Със "Сатана-2" Русия ще създаде проблеми на ПРО на САЩ

"Утро": Подновява се концепцията за "орбитална бомбардировка"
1 ное 2017 10:58, Елка Василева
536
Със "Сатана-2" Русия ще създаде проблеми на ПРО на САЩ
Снимка: архив, Reuters

До края на годината Русия ще изпробва новата си междуконтинентална ракета "Сармат" и наред с това ще развива прецизните си оръжия, пише електронният в. "Утро".

Според руския зам.-министър на отбраната Юрий Борисов ракетата "Сармат" е съпоставима по обсег с най-голямата засега междуконтинентална балистична ракета "Воевода" (по класификацията на НАТО "Сатана"), но стига по-бързо до целта.

Кръстена вече на Запад "Сатана-2", тя ще създаде доста проблеми за противоракетната отбрана (ПРО) на противника, защото ще лети по т. нар. суборбитална траектория - по-ниско от сателитните орбити, където би била по-уязвима, но по-високо от границата на космоса.

Така според военни експерти със "Сармат" се подновява концепцията за "орбитална бомбардировка", разработена в Русия още през 1962 г. заедно с подходяща ракета. Тя може да обиколи Земята и да нанесе удар във всяка точка, включително по обекти на САЩ, минавайки през Южния полюс, за да заобиколи американската ПРО.

Обсегът на "Сармат" според открити данни е 16 000 км, но теоретично ракетата може да лети на много по-дълги разстояния, посочва онлайн изданието.

По думите на Юрий Борисов пред седмичника "Военнопромишлен куриер" най-важно за Русия е да развива своите стратегически ядрени сили като основен възпиращ фактор за евентуални агресори, а втори приоритет са прецизните боеприпаси - например авиобомбите с възможност за корекции в траекторията КАБ-500 и крилатите ракети Х-10, които може да се изстрелват от самолети и кораби на хиляди километри от целта. Засега Русия има доста по-малко от тях в сравнение с американците, но постепенно увеличава производството.

В концепцията за "орбитална бомбардировка" чудесно се вписват хиперзвуковите глайдери - безмоторни дронове, каквито разработват според медиите Русия, САЩ и Китай. Ракетите "Сармат" може да станат носители на глайдери, които да нанасят удари във всяка точка от земното кълбо, заобикаляйки и най-съвършените системи за ПРО.

Русия ще положи усилия до 2025 г. да постигне паритет със САЩ в сферата на прецизните оръжия и да измисли начин да преодолее американската многостепенна система за ПРО. Изглежда Москва ще използва за целта новата ракета "Сармат". Предвидено е руските войски да бъдат въоръжени с нея през 2020 г., но решаващ ще бъде резултатът от предстоящите изпитания, добавя "Утро".
 

/БТА/

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


536
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
474
0
 
0
 
! Отговори
чичо преди 6 години
До Анонимен 486За жигули и лада руснаците купиха лиценза от италиянците на фият 124 като направиха двигател с висящ разпределителен вал, на фията е с лежащ. Преди да пишеш чети.
473
0
 
1
 
! Отговори
Боби преди 6 години
До Сокол 9 399СОКОЛЕ май ти с като ЧУКЧА - Чукча писатель не читатеь Предишния ми пост ти го пускам ОТНОВО"В СССР и по точно в КБ Южное остатъците от което сега се намират в УкрайнаСамо че МЛАДЕЖИ Р-36 САТАНА ЗАПОЧВА БОЙНОТО СИ ДЕЖУРСТВО 1975 година както се казва преди повечето от нас да се родят"
472
6
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 487Много преди американските астронавти да кацнат на Луната, имаше серия руски автоматични станции "Луна", имаше Луноход, сондажи, връщане на Земята на проби. Да си чувал? Нарочно го написах така, че ти, най-глупаVият от всички днешни русофоби да се хванеш като шаран! ***, къде прочете, че съм писал нещо повече от това, което съм писал? И аз съм чел западна, че и далекоизточна научна литература, но не съм станал велик! Но ти пиши, пиши, да видят хората какъв е акълът русофобски!
471
14
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Да анонимен 461До 473 Моля,кога руснаците са кацали на луната?Менделеев е учил западната научна литература.Разбира се,допринесъл е,но не е единственият.Всички учени в царска Русия са следвали западнохристиянската научна мисъл.Нищо не идва на празно място и никой не е единственият автор на научно откритие.Никой ли не ти е казвал това?Личи си,че си научил наизуст ,поците от соца във фалшифицираните ни учебници,приетата партийна линия,да се възхвалява СССР и хули"загниващият капитализъм".
470
10
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен475 Жигулито и Ладата са копие на Рено.Руският икономически и индустриален шпионаж е най-развития в света.Ако се върнем по-назад във времето,архитектурата,изкуството и всичко,което имат руснаците в музеите си,от царско време,е копие на западната култура.В руските дворци се е говорило на френски език.Дори царицата им Екатерина Велика е германка.
469
14
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До До Анонимен 461-II До 478 Русия избива"православен,славянски,братски"народ в Украйна без да й мигне окото.Превърна в пепелища цяла Източна Украйна.Русия не ни е освобождавала от турците,а се е стремила към проливите.
468
3
 
