Той окървави Ню Йорк! Сейфуло Саипов работел като шофьор

Това е най-голямото нападение в Ню Йорк след 11 септември 2001 г.
Обновена: 1 ное 2017 08:46 | 1 ное 2017 08:45, Елка Василева
190
Той окървави Ню Йорк! Сейфуло Саипов работел като шофьор
Снимка: Twitter

Заподозреният в извършването на терористичен акт в Ню Йорк Сейфуло Саипов е работел като шофьор в Uber, съобщи тв каналът CBS News, като се позова на говорител на компанията.

От Uber потвърдиха, че Саипов е преминал проверка на биографичните данни.

Съобщава се, че той е блокиран в приложението. В момента компанията сътрудничи на ФБР и на другите правоохранителни органи, за да помогне в разследването на терористичния акт.

Осем души са загинали, а над десет души са били ранени, след като в Манхатън в близост до мемориала на Кулите близнаци управляваният от Саипов пикап навлязъл в лента за велосипедисти, където е връхлетял както върху велосипедисти, така и върху пешеходци. След това мъжът се е блъснал в училищен автобус, напуснал автомобила и размахал две оръжия.  Нападателят е задържан от полицията. Той е бил ранен от служителите на реда и в момента е в болница, като се очаква да се възстанови.

Още по темата

По-късно полицията съобщи, че нападателят е държал един пневматичен пистолет и един за пейнтбол. Вече е известно, че мъжът е бил взел под наем автомобила, с който извършил нападението.

По данни на телевизия NBC Саипов бил пристигнал в САЩ от Узбекистан през 2010 г., а в Ню Йорк пристигнал от Тампа, щата Флорида.

На пресконференция журналисти попитаха шефа на полицията в Ню Йорк Джеймс О'Нил истина ли е, че нападателя е крещял „Аллах акбар!“. О'Нил отговори, че думите, които нападателят произнесъл, слизайки от пикапа, и общите обстоятелства около инцидента позволяват той да бъде квалифициран като терористичен акт.

Губернаторът на щата Ню Йорк Андрю Куомо заяви, че съдейки по всичко, нападателят е действал сам. „Няма основания да се смята, че е имало по-голям заговор или план. Това са били действия на един човек, като целта им е била причиняване на болка, увреждания и по възможност смърт“, заяви Куомо.

Няколко часа след атентата президентът Доналд Тръмп заяви, че САЩ не трябва да позволяват на "Ислямска държава" да се завърне или да влезе в страната, предаде Франс прес. "Ние не трябва да позволим на ИД да се върне или да попадне на територията на САЩ, след като я разгромим в Близкия изток и другаде. Достатъчно!", написа Тръмп в Туитър.

Тръмп нареди да се засили граничният контрол в страната. "Да бъдеш политически коректен е добре, но не и за това", писа още в Туитър той.

Това е най-голямото по брой жертви нападение в Ню Йорк след 11 септември 2001 г., когато при терористичен акт бяха разрушени кулите на Световния търговски център и загинаха близо 3000 души.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


190
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
0
 
61
 
! Отговори
Мохамед преди 6 години
Поради напливът от "джихадисти" се стигна до недостиг на девици. За новодошлите останаха по 72 ***, това е!
3
0
 
53
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
На този на челото му пише джихадист, да се чуди човек как са го взели на работа. Каква проверка е минал на биографията не знам, първо е трябвало да му оскубят брадата косъм по косъм.
2
0
 
20
 
! Отговори
HOAX преди 6 години
Блъскал съм куче с колата, имаше кръв и по антената за радиото.. А на тоя завалия возилото, изглежда взривено.
1
0
 
40
 
! Отговори
Съдия Дред преди 6 години
За този само една присъда- Гилотина!