да го изчакаме и той да стане бивш?