8
 
! Отговори
До Анонимен 485 преди 6 години
Клошари има навсякъде. Естествено, и в Русия ги има, но аз не съм ти виждал - там живях, преди да го има това съсловие. Въпросът е, колко често ги виждаш. А към теб специален въпрос: защо избра да ме питаш за руски, а не за чешки, датски и т.н. Повтарям, клошари има навсякъде. Навсякъде се срути човешкото самоуважение!Като говоря за напиканите *** в центъра на LA, го казвам без всякакво злорадство или да правя политически внушения. Болно ми беше да видя след Родио Драйв тази мизерия.
467
6
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 466За разлика от теб, аз съм живял в САЩ. И по-добре знам как се живее там. На късо - на кредит! Роб си, без *** ти да е разбрала още това! Ти виждал ли си американски клошари? Напикани, вонящи, те не искат за парче хляб, а за бургер! Ето това сигурна значи да живееш в богата страна!
466
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 485Що са коркаш бре??? Ядосан си нещо. Да не и сестричката да съм напъплил??? Сорри, не съм знаел.......
465
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 478Ох как ще гълташ, облещил очи! Хванат за ушите, с палци в очите!
464
3
 
16
 
! Отговори
бай х преди 6 години
сатаната ще иде на гости в кравария
463
2
 
10
 
! Отговори
До Анонимен 461-II преди 6 години
Какво да те просвещавам,бе! Ти си умствено непълноценен! Неграмотен! Вредител на българщината, защото всеки, който вбива клин между българите, работи за разпада на нацията ни! Аз ще споря с теб, недоносче, за неща, които са в разрез с вековната традиционна връзка между нашите еднокръвни славянски православни народи! А този народ е дал десетки хиляди жертви, за да се освободим от агарянците, да имаме държава и държавност, войска, институции.Така, че те третирам като враг, предател на българщината
462
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Кому са нужни тези железни чудовища.
461
20
 
11
 
! Отговори
русия=джудже преди 6 години
Русия е икономическо джудже ,което не е фактор извън границите си.Както създателят на Гугъл (който е руснак ,но просперирал в САЩ ) каза "Русия е равна на Нигерия ,но със сняг". Това е истината.САЩ е най-богатата,елитна,влиятелна и развита страна в света.Русия просто олицетворява беднотията и мизерията
460
11
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 447хубава американка не съм виждал - не съм ходил в САЩ и нямам представа за жените. ама убави руски *урви съм виждал много! И не само де......... Както се пее в старата градска песен:"..и капка не остана". Неизгълтана.
459
8
 
20
 
! Отговори
Да анонимен 461 преди 6 години
Какавидо, не ти трябва да разперваш немощни крилца, ще изгориш! Когато някой каже "краде", абсолютно сигурно е, че сам е крадец! Руснаците създадоха Менделеевата таблица, геометрията на Лобачевский, Марковската алгебра, лазера - Басов и Прохоров, хеликоптера - Игорь Сикорский, изпратиха първия човек в Космоса -Гагарин, облетяха и кацнаха на Луната, донесоха грунт от там, достигнаха първи Венера и имаха няколко успешни експедиции, донесли неоценими данни. Синтезираха няколко трансуранови елемента
458
6
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
В Щата Невада има недистиг питейна вода.Къпят се с кофи,това ле е американската мечта..
457
6
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
САЩ са бита карта.
456
14
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 471 :Ти как разбра ,че изпадат в кризи ? С камери ли ги следиш ? В момента Русия е под постоянни санцкии от всякакви държави по света и това е именно заради неадекватната политика на руснаците да играят сечено на развитите страни.Обесни ни как развитите страни "изпадат в паника" от едно икономическо джудже като Русия ? При всеки опит да наложат мнение ,руснаците ядат санкции,а ако САЩ решат ,могат да изолират Русия от света и да ги направят като Северна Корея.
455
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 470Ти не ги мисли руснаци и китайци, те ще се разберат някоя ден,дори да имат спор за територии, сега на дневен ред е империята САЩ да бъде разгромена, защото станаха много алчни и арогантни.